Petcast. Az állati podcast: Ha változik a kutyád viselkedése, vidd állatorvoshoz!

Egyre több kutyánál egyre többféle viselkedési problémát tapasztalnak manapság a gazdik – mondja a Petcast podcast vendége, Sátori Ágnes állatorvos, viselkedésterapeuta. E mögött sokféle dolog húzódhat, de azt nagyon fontos tudni, hogy ha egy állatnak megváltozik a viselkedése, akkor annak az okát fel kell deríteni, mert magától a probléma nem fog megoldódni.

Vannak olyan viselkedésbeli változások, amelyeket szervi betegségek vagy az azokhoz társuló fájdalom okoz. Ezt a kutya egészsége érdekében különösen fontos felismerni. De az is lehet, hogy pszichés problémáról van szó, amilyen mondjuk a szeparációs szorongás vagy a zajfóbia. Attól függően, hogy hol a viselkedésprobléma gyökere, állatorvos, tréner vagy viselkedésterapeuta lehet a gazdi segítségére. És lehet, hogy a gazdinak is tennie kell azért, hogy a helyzet pozitív irányba változzon.
„Amikor belenyúlunk egy viselkedés alakításba, akkor rendszerszinten változtatunk, tehát mindenkit változtatunk valamennyire, ha mást nem, akkor a gazdának a gondolkodását” – mondja Sátori Ágnes, aki sok jó példát is lát az állattartók részéről, de negatívokat is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: „Senki nem veri az embert bottal azért, hogy kutyát tartson. Minden állat felelősséggel jár, nem kötelező.”

Jó hír a gazdik számára, hogy az, amit mi viselkedésproblémának tartunk, korántsem mindig az. Előfordul, hogy csak a gazdi nem tudja, hogy például a területvédelem és ennek kifejezésére az ugatás a kutyák alapvető viselkedési készletének része. Ettől persze még lehet zavaró, és bizonyos korlátok közé szorítható, de azt tudni kell, hogy alapjáraton ez természetes velejárója a kutyatartásnak.

Hallgasd meg a Petcast korábbi kutyás adásait is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top