nlc.hu
Gasztro

Ilyen piszkosak a zöldségek és a gyümölcsök

Itt a bizonyíték: a zöldségek és a gyümölcsök piszkosabbak, mint gondolnád

Ezentúl alaposabban mosod majd a zöldégeket és a gyümölcsöket.

Mindannyian tudjuk, hogy fogyasztás előtt igencsak tanácsos megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket, ám hogy ezt valóban megtesszük-e, illetve ha igen, vajon milyen alapossággal, az már más kérdés. 

A közelmúltban hatalmasat ment a TikTokon egy Amy Hitch nevű felhasználó videója, mely bebizonyítja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök bizony sokkal piszkosabbak lehetnek, mint azt feltételeznénk. Az amerikai nő az internetről rendelt egy ultrahangos tisztító készüléket, amit egy tál vízbe tett bele és ebben mosta meg a szupermarketben vásárolt gyümölcsöket. 7 perc elteltével már jól látszott, milyen mennyiségű szennyeződést távolított el a masina a gyümölcsökről.

@amyhitch2 SERIOUSLY JUST BOUGHT THIS FRUIT TODAY!!! I did the grapes twice!! I cant! I will never go back. WHAT THE ACTUAL HELL!!! #momsoftiktok #mom #health #clean #fyp #foryoupage #fypシ #food #nutrition #fruit ♬ original sound - Amy Hitch75

A látvány a kommentelőket is igencsak megosztotta.

„Úristen, erről fogalmam sem volt… Eddig csak gyorsan leöblítettem őket a mosogatóban” – írta egy hozzászóló.

Egy másik kommentelő felhívta rá a figyelmet, hogy bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a zöldségek, gyümölcsök a földből származnak, a termesztés során pedig számtalan anyaggal kerülnek érintkezésbe, beleértve a műtrágyákat, az állati ürüléket és az öntözéshez használt vizet. Ebből adódóan pedig a legkülönfélébb baktériumok telepednek meg rajtuk, éppen ezért fontos az alapos mosás.

Zöldség-gyümölcs

Alaposan megmosod? (Fotó: Getty Images)

Egy független, nonprofit környezetvédő szervezet, az amerikai Environmental Working Group néhány éve kutatást végzett: a 48 legnépszerűbb zöldségből és gyümölcsből vett mintákat elemezték, hogy kiderítsék, melyek a legszennyezettebbek közülük. A kutatás eredményének értelmében a legpiszkosabb zöldségek és gyümölcsök, a szennyezettség mértékének sorrendjében a következők: 

1. alma
2. eper
3. szőlő
4. zeller
5. őszibarack
6. spenót
7. édes paprika
8. nektarin
9. uborka
10. burgonya
11. koktélparadicsom
12. erős paprika

És hogy hogyan is a legcélszerűbb megszabadítani a zöldségeket és gyümölcsöket a szennyeződésektől? Kattints ide és megtudod!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top