Shine

Kinek a koton, kinek a kristálycsillár – Minden idők 15 legemlékezetesebb ruhája a MET-gálákól

Idén ugyan elmarad a MET-gála, de bőven van mire visszatekinteni az elmúlt évtizedekből. Összegyűjtöttük azt a 15 outfitet, melyeket képtelenség elfelejteni.

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a divatvilág évi rendes puccparádéja, a MET-gála, mely a hagyományok értelmében egyébként május első hétfőjén lett volna esedékes. Hogy enyhítsük a hiányt, felidézzük a 15 – így vagy úgy – legemlékezetesebb öltözéket az elmúlt évtizedek MET-gáláiról.

Cher 

Cher 1974-ben

Cher 1974-ben (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Az adott év tematikájától függetlenül mindig akad néhány olyan vendég, aki pucérruhában jelenik meg a MET-gálán. Az elmúlt években megtette ezt többek között Beyoncé, Jennifer Lopez és persze a Kardashian-klán tagjai is. A MET-es pucérruhák ősanyja azonban ez a Bob Mackie által tervezett modell volt, melyet Cher viselt az 1974-es rendezvényen.

Christy Turlington 

Christy Turlington Audry Hepburnként 1992-ben

Christy Turlington Audrey Hepburnként 1992-ben (Fotó: PL Gould/IMAGES/Getty Images)

Az 1992-es MET-dála témája a Divat és történelem volt. Christy Turlington szupermodell ennek szellemében Audrey Hepburnnek öltözött az Álom luxuskivitelben című filmből.

Diana hercegnő 

Diana hercegnő 1996-ban látogatott el az eseményre

Diana hercegnő 1996-ban látogatott el az eseményre (Fotó: Steve Eichner/WireImage)  

Az 1996-os MET-gála Christian Dior munkássága előtt tisztelgett. Abban évben Diana hercegnő is megjelent az eseményben. Méghozzá egy sötétkék Dior slip dress-ben.

Dolce, Gabbana és Victoria Beckham 

Dolce, Gabbana és Victoria Beckham

Dolce, Gabbana és Victoria Beckham (Fotó: Mark Mainz/Getty Images)

2003-ban Victoria Beckham életében először vett részt a MET-gálán. Nem csupán, hogy Dolce & Gabbana-ban, hanem egyenesen Dolcéval és Gabbanával sétált be az eseményre. 

Amber Valletta 

Amber Valletta a 2004-es MET-gálán

Amber Valletta a 2004-es MET-gálán (Fotó: Evan Agostini/Getty Images)

Veszélyes kapcsolatok: Divat és lakberendezés a 18. században – ez volt a 2004-es gála témája, melyen Amber Valletta  rokokó kanapéba oltott Marie Antoinette-ként jelent meg. Elvégre épp ez volt a feladat. 

Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen 

Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen

Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen (Fotó: Evan Agostini/Getty Images)

Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen tűpontos és hiperstílusos összeltözése a 2006-os, britmánia tematikájú eseményen.

Cameron Diaz

Cameron Diaz outfitje 2007-ből

Cameron Diaz outfitje 2007-ből (Fotó: Peter Kramer/Getty Images)

A 2007-es gála ruhaversenyét egyértelműen a Dior Couture-t viselő Cameron Diaz nyerte.

Kate Moss és Marc Jacobs

Kate Moss és Marc Jacobs a 2009-es MET-gálán

Kate Moss és Marc Jacobs a 2009-es MET-gálán (Fotó: Andrea Renault / Polaris / Profimedia)

A modell, mint múzsa tematikájú, 2009-es MET-gálán Marc Jacobs diattervező modell-múzsájával, Kate Moss-szal jelent meg.

Florence Welch

Florence Welch szettje 2012-ből

Florence Welch szettje 2012-ből (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

A 2012-es eseméynre Florence Welch az Alexander McQueen divatház őszi-téli kollekciójából választotta ezt a drámai pitypangruhát. Valóban volt benne valami tollseprűszerű, de jó értelemben véve.

Madonna

A punk Madonna 2013-ban

A punk Madonna 2013-ban (Fotó: Rabbani and Solimene Photography/WireImage)

Punk: káoszból a divatba – ez volt a 2013-as MET-gála témája. Madonna  a necc, kockás minta, szegecsek, láncok, biztosítótűk vonalon értelmezte a dolgot. A sztereotípiák halmozása ellenére azonban mégis feledhetetlen maradt az outfitje.

Kim Kardashian

A feledhetetlen virágminta a váranós Kim Kardashian testén

A feledhetetlen virágminta a váranós Kim Kardashian testén (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

Szintén a 2013-as gálán járunk, bár Kim Kardashian magasról tett a dress code-ra. Ilyen retinaszaggató virágmintát azonban sem azelőtt, sem azóta nem láttunk a MET-gála vörös szőnyegén.

Rihanna

Rihanna a 2015-ös MET-gálán

Rihanna a 2015-ös MET-gálán (Fotó: Larry Busacca/Getty Images)

Egyeseket pizzára, másokat tojássárgájára vagy épp az Óz, a csodák csodája sárga útjára emlékeztető ruhát húzott Rihanna a 2015-ös gálára. A kreációt egy kínai tervező, Guo Pei készítette saját kezűleg, egészen konkrétan két év munkájával. Az öltözék egyszer s mindenkorra bevonult a mémtörténelembe.

Lady Gaga

Lady Gaga a vörös szőnyegen 2016-ban

Lady Gaga a vörös szőnyegen 2016-ban (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Lady Gaga a saját, legrosszabb napjait idézte meg ezzel az Atelier Versace outfittel a 2016-os MET-gálán, melynek témája egyébként a Divat a technológia korában volt.

Beyoncé

Beyoncé kotonruhája 2016-ból

Beyoncé kotonruhája 2016-ból (Fotó: Jamie McCarthy/FilmMagic)

Ez cuppanós, Givenchy latexruha Kim Kardashiantól valahogy hitelesebb lett volna, mint Beyoncétól. Az öltözéket díszítő gyöngyök darabonként 6000 dollárba (!) kerültek, a szett azonban mégsem emiatt maradt emlékezetes, hanem amiatt, mert úgy nézett ki, mint egy hatalmas koton.

Katy Perry

Katy Perry bevállalta

Katy Perry bevállalta (Fotó: Karwai Tang/Getty Images)

A 2019-es gála dress code-jának alapötletét Susan Sontag amerikai írónő egy 1964-es esszéje szolgáltatta, amelyben a színpadias, ironizáló stílust (angolul: camp) úgy definiálta, mint a természetellenesség szeretetét, a ravaszság kedvelését, a túlzást. Nos, Katy Perry nem vacakolt, hanem mindenféle homályos utalást mellőzve egészen őszintén kristálycsillárnak öltözött.

Ezek is érdekelhetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top