Szabadidő

A 23-as szám

Az ember csomó mindenbe képes beleõrülni, miért pont egy számba ne tudna? A 23 is tökéletesen megfelel erre a célra, vagyis Joel Schumacher filmjének alapötlete egészen remek, de a misztikum önmagában sajnos nem elég egy jó filmhez.





Egyenletfelállítás

Az állatbefogóként dolgozó Walter Sparrow egy furcsa kis könyvet kap feleségétől, melynek detektív főszereplője a 23-as szám megszállottjává válik. Walter nem kifejezetten könyvmoly – valószínűleg a filmet is csak azért lehetett 23 percnél hosszabbra nyújtani, mert jó indok, hogy lassan olvas –, de ez a történet leköti, annál is inkább, mert egyre több hasonlóságot vél felfedezni a saját és a főhős élete között. Közben persze a 23 furcsaságaival is elkezd foglalkozni, így hát természetes, hogy mindenben felfedezi a számot. A családot kissé megosztja a hirtelen támadt mánia: Walter feleségének hamar elege lesz ebből az állandó matekozásból, tinédzser fiukat azonban elbűvöli a 23, és lelkesen számolgat apjával.

Walter egyre jobban rákattan a dologra, hamar eljut arra a szintre, amikor akár a 101 kiskutyáról is bebizonyítaná, hogy ha eleget osztunk, szorzunk és még a pöttyökkel is deriválunk, biztos 23 jön ki a végén. Ahogy a könyvben halad előre, Walter már abban is egyre biztosabb, hogy a sztori valójában róla szól, így hát különösen kellemetlenné kezd válni, hogy a történet nem a happy end irányába tart.






Levezetés

Nagyjából a közepéig még megközelítőleg jónak tűnik a film, a könyv főhősének cselekedetei kellemesen dark hangulatvilágban zajlanak (az operatőri munkára egyébként sem lehet panasz), a szereplők se nem javítanak, se nem rontanak a mozin, de az egész már ekkor is elég lassú ahhoz, hogy bőven legyen időm közben eljátszani a 23-as szám saját életemet érintő jelentőségével. Értem én, hogy izgalmaival és meglepő fordulataival nem okozhat minden thriller libabőrözést, de annyit azért elvárnék, hogy fenntartsa az érdeklődésemet.





Onnan kezdve azonban, hogy Walter és családja nekiáll nyomozni a könyv írója után, engem már csak az érdekel, hogy hány helyen fogok utánanézni a különleges szám jelentőségének, mivel a film nem köt le. Pedig megoldódik végül a rejtély, csak értelme nincs az egésznek.


Végeredmény

A nagy titok meglepőnek szánt nyitja Waltert jobban meglepte, mint engem, és úgy összességében az egész sztori nem áll össze; mintha az aritmetika erős jelenléte kizárná a logika vagy akár csak az értelem felbukkanását. Végig nem derül ki igazán, mi a bánatért is hoz átkot ez a szám generációkon át a családra, hogy miért bukkan fel folyton az a kutya, hogy mi köze az egésznek a gyilkoláshoz. A végeredmény így tényleg az, hogy a 23-as szám mítosza jóval érdekesebb, mint maga a film, ami helyett legalább 23 jobb dolgot biztos tudnék ajánlani…


A film eredeti címe: The number 23
Magyarországi bemutató: 2007. május 17.
Főszereplők: Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Lerman, Danny Huston
Forgatókönyv: Fernley Phillips
Rendezte: Joel Schumacher
Eredeti oldal »

Forgalmazza: InterCom

Tipp: Így látom én a filmeket – blog az NLCafén »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top