Szabadidő

Észak Velencéje – Szentpétervár

Pétervárra nem csak a híres Téli Palota, a hatalmas Ermitázs vagy az Aurora cirkáló miatt érdemes ellátogatni. A romantikus, csatornákkal szabdalt cári város rengeteg egyéb szórakozást ígér.

Cárok városa

Sötét telek és hűvös nyarak, egy szó, mint száz, cseppet sem csalogató, mondhatni inkább utálatos időjárás jellemzi Oroszország egyik legjelentősebb városát. De rossz idő ide vagy oda, a helyzet azért közel sem ilyen rémisztő a cárok városában. De erről inkább győződjünk meg mi magunk, úgyhogy irány Szentpétervár!

A várost a világ építészeti csodái között tartják számon, hiszen felépítése nem volt könnyű vállalkozás – teljesen ingoványos talajon, a folyók és szigetek szabdalta Néva menti mocsaras területen jött létre. Az orosz főváros után a második legjelentősebb nagyváros, Szentpétervár (korábbi nevén Leningrád) megalapításához rosszabb helyet keresve sem találhatott volna alapítója, I. (Nagy) Péter cár.

A keresztül-kasul cikázó csatornák által számos szigetre szabdalt város nem véletlenül kapta az „észak Velencéje” elnevezést. Európa egyetlen más városát sem tervezték meg olyan átfogóan és részletekbe menően, mint Szentpétervárt. Mivel a város építőmesterei főként külföldiek voltak, erőteljes nyugat-európai építészeti formák jellemzik a cári várost, természetesen az orosz építészeti formákkal különösen vonzó összhangban. S mint a nagyvárosokban általában, úgy Európa egyik legszebb városában is jól megférnek egymás mellett a díszes paloták és lepusztult bérlakások.

A csatornák által számos szigetre szabdalt város nem véletlenül kapta az észak Velencéje elnevezést…

Az Ermitázs eredetileg a cári család képtára és múzeuma volt, ma hatalmas európai és Európán kívüli művészettörténeti és kultúrtörténeti anyaggal rendelkezik. 125 termében találhatjuk a nyugat-európai festészet és szobrászat mintegy nyolcezer alkotását. Ha kevés időnk van, a legjobb, ha a nyugat-európai művészet gyűjteményére koncentrálunk, köztük találjuk többek közt Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Tiziano,  Rembrandt, Rubens, El Greco, Manet, Monet, Van Gogh, Matisse műveit.

Pétervári séták

Pétervárról néhány dolog – történelmi tanulmányainkból egészen biztosan – emlékezetünkbe ötlik. Itt található például a híres Téli Palota, a hatalmas Ermitázs, az Aurora cirkáló, és így tovább, a sort a végtelenségig folytathatnánk. Lássuk hát, mire érdemes időt hagynunk a gazdag történelmi múlttal rendelkező városban.

Téli Palota

A történelemben sorsfordító szerepet játszó grandiózus építmény, mely Szentpétervár legnagyobb, legimpozánsabb és legszebb terén, a Palota téren foglal helyet, hosszú időn keresztül a cárok rezidenciájaként szolgált.

Ma a világ egyik legnagyobb és leghíresebb képzőművészeti gyűjteménye, az Ermitázs található falai között, ahol akár heteket is el lehetne tölteni, ám ha megelégszünk az épület külsejének megcsodálásával, akkor egyetlen nap is elegendő a sétára.

Ma az Ermitázs található a Téli Palota falai között…

Péter-Pál-erőd

Zordon, vastag, szögletes falakkal körülvéve uralja a Nyúl-szigetet a Péter-Pál-erőd. Jelenlegi funkciója az egykori védelmi szereptől némiképp eltér, hiszen ma inkább a csend és a nyugalom oázisa, a péterváriak kedvelt sétálóhelye. Az erőd középpontjában találjuk a Péter-Pál-székesegyházat, melynek aranyozott csúcsban végződő harangtornya már messziről látható, s a város jelképe is egyben.

Vízi úton a városon át
A Néva és a számos csatorna erőteljesen meghatározza a pétervári városképet, és egészen különleges vonzerőt kölcsönöznek neki, így látogatásunk nem is lenne teljes a Néván tett hajókázás nélkül, ráadásul májustól októberig terjedő időszakban ez az egyik legideálisabb eszköze a városnézésnek, a vízről tekintve ugyanis sokkal szebb és romantikusabb oldaláról tárul elénk a város. Hajókázásra kirándulógőzösök állnak a turisták rendelkezésére.

