nlc.hu
Egészség

Vastag hájú zöldésgek, gyümölcsök helyes tisztítása

Ezért mosd meg a banánt, mielőtt meghámoznád!

A vastag héjú gyömölcsök, zöldségek esetében sem szabad kihagyni a mosást hámozás előtt. Elmondjuk, miért.

Miközben egy olyan gyümölcsök, zöldségek esetében, melyeknek a héját is megesszük, magától értetődő, hogy azokat előtte tanácsos megmosni, addig a vastag héjú termékek, gyümölcsök – például a banán, narancs, avokádó – esetében már sokakban felmerül a kérdés, hogy szükség van-e mosásra, ha a héjat azután úgyis eltávolítjuk. Nos, az élelmszer-biztonsági szakértők egyértelmű igennel felelnek erre a kérdésre.

„A héjas terméket tiszta folyóvízzel kell megmosni, még akkor is, ha azt tervezed, hogy meghámozod. Ez egy bevált gyakorlat a biztonságos élelmiszer-kezelésben, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a fogyasztani tervezett gyümölcs belsejébe” – magyarázta Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács élelmiszertechnológiai kommunikációs igazgatója a HuffPostnak.  

Gru: A banán

Részlet a Gru: A banán című animációs rövidfilből

Míg a szennyeződés látható a héjon, a megmaradt peszticidek vagy mikrobák, például a szalmonella vagy a campylobacter, amelyek élelmiszer eredetű betegségeket okozhatnak, már nem feltétlenül láthatók. Éppen ezért fogyasztás előtt minden terméket meg kell mosni, még a biotermékeket és a hámozásra szánt fajtákat is.

A banánhéj, az avokádó héja és más, vastag héjú gyümölcsök és zöldségek ugyanolyan érzékenyek a baktériumok elszaporodására, mint a lágyabb, finomabb héjú gyümölcsök és zöldségek. A vastagabb héjak ugyan megnehezítik a baktériumok vagy szennyeződések bejutását a húsba, ami hosszabb eltarthatóságot biztosít, azonban hámozáskor, szeleteléskor a baktériumok így is átjuthatnak a fogyasztásra szánt részekre. A termék mosása csökkenti ennek a valószínűségét. Sterillé persze ez sem teszi a zöldséget vagy a gyümölcsöt, de a kockázatot csökkenti.

A szakember szerint a zöldség vagy gyümölcs mosásához elegendő a tiszta folyóvíz, nem kell speciális tisztítószert használni. Fehérítőt vagy fertőtlenítőszert pedig még ártalmas is. Abban az esetben, ha fokozottan óvatos vagy, egy rész ecetből és négy rész vízből álló oldatot használhatsz a tisztításhoz. Ez segít elpusztítani néhány baktériumot, és nem hagy rossz ízt vagy veszélyes vegyszereket az ételen.

A tisztítás hatékonyságát fokozhatod, ha a vastagabb héjú gyümölcsöket, zöldségeket kefével is átdörzsölöd, arra azonban ügyelj, hogy az eszköz tiszta legyen, illetve használat után se felejtsd el megtisztítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top