9 parfüm, amely (nem) csak királynőknek való

Az uralkodócsaládok hölgytagjai a parfümök terén sem érik be akármivel.

Katalin hercegné

Katalin hercegné esetében folyamatosan a találgatások tárgyát képezi, milyen parfümöt használ a legszívesebben. Annyi bizonyos, hogy esküvőjére egy viszonylag fiatal, 2011-ben alapított brit niche parfümház, az Illuminum White Gardenia Petals illatát viselte. Mondani sem kell, a parfüm azóta hatalmas népszerűségre tett szert. Fejjegyében a gardéniát és kókuszt találjuk, melyek közül az illatot leginkább a könnyed gardénia határozza meg. Szívjegye az ylang-ylang, a jázmin és a gyöngyvirág hármasából áll, míg az alapjegyben fás jegyek és ámbra zárja a kompozíciót.

Fotó: Getty Images

Diana hercegnő

Diana hercegnő az esküvőjén a Houbigant Paris parfümház Quelques Fleurs parfümjéből fújt magára, amelyet 1913-ban Robert Bienaime parfümőr alkotott meg. Igazi klasszikus, virágos illat, amelyben egy bokrétányi szépséget találhatunk: narancsvirág, szegfű, tubarózsa, orchidea, orgona, jázmin, heliotróp, gyöngyvirág, rózsa, ibolya és nőszirom illatjegyek is megtalálhatók a különleges illatelegyben.

Az elbeszélések szerint a hétköznapokon mégis egy másik parfümöt használt a leggyakrabban, mégpedig a Penhaligon Bluebell illatát, amely egy nagyon tartós, zöld-virágos illat, amelyet 1978-ban alkottak. Fejjegyében citrusos illatjegyet találhatunk, amely energikus, friss nyitányként áll a tisztán virágos szívjegy előtt, melyben jácint, rózsa, jázmin, ciklámen, jázmin és gyöngyvirág bontakozik ki. Leginkább a jácint illata dominál, de a gyöngyvirág is hangsúlyos, míg az alapjegyek között a szintén érezhetően jelen lévő galbánum, illetve a szegfűszeg és fahéj található.

Fotó: Getty Images

II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő köztudottan a Guerlain L’Heure Bleue parfümjét kedveli, mely egy igazi klasszikus, amelyet 1912-ben Raymond Guerlain alkotott, és máig a legnépszerűbb parfümök között tartják számon. A virágos, kifinomultan púderes illat a kissé fűszeres ánizsmag és bergamott illatjegyekkel nyit, és vezeti át viselőjét az írisz, rózsa és szegfű illatjegyek által meghatározott szívjegyekhez. Nem számít könnyed illatnak, inkább olyan parfüm, amelyhez fel kell nőni, éretté kell válni hozzá, hogy viselni és szeretni tudjuk, de mindezt a szavak legnőiesebb, legnemesebb értelmében véve.

Fotó: Getty Images

Anasztaszija Nyikolajevna Romanova orosz nagyhercegnő

Az Orosz Birodalom utolsó cárjának, II. Miklósnak négy lánya született, közülük a legkisebb, Anasztázia sorsa volt az, amelyet számos legenda leng körbe a mai napig, amelyek arról szólnak, ő egyedüliként megmenekült, mikor szüleit és testvéreit az orosz polgárháború idején, 1918-ban kivégezték. Az orosz uralkodói családtól fennmaradt egykori használati tárgyak alapján úgy vélik, Anasztázia a Coty La Violette Pourpre illatát kedvelte, amely a parfümház első alkotásainak egyike volt. Nevéből következtetve meghatározó illatjegye az ibolya lehetett.

Coty La Violette Pourpre

Meghan hercegné

Meghan hercegné saját bevallása szerint is szereti a parfümöket, így szinte biztos, hogy nem csak az alábbi kettő található meg a kollekciójában. Minden titkát azonban mégsem adhatja ki, így hát meg kell elégednünk annyival, hogy az Oribe Cote d’Azur és a Jo Malone London Wild Bluebell illatai biztosan a kedvencei listáján van. Előbbi egy különleges, férfiak és nők számára is tervezett parfüm, amelyet a nemrégiben elhunyt sztárfodrász, Oribe Canales saját nevű luxus hajápoló márkája adott ki 2014-ben. Citrusos-fás illat, melyben megtaláljuk a friss citrom, a fekete ribizli, a calabriai bergamott és a szicíliai narancs illatjegyét is, amelyekhez a szívjegyben a tubarózsa, a kék ciklámen és a fehér jázmin virágos triója társul, végül az illatot a szantálfa, a vetiver és az ámbra zárja az alapjegyben.

A Jo Malone parfüm ezzel szemben egy igazi könnyed, virágos illat, melyben a harangvirág és gyöngyvirág illatjegyek dominálnak, amelyeknek egy kis friss fűszerességet ad a szegfűszeg, de a csipkebogyó virágának és a jázminnak is kellő kibontakozást nyújt az illat.

Fotó: Getty Images

Grace Kelly

III. Rainer monacói uralkodó herceg kérte fel 1956-ban a Creed illatházat, hogy menyegzőjükre készítsenek egy egyedülálló parfümöt kedvese számára. Olyat, amely méltó kiegészítője lehet a menyasszonyi csokornak, és illő egy hercegné számára. A mai napig az alapító család kezében lévő parfümház ekkor alkotta meg a Creed Fleurissimo parfümöt, amely méltón vonult be a parfümtörténelembe. Az illatot a bergamott fejjegy mellett ibolya, írisz, tubarózsa és rózsa szívjegy alkotja, valamint az ámbra alapjegy határozza meg.

Fotó: Getty Images

Marie Antoinette

Az egyik legrégebbi francia illatház, a Lubin 2011-ben újraalkotta annak a parfümjének a formuláját, amelyet annak idején az illatházat alapító Pierre François Lubin még fiatalkorában, az 1780-as években, Bouquet de la Reine, azaz a Királynő csokra néven jegyzett fel irataiban. A parfüm Marie Antoinette egyik utolsó kedvelt illata lehetett, amely többek között rózsa, jázmin, fahéj, füstös és szantálfa illatjegyeket tartalmaz. A fűszeres-balzsamos illatú parfüm a Black Jade nevet kapta.

Fotó: Getty Images