A város ütőere

A Nyevszkij proszpekt, vagy ha jobban tetszik, a Néva sugárút Pétervár lényege, a város főutcája. A Nyevszkij már a város alapításakor is annak ütőereként dobogott, s azóta is a legforgalmasabb útja Pétervárnak. Ha csupán bepillantást szeretnénk nyerni a milliós metropolisz élénk lüktetésébe, akkor ez a legalkalmasabb hely erre a célra, de akkor is errefelé vegyünk utunkat, ha éppen emléktárgybeszerző körutunkhoz keresünk megfelelő célállomást.

Érdemes felkeresni a város első számú és legrégibb áruházát, a Gosztyinij dvor üzletsorát, ahol nem csupán a ruházati cikkek, parfümök, ékszerek utáni vágyunkat csillapíthatjuk, de éhségünket is, ugyanis számos étterem és gyorsétkezde is megvetette a lábát a bevásárlókomplexumban. De nem csak ez, hanem a közelben található fedett Passzázs is bóklászásra csábít, ahol manapság már szinte minden jelentős nyugati márka üzletet nyitott.

Peterhof a leglenyűgözőbb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül…

A környék látnivalói

Pétervár környékén Nagy Péter óta szinte minden cár építtetett magának palotát, a Finn-öböl partján vagy a pétervári erdőkben álló nyári rezidenciákban gyakran több időt töltöttek az orosz uralkodók, mint a fővárosban. A fényűző cári életvitel nyomait szép számmal találhatjuk meg a környék palotáit fürkészve.

Az orosz „Versailles”

Peterhof, vagy másképpen a Nyári Palota a legrégibb és a leglenyűgözőbb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül. A kastély meglátogatására érdemes egy egész napot szánni, de ha lehet, látogatásunkat ne hétvégére időzítsük, mert népszerű kirándulóhely lévén tágassága ellenére elviselhetetlen lehet a tömeg. Peterhof minden tekintetben méltó vetélytársa a francia rezidenciának – parkokkal, kastélyokkal, szökőkutakkal, medencékkel, kertekkel ékesített nyári rezidencia. Amerre csak nézünk, mindenhol víz folyik, a palota alatt található például a Nagy Vízesés, melynek vize egy nagy márványmedencébe ömlik, mielőtt egy csatornán át a tengerbe folyna. A remekművet mintegy 64 szökőkút vize táplálja, és mintegy 200 darab aranyozott és egyéb szobor díszíti.

Mivel közlekedjünk?
A leggyorsabb és legmegbízhatóbb közlekedési eszköz a metró. A buszok, trolik és a villamosok nem közlekednek olyan rendszeresen, mint a metró, és jóval zsúfoltabbak is, mint föld alatti társaik. Ha hajóval szeretnénk szemrevételezni a várost, akkor irány az Ermitázs előtti kikötő, innen indulnak ugyanis a Néva-körutak. 

Carszkoje Szelo, Pavlovszk

A Szentpétervártól néhány kilométerre fekvő település a 19. században vált a cárok kedvelt lakóhelyévé. Carszkoje Szelo, vagy más néven „Cárfalva” jó néhány figyelemre méltó épületet mondhat magáénak, s hírnevét öregbíti az is, hogy itt született az orosz irodalom jelentős alakja, Puskin. A természetvédelmi területen található a Katalin-palota, a Sándor-palota, a Liceum Emlékmúzeum és a Puskin Múzeum.

A Carszkoje Szelótól csupán öt kilométerre fekvő rezidencia, Pavlovszk az előzőhöz képest némiképp szerényebbnek tűnhet, mégis jelentős vonzerőt gyakorol a látogatókra, amit a nagy kiterjedésű természetes parkjának köszönhet. Pavlovszk a 19. században lett a pétervári társaság egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Ha kevés az időnk, a pavlovszki kirándulást összeköthetjük a Carszkoje Szeló-i látogatással. 

Az Aurora cirkáló

Mikor utazzunk?

Mivel a telek meglehetősen kemények errefelé, az ősz pedig elég nedves, az utazásra legjobb időszak a nyár, azonban ha el szeretnénk kerülni a főszezonnal járó zsúfoltságot, akkor inkább a késő tavaszi (április, május) vagy a kora őszi (szeptember–október) időszakot válasszuk. Aki kedveli a síelést, korcsolyázást, a jéghalászatot, annak azonban a téli időszak is élményekben gazdag lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top