Szabadidő

Várak vonzásában

A várak, várromok történelmi múltunk talán leglátványosabb maradványai, kellemes kiindulópontjául szolgálhatnak egy kulturális kikapcsolódásnak, ráadásul számos rendezvénynek is otthont adnak.
Csesznek (Fotó: Csesznek.hu)

Hazánk szinte valamennyi szegletében találkozunk a magyar történelem gazdag hagyatékával, melynek egyes emlékei, a várak több évszázad történelméről tesznek tanúbizonyságot.

Festői várrom a Bakonyban – Csesznek

 

A völgyek által szabdalt mészkőfennsíkon magasodó cseszneki vár még romos állapotában is páratlanul szép látványt nyújt. A sziklás hegygerincen álló hatalmas erődítmény már több kilométer távolságból felkelti az arra utazók figyelmét. A vár több-kevesebb sikerrel átvészelte a történelem viharait, de a természet erőinek nem tudott ellenállni, ugyanis az 1810-ben bekövetkezett földrengés, majd később egy villámcsapás általi tűzvész a pusztulását okozta. A helyreállító munkálatoknak köszönhetően azonban a vártorony a falakkal együtt jórészt épségben fennmaradt.
Tipp: Csesznek honlapja »
Az immáron több mint 700 esztendőre visszatekintő vár létrejötte Cseszneki Jakab nevéhez kötődik. A vár a századok során többször gazdát cserélt, hol a Csák nemzetség tulajdonában állt, hol Károly Róbert birtokát képezte. A vár virágkora a 15. századra tehető, amikor a nagyhírű Garai család impozáns külsejű, gótikus lovagvárrá alakította át. Az 1740-es években az Esterházy család tulajdonába került, akik barokk várkastéllyá építtették át.
Zsigmond-napi történelmi íjászverseny

A várban és környékén 2006. április 29-én Zsigmond-napi Történelmi Íjászversenyt rendeznek, mely kortól és nemtől függetlenül várja az érdeklődőket. 

Cseszneki Nyár

1993 óta minden évben megrendezésre kerül a Cseszneki Nyár elnevezésű programsorozat, melynek keretén belül, ha nem is mindennap, de valamennyi nyári hétvégén akad valamilyen rendezvény. Különböző nagyszabású szabadtéri programok – többek között várjátékok,

várdalnoki estéket, koncerteket, fesztiválok, színházi előadások – teszik színessé és változatossá a rendezvényt.
Helyszín: Csesznek, Cseszneki vár és közvetlen környéke
Időpont: 2006.04.29 – 2006.08.19.
További információ »

Nyitvatartás: a Vár egész évben minden nap nyitva áll a vendégek előtt.
Nyitás: 09.00 (télen 10.00) órakor.
Zárás: a tavasztól őszig tartó időszakban kb. 19.00 órakor, az ősztől tavaszig tartó időszakban sötétedés előtt 1 órával!

Szigliget – a Balaton gyöngyszeme
 
 

A Balatonpart egyik legszebb és legromantikusabb tája a Badacsony és Keszthely között elterülő község, Szigliget, mely a tópart északi részét szegélyező vulkanikus dombok egyikén foglal helyet. A település egykoron sziget volt, csónakkal vagy hajóval lehetett csak megközelíteni, területe ma félszigetként nyúlik a tóba. A gyönyörű látképet nyújtó félszigetet akár a szárazföld, akár a víz felől közelítjük meg, mindenhonnan szemünkbe ötlik a település legfontosabb műemlékének számító vár magányosan meredező, lepusztult romja.

A település leghíresebb műemléke, és egyben az első látványosság, amely szemünk elé tárul, a Várhegyen magasodó középkori Vár.  A templom mellől induló meredek gyalogúton juthatunk fel az alsó várudvarba, majd onnan a felső várba, de a mintegy félórás kaptató megéri az árát, hiszen a vár bástyáiról körbetekintve lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medencére, a Keszthelyi-hegységre és a Badacsonyra.
A várat a pannonhalmi apát kezdte el építtetni 1260-ban, 1262-től azonban királyi tulajdonba került.  A 17. század végén egy tragikus villámcsapás következtében leégett, 1702-ben pedig az osztrák császár parancsára felrobbantották.

Ha kigyönyörködtük (és kifújtuk) magunkat, tegyünk egy sétát a félsziget belsejében is. A Várhegy tövében elterülő faluban kedves kis települést fedezhetünk fel, ha végigsétálunk a nádtetős házikókkal teleszórt, hegyoldalban kanyargó utcácskákon. A település központjában áll a klasszicista Esterházy-kastély, amely ma az írók alkotóháza, parkja pedig védett arborétum. Szigliget természeti adottságai, a szép természeti környezete, történelmi hangulata, a települést jellemző nyugalom egész évben remek kikapcsolódást kínál számunkra.

