Szabadidő

Földi édenkertek – könyvajánló

A National Geographic Society által kiadott Földi Édenkertek címû könyv a Föld utolsó érintetlen élõhelyeit tárja az olvasó elé, sok gyönyörû képpel, melyek valóban paradicsomi állapotokat idéznek.

Az Édenkertet sokan elképzelték és sok helyre gondolták. Vannak akik azt vallják, hogy egész bolygónk maga az Édenkert volt, amíg az ember tönkre nem tette.

A Natioal Geographic Society idei újabb könyvújdonsága – A tenger című album mellett – Földi Édenkertek címmel jelent meg. Az imént említett képeskönyvvel ellentétben ez a mű már valamivel több olvasnivalót kínál annak, aki a kezébe veszi az igényes kialakítású, nagy alakú könyvet.

Tartalmát tekintve a Föld legszebb vidékei kerülnek bemutatásra, a valaha volt földi édenkertnek a megmaradt töredékei. Bizonyos szempontból régen az egész Földön – már csak érintetlenségét tekintve is – paradicsomi állapotok uralkodtak. Ezt több vallás is alátámasztja tanaival. A legérdekesebb álláspontot ebből a szempontból a Krisnatudatú-hívők képviselik, akik szerint az ember akkor tette tönkre az édeni állapotokat, amikor megette az első tehenet. Azóta mind az ember, mind a Föld állapota egyre csak romlik. A mi kultúrkörünk édenkert-verzióját mindenki jól ismeri. De, bár tudom, hogy nem tartozik e téma szorosan egy könyvismertetőhöz, mégis engedjetek meg nekem egy rövid történeti kitérőt.

Az Éden szót legtöbbször rosszul használják, tudniillik ez a kifejezés minden sémita nyelvben éppenséggel pusztaságot, sivatagos területet jelöl. A teremtéstörténet nem Édenkertről, hanem az Édenben lévő kertről beszél: a sivatagban egy oázisról, olyan helyről a világon, ahol meg lehet élni. A korabeli keleti ember számára a kert csodálatos helyet jelentett. Valójában a kifejezés inkább az Földre vonatkozik, az egész bolygó az a hely – a kert a puszta világűr sivatagjában – ahol képesek vagyunk fennmaradni.

Visszatérve a valóban az Édenkertet idéző színes képekkel telezsúfolt könyvhöz, annyit mindenképp meg kell jegyezni róla, hogy a puszta esztétikai élvezetnél jóval többet kapunk tőle. Amint az a Patrick F. Noonan – aki a The Conservation Found elnöke – által írt bevezetőből egyértelműen és szépen kiderül, az ő szavait idézve: “be kell látnunk: lelki megújulásra van szükségünk, és ebben sokat segíthetnek a Föld romlatlan, vad vidékei. Tehetséges faj az emberé, de a kényelem és a műszaki fejlettség, amelyet sikerült elérnie, olykor hajlamossá teszi az önelégültségre. Sokkal szerényebbnek kellene lennünk; rám például kijózanítólag hat, amikor látnom kell, milyen jól elvan nélkülünk a természet. Ha békén hagyják, csodálatos egyensúlyba kerül, miközben az ember bolygatta vidékekről ritkán mondható el ugyanez.”

A kötet a világ legszebb, ember által kevésbé bolygatott édenkertjeit veszi sorba. Afrikától a Sarkvidékeken keresztül Dél-Amerikáig minden kontinensre vethetünk egy-egy pillantást a legszebb természeti értékekre, jelenségekre. A ZöldZóna régi olvasói sok ismerős hellyel találkozhatnak a Földi Édenkertekben, számos nemzeti parkot – például a kongói Virungát, a lengyelországi Bialowiezát, vagy a brazíliai Pantanalt – már mi is bemutattunk Világörökség rovatunkban, de itt sok gyönyörű fotóval és újabb információkkal gazdagodhat az, akinek ez csodás könyv kerül a karácsonyfája alá.

272 oldal, végig lenyűgöző természetfotókkal (keménytáblás, védőborítóval)
Bolti ára: 6 900 Ft
Előfizetői ára: 5 520 Ft

National Geographic Magyarország

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top