Szabadidő

Trója – az Új Akropolisz elõadása

Istenek, hõsök, emberek... Dicsõ csaták, gyõzelmek – ez manapság ugyanúgy foglalkoztatja kalandosabb lelkû embertársainkat, mint ezredévekkel ezelõtt...




Az ókori görög irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotása az Íliász. A mű az akkori időben újszerűnek számító verselési formában, hexameterben íródott, és 24 énekből áll. A 24-es szám allegorikus jelentőségű, hiszen egy nap óráihoz hasonlóan teljes, kerek ciklust képez. Iskolai olvasmányként már megismerhettük a trójai háború történetét, de vajon sejtettük-e, milyen mély szimbolikus jelentéstartalmat hordoznak az Íliász hősei?

Az előadás tematikája:

• A harc célja
• Istenek, hősök, emberek
• Az eposz főszereplőinek szimbolikája

Nézzük új szemmel az eposzt! Míg a mai megközelítés csupán egy nagyszerű irodalmi alkotásnak fogja fel a homéroszi eposzvilágot, addig a klasszikus görög szemléletmódban követendő ideának, és egy mitikus világszemlélet lenyomatának tekintették.

Vajon miért harcolt Akhilleusz, és mit jelent valójában a Trója felett aratott győzelem? Hogyan kapcsolódhat össze az istenek, hősök és emberek sorsa? Ezen az izgalmasnak ígérkező előadáson a férfi és női lét olyan példáival találkozhatunk, amelyek a mai emberhez is ugyanúgy szólnak, mint a Trója alá gyűlt görögökhöz.

Előadó: Rusznák György
Időpont: 2004. június 4. péntek, 19 óra
Helyszín: Új Akropolisz, 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 15. (pincehelyiség)
Belépődíj: 400 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top