Ragyogáskommandó
Szponzorált tartalom

Környezetbarát megoldások ronda falakra

Lehet a telek előző tulajdonosától örökölt kerítés, öreg ház- vagy garázsfal, az alábbi trükkökkel új életet lehelhetünk beléjük.

Persze akár ragadhatnánk spaklit meg festőhengert is, na meg egy bödön festéket-hígítót, de ha a szívünkön viseljük a környezetünk és a bolygónk sorsát, néhány környezetbarát ötlettel is helyettesíthetjük a vegyszereket. Igaz, ezzel új festékréteg nem kerül majd a kopott-szakadt falra, de biztos, hogy szívesebben nézünk majd az így felújított felületre is.

Növénygraffiti

Egy brit művész, Anna Garforth fejlesztette ki a mohagraffiti műfaját, amellyel látványos alakzatokban élő növényzetet telepíthetünk a falakra. Ehhez ráadásul kizárólag természetes anyagokra van szükség. Fogjunk egy vagy két marék mohát (nem mindegy, hogy milyet használunk, ráadásul akad olyan is, ami védett fajta, ezért érdemes olyan helyről beszerezni, ahol amúgy is afféle gyomként nő.

Egy kis kotyvasztás, és már kész is a zöld graffiti (Fotó: annagarforth.com)

Mossuk át alaposan, amíg már nem maradnak benne föld- vagy homokszemcsék. Keverjünk hozzá két bögre natúr joghurtot, két bögre vizet és fél evőkanál cukrot. Addig kavargassuk, amíg egységes masszát nem kapunk. A kotyvalékot ecset vagy sablon segítségével vigyük fel a kinézett falfelületre. Ezután hetente legalább egyszer spricceljünk rá vizet, vagy kenjük át a felületet további mohatartalmú keverékkel. Ha mindent jól csináltunk, a felrajzolt ábra vagy szöveg előbb-utóbb szépen kizöldül.

Akár egészen nagy felületeket is befedhetünk ezzel a módszerrel (Fotó: annagarforth.com)

Tégla helyett legó!

A dán építőjáték rendkívül sokoldalú, ha pedig lapul otthon egy zsák rég nem használt legókocka, akár a hézagos falat is kipótolhatjuk vele. Persze valószínűtlen, hogy valaki a kedvenc legóit csak azért szétkapja, hogy tégla helyett használja, de a régi, hiányos, csak a kacatok között porosodó legótéglákból látványos kiegészítés készülhet, amely a legcsúnyább, legöregebb falat is feldobja. A biztonság kedvéért azért érdemes az építményt egy építészethez értő szakemberrel is megnézetni, hogy ne adódjanak statikai problémák a későbbiekben.

A régi legókockák így kelnek új életre (Fotó: iStockphoto)

Levélfüggöny

A legegyszerűbb, bár kissé időigényes megoldás, ha valamilyen futónövényt ráeresztünk a kiszemelt falfelületre. A borostyán például kiváló választás, igaz, néhány év kelleni fog neki, mire a teljes falat befutja, de ha ez megtörtént, utána szemet gyönyörködtető, igazi zöld fal vár majd minket otthon. A borostyán viszonylag igénytelen növény, de azért egy kis locsolás nem árt neki, ezért ezt a megoldást csak olyan falfelület esetén válasszuk, amely nem ázik be.

Egy békebeli borostyánzuhatagnál nincs jobb (Fotó: iStockphoto)

Negatív graffiti

Ha a falfelület nagyon koszos, és a teljes tisztítására nem vállalkoznánk, akkor is alkothatunk valami látványosat. Rajzoljuk fel a kívánt ábra vagy felirat körvonalait, majd azokon belül álljunk neki a tisztogatásnak, így a világosabb, tiszta felület fogja kiadni a negatív graffitit. Előnye, hogy ez a leggyorsabb az összes itt felsorolt módszer közül, hátránya, hogy idővel ismét bekoszolódik. Ekkor újra kell kezdenünk, de ilyenkor legalább változtathatunk az eredeti elképzelésen, ha valami más ötletünk támadt idő közben.

A negatív graffiti gyorsan kész, de időnként fel kell újítani (Fotó: Wikipedia)

Napelem!

Bár nem olcsó, de annál látványosabb megoldás elsősorban a kütyük és a technológia, valamint az alternatív energia rajongói számára. Persze ez csak akkor opció, ha kültéri falról van szó, akkor is csak olyan esetben, ha megfelelő szögben éri a nap. Ha viszont ez adott, a kezdeti komolyabb befektetés pár éven belül megtérül, sőt, ezen túl már a mi pénztárcánkat gyarapítja majd a nap által megtermelt, és az energiaellátó rendszerbe betáplált villamos áram.

A napelemtáblák stílusos kiegészítői lehetnek a házfalnak (Fotó: iStockphoto)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top