 
Nyitvatartás: március 15. – október 30. között, 9-18 óráig. A belépőjegyért fizetni kell.
Csobánc

A Balaton-felvidéken található várromok jó része más jellegű élményeket kínál a látogatók számára. Zömében autóval nehezen megközelíthetőek, kisebb-nagyobb gyalogtúrával azonban könnyedén becserkészhetjük ezeket az eldugott zugokat is. Éppen ez a vonzereje például SomlóvárnakHegyesdnek, Csobáncnak vagy éppen Essegvárnak. Ezeknek a középkori vármaradványoknak a látogatása ingyenes, és kulturális programokat is csak nagy ritkán rendeznek bennük. Ennek köszönhetően azonban jelentősen kisebb az ide látogatók száma, így a pihenésre, a természet csendjének élvezetére vágyók körében népszerűbbek ezek a helyek.

 
Sümeg


A kissé kopár, füves mészkődombon emelkedik hazánk egyik legnagyobb, legjobb állapotban fennmaradt, és a leglátogatottabb középkori vára, a sümegi vár. A várban az épület történetét bemutató múzeum működik, így ha belülről is szemügyre szeretnénk venni a hatalmas erődítményt, akkor sokat kell gyalogolni a meredek domboldalon, de a szép sétaút hamar feledteti erőfeszítéseinket.


A 270 méter magas hegycsúcson álló erődítményt a 13. században építtette a veszprémi püspök. A török időkben fontos szerepet töltött be a vár, mely a Dunántúli végvárrendszer tagja volt. A Rákóczi-szabadságharc ideje alatt a kurucok katonai központjaként szolgált. 1713-ban, a szabadságharc bukásakor császári csapatok felgyújtották a várat. A romos vár régészeti helyreállítási munkálatai 1954 és 1964 között kezdődtek, a nyolcvanas évek végén pedig, az országban elsőként a vár üzemeltetése magánkézbe került.

Az utóbbi években teljesen újjáépült vár ma látványos rendezvényeknek, várjátékoknak, lovas-fegyveres bemutatóknak ad otthont, és egyre jelentősebbé váló idegenforgalmi értékkel bír. A hajdani időknek emléket állító rendezvénysorozat, a nyaranta megrendezésre kerülő Végvári Napok alkalmából feléled a középkor, a korabeli céhek megnyitják műhelyeiket, az udvaron lovagok gyakorlatoznak, az istállóban pedig állatsimogatásra is lehetőség adódik.

Végvári Napok Sümegen
Időpont:
2006. július 30. – augusztus 20.
Programok: Történelmi lovasjátékok a Sümegi várban, Kinizsi-Toldi verseny, török támadás a Sümegi vár ellen, lovas versenyek és bemutatók, müncheni barbárok, olasz zászlóforgatók, cirkuszi előadások, koncertek, színházi előadások, királyi lakomák a Nagy Lovagteremben, íjászat, lovaglás várják az érdeklődőket.
A domb alján az utóbbi években szaunával, úszómedencével felszerelt Hotel, Lovagterem, Vár-csárda, Istálló, Fegyver- és kocsimúzeum, Lovagi Aréna épült a vár hangulatához tökéletesen illeszkedő várbirtokon. A várhegy lábánál szinte mindenféle kereskedelmi és vendéglátóegységet megtalálhatunk. Lovagi tornák és királyi lakomák, kényeztető hétvége törökkori hangulattal, hadtörténeti kiállítás és őshonos állatok simogatása. Mindez egy helyen, Sümegen a várban és környékén.
Tipp: A sümegi vár honlapja »
Csókakő a Vértesben

A festői szépségű Vértes-hegység legnyugatibb kiszögellésére épült a 700 esztendős Csókakő vára. Szintén több tulajdonost mondhatott magáénak, legkorábbi birtokosai a Csákok voltak, de a Rozgonyiak, majd később a Nádasdyak is birtokolták az erődítményt. A villámcsapás miatt leégett vár helyreállítási munkálatait helybéli önkéntesek vették kezükbe. Legjelentősebb rendezvénye a szeptemberi Várjátékok. A vár falai mögül kitekintve csodálatos a kilátás a Mór környéki síkságra, dombokra. A közeli móri borvidéken pincék, présházak, nyári zenei esték, móri bornapok, a Vértesben pedig remek kirándulási lehetőségek várják a látogatókat.
Csókakő (Fotó: Ulmarius)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top