Szabadidő

Harmadik Shrek

Általában okkal tartunk a kultfilmek folytatásától, pláne a folytatások folytatásától, ezúttal azonban nincs ok aggodalomra. Szigorúan nézve persze a Harmadik Shrek nem üt akkorát, mint az elsõ, na de ki képes Shrek kalandjait szigorúan nézni?





Király kell!


Ugyan melyik ogre akarna rizsporos parókában és fullasztó míderben királykodni, mikor a meghitt, bűzös mocsara várja haza? Shreknek pont annyira nem fűlik a foga az uralkodáshoz, mint mondjuk az apasághoz, ám mivel túl az Óperencián fejedelme, a békává változott király igencsak rossz bőrben van, fenyegető közelségbe kerül a trónöröklés kérdése. Szerencsére Shrek még az animációsfilm-történet legjobb haldoklási jelenetének vége előtt kiszedi apósából, hogy egy elfeledett unokaöcs, Artie megmentheti őt a korona viselésétől, így Szamár és a Csizmás Kandúr társaságában nyomban a fiú felkutatására indul.


Úgy gondolja, ha rátestálhatja a lúzer gimnazistára a birodalom irányítását, akkor a két fő gondból egyet letudhat, és már csak az apró ogretalpak csattogásának gondolatával kell mihamarabb megbarátkoznia – ami Fiona bejelentése alapján igencsak időszerűnek tűnik.

Mindeközben azonban a háttérben is zajlanak az események. A még csepűrágónak is tehetségtelen Szőke változatlanul úgy érzi, hogy őt illeti a trón, ezért a mellőzött mesehősök csehójában bosszúhadtestet verbuvál. Beígéri, hogy ha az ő fejére kerül a korona, akkor végre róluk szól majd az és boldogan éltek, míg, a zöld behemóttól pedig teátrális körülmények között megszabadítja a királyságot.












Végy egy tonna mesekönyvet


A Shrek-széria eleve úgy indult, hogy a különböző mesék hősei hirtelen egyetlen történetbe pottyantak, ám a harmadik részből kiderül, hogy még mindig akadnak a raktárban fel nem használt új szereplők, főleg, ha az Artúr-mondakörhöz is hozzá lehet nyúlni. Sokan fanyalognak amiatt, hogy a mesehőstumultusban nem maradt idő a karakterek jellemének tisztességes kidolgozására, de hát nem lehet mindenki főszereplő. A leendő király, Artie például tényleg elég vérszegényre sikeredett, viszont a new-age animált karikatúrája, Merlin varázsló zseniális, Hófehérkét egészen új oldaláról ismerhetjük meg, Szamár repkedő gyermekei gyönyörűen tüsszentenek kisebb tüzeket, a rémálom-ogrebébik rémisztően bájosak, a már ismert figurák pedig megbízhatóan hozzák az eddigi formájukat – még úgy is, hogy a családalapítási és koronázási mizériában időnként tagadhatatlanul túl pátoszossá válnak.







Azt talán mondani sem kell, hogy speciális effektek és animáció tekintetében hibátlan a film, de más tekintetben sem érdemli meg igazán, hogy kritikusan agyonboncolgassuk. Szinte biztos, hogy a harmadik folytatásból már nem fogunk annyi poént idézgetni, mint a tökéletesnél is tökéletesebb első részből, ennek ellenére bátran ki merem jelenteni, hogy a Harmadik Shrek is egy többször megnézhető és mindannyiszor élvezhető mese.








A film eredeti címe:


Shrek the Third

Magyarországi bemutató:
2007. június 14.

Eredeti oldal »

A Harmadik Shrek magyar nyelvű oldala »

Rendezte:
Chris Miller és Raman Hui

Forgalmazza: UIP Duna

Fotók: Image.net

Tipp: Még több kép a Harmadik Shrekből – nézd meg képgalériánkat! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top