Szabadidő

A 7 legjobb úti cél őszre

Ősszel sokan hajlamosak hanyagolni az utazásokat, pedig ilyenkor is számtalan lehetőség adódik egy kis kikapcsolódásra. Íme 7 tipp, melyeket akár egy hétvége vagy hosszú hétvége alatt is abszolválhatunk, és még csak a világ végére sem kell repülnünk érte.

7. Legyél „turista” a fővárosban!

NLC-tipp: Fővárosi Állat- és Növénykert
Annyira itt van a szemünk előtt, hogy szinte ki is szúrja, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni Budapest egyik legszebb és legszínesebb lakosságú részéről. Az Állatkertben nemcsak az a jó, hogy ki sem kell mozdulnunk hozzá a városból, hanem a városon belül találjuk meg a természet közelségét, és ha valaki azt mondja, hogy már sokszor látta, és nincs ott semmi újdonság, van egy erős cáfolatunk: idén nyáron nyílt meg a Madagaszkár-ház, amely nemcsak a szigetország különleges állatvilágát (makik, madarak, kétéltűek…), de az ottani emberek kultúráját is bemutatja egy kiállítás formájában. Ráadásul október 4-től 10-ig az állatok napja alkalmából állatünnep-fesztivált tartanak számtalan izgalmas programmal (a gondozók bemutatása, állattapizások, látványetetések…).

A januárban született gorillakölyök, Bongo felfedezi a világot (Fotó: www.zoobudapest.com)
A januárban született gorillakölyök, Bongo felfedezi a világot
(Fotó: www.zoobudapest.com)

Infó: www.zoobudapest.com »
Alternatívák: Budakeszi Vadaspark, Normafa, Libegő

6.
Irány a természet!

NLC-tipp: túrázás Ausztriában
Nyugati szomszédainknál a túrázás már nem feltétlenül jelenti azt, hogy éjszakánként sátrakban kell aludni, és egy hatalmas hátizsákot kell magunkkal cipelni. Gondos szervezéssel akár egy kis hátizsákkal többnapos hegyi/erdei túrákat szervezhetünk magunknak akár ősszel is, úgy, hogy minden este kényelmes ágyban alszunk. Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Stájerország, Vorarlberg, Tirol és Salzburg tartomány varázslatos tájai várnak bennünket. Bakancsot fel!

Hallstatt
Hallstatt

Infó: www.austria.info/hu »
Alternatíva: Tátra


5.
Városlátogatás a szomszédban

NLC-tipp: városnézés Pozsonyban
Bécsben bizonyára mindenki jó párszor járt már, de valahogy jóval kevesebb embernek jut eszébe elautókázni Pozsonyig, pedig a szlovákok fővárosa már tényleg csak egy nyúlfarknyi távolságra van az osztrák fővárostól. Pozsony a legtöbb európai fővárossal ellentétben nem óriási metropolis, hanem hangulatos városka, amely méretében jóval közelebb áll például Pécshez, Szegedhez vagy Debrecenhez, mint Budapesthez. A vár és a dóm kötelező látnivalók, de a legjobban az óváros gyönyörűen felújított sétálóutcáin érezhetjük magunkat, ahol kiváló éttermek és kávézók várnak bennünket. Egy kis knédli, dinsztelt káposzta és sült hús, vagy egy kis sztrapacska némi helyi sörrel kísérve, és kész is a hétvégi ebédmenünk.

A 7 legjobb úti cél őszre

Infó: www.pozsony.lap.hu »
Alternatívák: Graz, Ljubljana

4. Borvidéki barangolások

NLC-tipp: bortúra a Balaton-felvidéken
Ha itt az ősz, nem mehetünk el szó nélkül a szüret mellett sem. Természetesen nem arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy ragadjanak gumicsizmát, és azonnal induljanak szőlőt szedni vidékre, ám kétségtelenül kellemes tud lenni a friss szőlő terményeinek (must forever!) végigkóstolása. A jó hír, hogy már létezik egy kizárólag nőkre koncentráló cég, amely speciális „borness”-túrával várja a barátnőkből álló csapatokat. Ha otthon akarjuk hagyni a férjeket/pasikat/gyerekeket, csak hajrá, hiszen egy családias lovaspanzióból indulva lovas kocsin (lábkímélő program) járhatjuk végig a Balaton-felvidék legjobb borászatait.

