Szabadidő

Vend vidéki barangolások

Csendre, nyugalomra, friss erdei levegõre vágyóknak, az erdei túrákat kedvelõknek az Õrséggel szomszédos Vendvidék maga a paradicsom.

E vidékről általában ritkábban esik szó, mint magáról az Őrségről. A tájból sugárzó nyugalom, dimbes-dombos lankák, hegyvidéki klíma, illatos rétek, erdők, kristálytiszta vizű források és patakok jellemzik a vidéket. Csupán hét település bújik meg az Őrség szomszédságában húzódó dombok között: Orfalu, Apátistvánfalva, Kétvölgy, Felsőszölnök, Alsószölnök, Szakonyfalu és Rábatótfalu.

Vendégház Kétvölgyben…


Már első pillantásra szembeötlik a szokásostól eltérő, de a vidékre oly jellemző települések szórványjellege – a vendvidéki falvakban nem házcsoportok, hanem magányosan álló porták sorakoznak a domboldalakon, egymástól viszonylag nagy távolságra. A környéket gyalogosan érdemes bejárni, mert autóval egyes településeket csak Szentgotthárdon át, nagy kitérővel közelíthetünk meg.

Az Őrség-Rába-Goricko Natúrpark három országot érintő Natúrpark, amely az Őrség és a Vend-vidék szlovén-osztrák-magyar határmenti területeit foglalja magába. A közös natúrpark magyar oldalát, Őrség Natúrparkot 1998-ban alapították. 2001. márciustól a Vendvidék is az Őrségi Nemzeti Park része.

Vendvidék településein több hagyományos “boronafalas” házat találunk, Kétvölgyben megismerhetjük a hegy- és dombvidéki építkezési hagyományait, népi műemlék épületében pedig megtekinthetjük, hogyan alakították ki lakhelyüket az egykoron itt élt emberek. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top