Szabadidő

Férj és férj

Bár a tengerentúli kritikák erõsen lehúzták, én mégis azt mondom, hogy drámás-könnyes alkotások helyett pont az olyan filmek tehetnek sokat a másság társadalmi elfogadásáért, mint Adam Sandler új vígjátéka.





Tűzbe mennék érted


A köztudottan nőcsábász tűzoltó, Chuck (Adam Sandler) és az özvegy, kétgyerekes tűzoltó, Larry (Kevin James, Férjek gyöngye) kollégák és barátok egyben, szó szerint és képletesen is tűzbe mennek egymásért, ha kell. Most pedig kell, Larry ugyanis másként nem tudja anyagilag biztosítani gyerekei jövőjét, csak ha újra megnősül. Vagy esetleg ha újra hivatalosan párkapcsolatban él. Hogy nincs szóba jöhető nő a közelben? Sebaj, a jog a melegek együttélését is elismeri, Chuck tehát vállalja, hogy papíron Larry élettársa lesz, megtudni úgyse fogja senki. Kezdetben legalábbis ezt remélik, de érzik, hogy egyre melegebb a helyzet, és akár börtönbe is kerülhetnek csalásért, így jogi segítséget kérnek. Mivel dramaturgiailag nélkülözhetetlen még egy csavar az amúgy is fura szituációhoz, szinte törvényszerű, hogy az üggyel foglalkozó szakértő, Alex (Jessica Biel) nagyjából a világ legdögösebb ügyvédnője, akibe Chuck persze komolyan beleszeret. A vonzalomnak természetesen nem adhatja jelét, hiszen épp Alex tanácsára immár hivatalosan is meleg családi fészekben él mackós alkatú férje oldalán, így legfeljebb közösen shoppingolós csajos napok keretében élvezhetik egymás társaságát.







Love Parade

Mivel a hős tűzoltók kapcsolata a körülmények alakulása folytán egyre nagyobb nyilvánosságot kap, Chuck és Larry mind durvábban tapasztalhatják saját bőrükön, hogy másnak lenni és ezt a másságot fel is vállalni egyáltalán nem egyszerű. Kollégáik, barátaik elfordulnak tőlük, ugyanakkor új ismerősökre tesznek szert a vidám melegközösségben. Nyíltságukkal akaratlanul is segítenek néhány, preferenciájában bizonytalan embernek, és főhőseink szükségszerűen leszűrik a nyilvánvaló tanulságot, hogy két ember együttélésének minősége, az emberség meg a szeretet nem a szexuális hovatartozástól függ. Mindezek ellenére a hivatal továbbra is gyanakszik, a bizarr ellenőr, Fitzer (Steve Buscemi) minduntalan felbukkan, hogy életükben és szemetükben turkáljon, az ügy miatt a tűzoltófőnök (Dan Aykroyd) még pár lépéssel közelebb kerül az idegösszeomláshoz, és végül az egész bagázs a bíróságon köt ki, hogy mindenki mindent megmagyarázzon.







Melegen ajánlom


A Férj és férj akár nagyon rossz film is lehetne. Teli van nemcsak a melegeket, de mindenféle nációt és kisebbséget érintő klisékkel, időnként durván tahó beszólásokkal és néha bugyuta jelenetekkel. Helyenként szájbarágós is, igen. Ennek ellenére simán végigröhöghető két óráról van szó, köszönhetően a kedves alapsztorinak, a túlnyomórészt jó poénoknak, a jól kiválogatott kisebb és nagyobb mellékszereplőknek, az előszeretettel „melegszámoknak” titulált dalokból álló filmzenének és nem utolsósorban Speier Dávid ismét magas színvonalú magyar szövegének. Nem állítom, hogy a megrögzött homofóbok a filmet követően jelentősen átgondolják majd nézeteiket, de egy próbát nekik is megér.


 




A film eredeti címe: I Now Pronounce You Chuck and Larry

Főszereplők: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Ving Rhames, Steve Buscemi, Dan Aykroyd

Írta:
Lew Gallo, Barry Fanaro, Alexander Payne és Jim Taylor

Rendezte:
Dennis Dugan

Magyarországi bemutató: 2007. szeptember 6.

Eredeti oldal » 

Magyar nyelvű oldal »


Forgalmazza: UIP Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top