A hűtőszekrény falain vagy akár polcain felgyülemlő jegesedés igencsak bosszantó. Olyankor alakul ki, ha a nedvesség érintkezik a gép belsejében lévő párologtatótekercsekkel, majd megfagy.
A nedvesség többféleképpen is összegyűlhet a párologtató tekercseken. A leggyakoribb ok, ha a hűtő ajtaját túl sokáig nyitva hagyjuk. A kopott vagy sérült tömítés szintén beengedi a meleg levegőt, a hideg levegő pedig távozik, ami hozzájárul a fagyáshoz. A készülékbe helyezett forró ételek szintén nedvességet termelhetnek, ami szintén jegesedést okoz.
A jegesedés következtében károsodhat a készülék, nőhet a fogyasztása, csökken a tárolóhely és kellemetlen szagok is keletkezhetnek, épp ezért fontos, hogy megelőzzük vagy ha már kialakult, mielőbb megszüntessük a problémát.

Illusztráció: Getty Images
Így tüntesd el a jeget!
A jég eltávolításához húzd ki a készüléket a konnektorból, pakolj ki belőle és várd meg, amíg a jég elolvad. Ezután töröld fel az összes nedvességet, hagyd megszáradni a készüléket, és csatlakoztasd vissza. Semmiképp ne kapard le a jeget késsel vagy más éles tárggyal, ez ugyanis megrongálhatja a gépet.
Így előzd meg a jegesedést!
- Ne tartsd nyitva a hűtő ajtaját a szükségesnél tovább!
- Rendszeresen ellenőrizd a tömítést, hogy nincs-e rajta sérülés!
- Ellenőrizd kétszer is, hogy a hűtő ajtaja teljesen záródik-e!
- Csak szobahőmérsékletű vagy hidegebb élelmiszereket tegyél a hűtőbe!
- Ne helyezd a hűtőt meleg készülékek, például kemence, szárítógép vagy vízmelegítő közelébe!
- Hagyj helyet a készülék hátsó része és a fal között!
- Győződ meg róla, hogy a hűtő megfelelő hőmérsékletre van beállítva!