Petcast. Az állati podcast: Egyedül csak szenved? Lehet, hogy szeparációs szorongása van!

Az egyik leggyakoribb viselkedési probléma a velünk élő kisállatoknál a szeparációs szorongás, amelyről az egyik legismertebb hazai állatorvos-viselkedésterapeutával, Sátori Ágnessel beszélget a műsorvezető, Haiman Éva.

Az adásból kiderül:

  • a szeparációs szorongás szinte bármelyik fajnál előfordulhat, leggyakrabban azonban a mégis a kutyák szenvednek tőle. A lakáskutyák éppúgy, mint a kertben élők, akik szintén igénylik az ember társaságát.
  • A kor sem meghatározó: az egyedülléthez még nem szokott kölyökkutyáknál ugyan gyakoribb ez a probléma, de felnőtt korban is kialakulhat akár egy rossz tapasztalat nyomán, és idős korban is megjelenhet, például az érzékszervek romlása miatt.
  • Vannak fajták, amelyeknél az átlagosnál gyakoribb a szeparációs szorongás, jellemzően a társasági és a munkakutyák nehezen viselik a magányt.

A podcast szakértő vendége elmondja, melyek azok az apróbb jelek, amelyek arra figyelmeztethetnek, hogy kis kedvencünk túlzottan ragaszkodik hozzánk. Meg az is, hogy bár ez – például ha távollétünkben rombol vagy folyamatosan ugat – minket is frusztrál, alapvetően annak a jele, hogy az állat szenved.

Szerencsére vannak technikák, módszerek, amelyekkel enyhíthető, illetve a legtöbb esetben megszüntethető a nem kívánt viselkedés, illetve maga az ok, a szeparációs szorongás is.

Hallgasd meg a Petcast korábbi adásait is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top