Szabadidő

A halott menyasszony

Victoria és Victor házassága jóval több bonyodalommal jár, mint az esküvõk általában: a võlegény véletlenül feleségül vesz egy halott menyasszonyt. Komor címével ellentétben kacagtató animációs film, szívszorongató szép történet.

A film angol címe Corpse Bride, és elég szerencsétlen magyarítása A halott menyasszony. A hulla ara sokkal közelebb állna a film szellemiségéhez, hiszen az élők szürke, élettelen világának görbe tükre a Holtak Földje, ahol minden csupa vidámság. Rémségek helyett kedves, tiszta szívű csontvázakkal, foszlásnak indult testekkel találkozunk.







Pénz és rang házassága

Viktoriánus falu. Két félénk, romantikus fiatal házasodni készül, habár azelőtt sohasem találkoztak. Ez a házasság nem a szerelemről szól. A közönséges, de gazdag halkonzerv-mágnás Nell és William Van Dort mindig is arról álmodott, hogy bekerüljön a felső tízezerbe. Ezzel szemben Maudeline és Finis Everglot egy herceg egyenes ágú leszármazottai, de széfüket csak pókok lakják. Mindkét család tökéletes esküvőt szeretne. A menyegzőpróba estéjén Victoria Everglot és Victor Van Dort között felizzik a szerelem szikrája, de a próba teljes kudarccal végződik. Victor nemcsak a házassági eskü szövegét rontja el, hanem véletlenül felgyújtja anyósa ruháját is.







Két város
Az alkotók ötvözték a viktoriánus architektúra sajátosságait a kelet-európai építészeti elemekkel, hogy megőrizzék az orosz népmese hangulatát. Az Élők Honának sivárságához tompa, monokróm színeket használtak. A Holtak Hona görbe tükre az Élők Honának: az épületek a felszíniek omladozó másai, ám élettel teltebbek. A felszíni főtéren elhelyezett lovasszobor helyén odalent egy csontlovat megülő csontváz szobra található.
A fiúnak – amint magára marad a falut övező erdőben – azonnal sikerül tökéletesen elmondania az eskü szövegét, és olyannyira beleéli magát szerepébe, hogy egy vékony ágra húzza a jegygyűrűt. Az ág azonban nem az, aminek látszik. Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonyal, aki esküvője éjszakáján gyilkosság áldozata lett, és magával viszi a fiút a Holtak Honába.


Egy férfi és két nő

Összetörhet-e egy szív, ha egyszer megszűnt dobogni? A Halott Menyasszony mindig is az örök szerelemre és az igazi társra vágyott. Végre boldog, hogy megérkezett szerelme. Victor mindeközben Victoriájáért epedezik, aki teljesen kétségbeesett, mert vőlegénye eltűnt. Az ilyen szerelmi háromszögekben általában egyértelmű, ki jó és ki gonosz, de ebben a történetben mindhárom figura kedves, és nagy dilemma előtt állnak.






Az adott szónak feszül a szív vágya, és igazi mesékhez illően peregnek az események. Önfeláldozás és szeretet, gonoszság és jóság, boldogság és boldogtalanság, remény és reménytelenség. A film a bennünk lakó örök gyereket szólítja meg.





A stoptrükk technikával készített animációhoz konkrét, megépített és megvilágított helyszínekre és bábukra van szükség. A bábukat rendkívül rövid szakaszokban mozgatják, időnként csupán fél milliméternyit. Minden pozíciót külön képkockára fényképeznek, azután az animátorok tovább mozgatják a bábukat. Előfordul, hogy egy forgatócsoport tizenkét órás munkájának eredménye csupán egy-két másodpercnyi leforgatott anyag. A stoptrükk animáció estében a készítők időmegtakarítás okán elkészíthetik a szereplők és helyszínek másolatait és párhuzamosan folynak a munkálatok. Ez rendkívül pontos szervezést és nagy precizitást igényel.
A Halott Menyasszony és a boldogtalan vőlegény történetének alapja egy orosz népmese, amelyben egy férfi véletlenül frigyre lép egy elhalálozott menyasszonnyal, aki magával rántja őt az alvilágba. A romantikus, ugyanakkor hátborzongató történet felkeltette Tim Burton író-rendező figyelmét, aki majd’ tíz éven keresztül dolgozott a stoptrükk technikával készített egészestés animációs filmen.

Rendezte: Tim Burton, Mike Johnson

Eredeti cím: Tim Burton’s Corpse Bride


A film hivatalos honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top