A 7 legjobb úti cél őszre

Infó: www.noibortura.hu »
Alternatívák: Villány, Eger


3.
Wellnesshétvége

NLC-tipp: wellness Sárváron
Idén júniusban a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa lett Európa legjobb wellness-turisztikaicélja a Spaworld nemzetközi szakmagazin kiadója által rendezett versenyen, de azonkívül, hogy büszkék vagyunk rá, hogy egy magyar szálló ilyen kiemelkedő eredményt tudott felmutatni, ne hagyjuk, hogy csak a nyugati szomszédaink lepjék el a szobákat, és mi is költözzünk oda egy kényeztető hétvégére. 1056 méter mélyről feltörő saját gyógyvízforrás, 273 szoba és lakosztály, 22 medence, szaunák, pezsgőfürdők és számtalan sportolási lehetőség (squash, bowling…) várja a vendégeket, aki pedig kiruccanna a szállodából, a gyönyörű Nádasdy-kastélyt mindenképp tekintse meg. Október utolsó szombatján rendezik meg a Simon–Júdás-vásárt, amikor a város főutcája hatalmas piactérré alakul, tehát ősszel sem áll meg itt az élet.

A 7 legjobb úti cél őszre

 

Infó: www.spirithotel.hu »
Alternatívák: Rogner Hotel & Spa Lotus Therme Hévíz, Mendan – Zalakaros

2. Éljen a falusi turizmus!

NLC-tipp: pihenés Hollókőn
Magyarország egyetlen olyan faluja, amely megtalálható az UNESCO világörökség-listáján, és a Nógrád megyében található apró palóc település mindezt annak köszönheti, hogy a 17. és 18. századra jellemző paraszti életet és építészetet sikerült olyan formában megőrizniük a helybélieknek, ami már önmagában komoly értéket képvisel.

A 7 legjobb úti cél őszre

Ráadásul a hely nem afféle múzeumként működik, hanem élő faluként, amelynek lakói a hagyományok tiszteletében élik mindennapjaikat. A várrom, a falumúzeum vagy a templom olyan látványosságok, melyeket kár lenne kihagyni. A szállást természetesen nem négycsillagos luxusszállókban, hanem jóval autentikusabb palóc üdülőházakban vagy magánszálláshelyeken keressünk.
Infó: www.holloko.hu »
Alternatíva: Őrség

1. Repülős hosszú hétvége

NLC-tipp: röprepülés Berlinbe
2010-ben a repülés már nem luxus, így az, hogy repülőre szállunk, még nem jelent automatikusan egy-két hetes elfoglaltságot. Tíz-húszezer forinttal a zsebünkben is vásárolhatunk jegyet például Németország fővárosába, Berlinbe, hogy egy hétvégét végigbulizzunk Európa egyik legfiatalosabb és legpörgősebb városában. Bár rengeteg a látnivaló (berlini fal, Brandenburgi kapu, treptowi park, a város 53 hídja, az állatkert…), ez a három és fél millió lakosú metropolis leginkább a pezsgő kulturális élet miatt vonzza a turistákat szerte a világból. A kiváló opera- és színházi élet mellett számtalan múzeum és kiállítás várja az érdeklődőket, és az éjszakai életről (az elektronikus zenei szcéna igazi fellegvára a város) még nem is beszéltünk…
Még több úti tipp »

A 7 legjobb úti cél őszre

Infó: www.berlin.lap.hu »
Alternatívák: Párizs, London, Milánó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top