Szabadidő

Savaria Karnevál

A nyugat-dunántúl jelentõs központja, <b>Szombathely</b/> a nagy idõutazás városa lesz augusztusban, ugyanis a Savaria Történelmi Karnevál keretén belül – idén hatodik alkalommal - a város utcáin felelevenednek a római hagyományok.

Szombathelyt, a kétezer éves történelmi múltjára méltán büszke várost Közép-Európa legnagyobb jelmezes felvonulása az utóbbi évek során a nemzetközi érdeklődés középpontjába emelte. A Savaria Történelmi Karneválon megelevenednek a letűnt évszázadok, a hangulatos belváros több helyszíne pedig izgalmas és látványos produkcióknak otthona lesz a három napos rendezvény alatt. A történelmi időutazás augusztus 25-27. között kínál feledhetetlen turisztikai látványosságot, kulturális kalandozást gyerekek és felnőttek számára egyaránt.







Középkori vigadalom, kézműves vásár, farsangi komédia

A Karnevál központi helyszíne, a Városházánál felállított Fórum Színpad koncerteknek, bemutatóknak ad helyet. Itt lép fel többek közt Lajkó Félix és Zenekara, a Balázs Elemér Group, és a világhírű Boban Markovics Orchestra.
Az Egyházmegyei Kollégium udvarán egy igazi színházi csemegét láthat a közönség: a Karneválszínház idei előadása Hans Sachs: Karneváli komédiák című előadása. A négy farsangi komédia Jordán Tamás rendezésében kerül színpadra, a főbb szerepekben pedig láthatók lesznek Egri Márta, Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán, Dobó Kata, Botos Éva, valamint az Atlantis Színház tagjai.





A középkori hangulatot felidéző kézművesek és vásárosok idén ismét a Fő téren és a Thököly utcában kínálják majd portékáikat. Ötvösök, fazekasok, fafaragók, kosárfonók, papírmerítők gondoskodnak arról, hogy mindenki találjon magának egy apró kis emléket a karneválról.

A belváros szívében, a Belsikátor látogatóit egész álló nap artisták, zsonglőrök, gólyalábasok ejtik ámulatba.

Ókori légiósok, gladiátorok, fakírok, középkori bajvívók népesítik be a Ferences kertet, de a Karnevál egyik leglátványosabb programjának, a Tüzes játékoknak is a Ferences kert ad otthont.

A borok szerelmesei a Borok utcájában lelhetnek kellemes időtöltésre a jó borok, finom lepények, rétesek, fergeteges hangulat és talpalávaló muzsika kíséretében.

A karneválra látogatók egyik legkedveltebb helyszíne a Gáyer-park, hiszen árnyas fái alatt kicsik és szüleik egyaránt tartalmas kikapcsolódásra lelnek. A Villa Rustica nevű ókori „bevásárlóközpontban” felállított kis kézműves műhelyekben bárki belekóstolhat a római időkbe nyúló mesterségek fortélyaiba.

Az ókori Savaria ma is meglévő falai közé visszaköltöznek a civil élet szereplői: kézművesek, kereskedők, jósok, rabszolgaárusok népesítik be a Romkertet, hogy aztán egy jó üzlet után bárki leöblíthesse torkát a korhű tavernában.






A Thököly Imre utca az elfáradt karneváli közönség helyszínévé változik, ahol finom étkek és itókák társaságában vásári komédiások, randalírozó haramiák, és zenészek szórakoztatják a vásári portékák közt nézelődőket.

Tüzes hangulatba kerülhetnek az Uránia Udvarba betévedő salsa szerelmesei, ugyanis a Mediterrán udvarban bárki táncra perdülhet a vérpezsdítő zenét játszó együttesek muzsikájára.





Tüzes játék – aug. 25.

A tavalyi karneválon már nagy sikert aratott, az Európában is kuriózumnak számító tüzes játékok keretében középkori látványosságok elevenednek fel a Ferences kertben. A párját ritkító tüzes játékok keretében tűzvarázslók, tűzkígyók és madarak, görögtüzek, valamint különféle látványos tűzijáték elemek nyújtanak ámulatba ejtő látványt augusztus 25-én este 21 órakor.
A Karnevál fénypontja


A karneválon várhatóan a fáklyás felvonulás áll majd az események középpontjában. Az idei évben is két felvonulás szerepel a programban, ahol több száz korhű jelmezbe bújt városlakó, komédiás, zászlóforgató és lovag vonul végig a belváros utcáin.

A fáklyás felvonulás időpontja: 2006. augusztus 26. szombat 20.00 óra.

A napfényes felvonulás időpontja: 2006. augusztus 27. vasárnap 15.00. óra.

Helyszín: Szombathely

Időpont: 2006. augusztus 25-27.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top