Szabadidő

A szecsuáni jólélek

Mintha az élet esszenciáját egy mágikus elõadásba zárták volna. Visszaköszön gyermekkorunk meséje, kamaszkorunk egyensúlykeresése, de nem hiányozhat a kegyetlenül szép felnõtt szerelem sem. Csak a kérdés ugyanaz: Hogyan legyünk jók?




A tavalyi évben a Tatabányai Jászai Mari Színház nagy sikerrel játszotta Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című drámáját. Februártól ugyanez az előadás a Thália Színház műsorára került. Az előadáson többek között Tóth Ildikó, Margitai Ági, Takács Kati, Egyed Attila, Honti György játékával elevenedik meg a történet.

Brecht a II. világháború idején, 1940-ben írta, de azóta sem változott annyit a világ, hogy érvényét és aktualitás vesztette volna. Talán a világ legszebb és legnépszerűbb színdarabja, amelyben az istenek égi birodalmába is elért a hír, hogy a világ ronda és elviselhetetlen lett. Az istenek ezért útra kelnek, bejárják egész Kínát, de egy jó embert sem találnak. Már-már feladják a keresést, amikor Szecsuánban találkoznak egy lánnyal, Sen Tével (Tóth Ildikó), aki foglalkozására nézve prostituált, de ő az egyetlen ember, aki szállást ad nekik. Jóságáért Sen Tét gazdagon megjutalmazzák és megparancsolják neki, hogy mindig legyen jó.






A darabban is, akárcsak az életben, amikor végére érünk a mesének, ott állunk a való világban és a dolgok kifordulnak megszokott helyükről. A jó nem mindig jó és a rossz néha lehet jó. Sen Té vagyonából vásárol egy dohányboltot. Pillanatok alatt megrohamozzák a hitelezők, szomszédok és „jóbarátok”. A Novák Eszter rendezte zenés drámában több mint szereposztási poén, hogy a siserehadban, mintegy mellékállásban, az isteneket játszó színészeket látjuk viszont. A hatalmas színpad közepén megszállják az aprócska trafikot, ott zsúfolódnak össze és ott élősködnek.





Rendező: Novák Eszter

Főbb szerepekben:
• Tóth Ildikó
• Margitai Ági
• Takács Kati
• Egyed Attila
• Honti György

Előadások a Thália Színházban:
• 2006. február 1. 19.00
• 2006. február 2. 19.00
• 2006. február 3. 19.00
• 2006. február 4. 19.00

A Thália Színház honlapja »
Sen Te engedelmeskedik az isteni parancsnak, megpróbál szeretetben élni, rizst oszt a szegényeknek, befogadja a hajléktalanokat, de egyre többen kapaszkodnak rá, kihasználják, kifosztják és senki sem köszön meg semmit. Sőt, csak szidják, milyen ostoba és végül még azon is marakodnak, amiért mindenkinek egyenlően jár a jóság. Sen Te a csőd szélére jut, amikor megjelenik egy férfi, aki Sen Te nagybátyjának adja ki magát, és könyörtelen üzletember módjára kezébe veszi a boltocska ügyeit. Sen Te-nek rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz nem elég jónak, hanem kíméletlennek is kell lennie, de akkor már ő nem ugyanaz az ember…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top