Szabadidő

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Egy felnőttszemmel is érdekes gimis történet, két nézhetetlen magyar film, a Fűrész 3D-ben érkező hetedik (!) és egyben befejező része, egy biszexuális vonzalmakkal megspékelt szerelmi háromszög és a gyilkosként is sármos George Clooney támadja le a héten a magyar mozikat.
 Az amerikai


George Clooney és a suli legnagyobb ribijeViki
George Clooney-t még akkor is izgalmas nézni, ha épp unottan válogat egy étlapról, vagy a házi műhelyében hosszan barkácsol valamilyen spéci puskát, és ezt Anton Corbijn rendező nem rest kihasználni. A Martin Booth regényéből készült Az amerikai egy elveszett lélek utolsó pillanatban történő felszabadulását mutatja be, vagyis érthetőbben megfogalmazva azt láthatjuk, amint egy hidegszívű bérgyilkos rátalál a nagy szerelemre. Persze – ahogy a hasonlóan veszélyeztetett foglalkozású embereknél lenni szokott – a mókuskerékből való kilépés nem megy túl egyszerűen. A film rendkívül lassú, hiszen a valós olaszországi utazás (ó, azok a tájak…) ellenére a főhős inkább a lelkében vándorol, de szerencsére ettől nem lesz annyira lassú és művészi, hogy csak a legelszántabb artfilmfanatikusok értékeljék.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeCsaba
Anton Corbijn talán a legismertebb fotós és videoklip-rendező széles e világon, aki sok más kollégájával ellentétben addig-addig halogatta a nagyjátékfilm-rendezést, hogy már majdnem le is tettünk róla, de aztán jött a Joy Division zenekarról szóló fekete-fehér Control, amely most már biztosan nem egyszeri kivétel volt ezen a szép pályán. Bár Az amerikaiban jócskán elkanyarodik a popgyökereitől, azért a rajongók a képei láttán felismerhetik a művészt, aki most egy megtérő, de azért még egy utolsó melót bevállaló bérgyilkos történetét tárja elénk. A téma ugyan lerágott csont (Matador, Erőszakik, Bérgyilkosok…), de ennek a lassú filmnek szerencsére hangulata van, és az apró részletekre való odafigyelés miatt még ez a sablonos téma is megelevenedik a vásznon. Ráadásul bemutatkozik Cattani felügyelő, alias Michele Placido lánya, Violante is a vásznon, aki egyszerűen csodaszép.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Rendezte: Anton Corbijn
Szereplők: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten
Eredeti cím: The American
A film honlapja: www.focusfeatures.com/film/the_american »
Forgalmazza: Palace Pictures
Értékelés: 3,5/5 (Viki: 4, Csaba: 3)

 Könnyű nőcske

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeViki
Hollywood vígjátékokat gyártó részlege már régóta építkezik abból, hogy az ember fiát/lányát a középiskolás évek számtalan frusztrációval és élménnyel (de inkább az előbbivel) „ajándékozzák” meg, és mivel ez az életkor akkora befolyással bír a személyiségfejlődésünkre, ezért akkor is könnyen tudunk azonosulni a hasonló korú szereplőkkel, ha mi már egy-két évtizeddel ezelőtt kiestünk az iskolapadból. A Könnyű nőcske Olive-jában bármelyik lány/nő könnyen magára ismerhet: önbizalomhiány, szüzesség, pletykák és persze az a vágy határozza meg leginkább a hétköznapjait, hogy ő is jó csajjá váljon. Egy csúnya pletyka a szüzessége elvesztéséről (ami nem is történt meg igazából) azonban a suli legnagyobb ribancává avatja, amit Olive próbál talpraesetten, humorral és szexuálisan visszamaradott sorstársainak való segítségnyújtással kezelni. Bájos, szellemes és humoros dialógusokkal teli vígjáték, amelyben jól megfér egymás mellett A skarlát betű és a Nulladik óra.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeCsaba
Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy egy középiskolás sem beszél ennyire felnőtt iróniával/szellemességgel, ahogy azt a filmben többen is teszik, akkor megkapjuk az év egyik legeredetibb komédiáját, amely úgy tud a szüzesség elvesztéséről mesélni (minden tinivígjáték erről szól), hogy közben cseppet sem válik alpárivá, és nem süllyed le a Pite-filmek szintjére. A stílus John Hughes nyolcvanas évekbeli filmjeit (Meglógtam egy Ferrarival, Nulladik óra) idézi, és öröm látni, hogy a bájosan karcos hangú, nagyon is egyedi szépségű Emma Stone végre főszerepet kapott. Az ő alakítása miatt tudunk annyira azonosulni Olive-val, ezzel a csupa szív lánnyal, aki egy merő véletlenből vállalja magára a suli ribanca címet, ami miatt nemcsak prűdebb évfolyamtársai szállnak rá, de még a tanári kar is. Stone-on kívül a film csúcspontjait rendre az ultraliberális szüleit alakító Patricia Clarkson és Stanley Tucci szállítják, akik annyira jó párost alkotnak, hogy akár egy külön filmben is elnéznénk őket együtt.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Rendezte: Will Gluck
Szereplők: Emma Stone, Stanley Tucci, Amanda Bynes, Lisa Kudrow, Cam Gigandet
Eredeti cím: Easy A
A film honlapja: www.letsnotandsaywedid.com »
Forgalmazza: InterCom
Értékelés: 4/5 (Viki: 4, Csaba: 4)

 Dobogó kövek

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeViki
Ha nyelünk egy nagyot, és próbálunk szigorúan a pozitívumokra koncentrálni, akkor elmondhatjuk, hogy dicsérendő, ha egy amatőr filmesekből álló társaság nem állami százmilliókat lecsapolva és nem a fesztiválok díjaira hajtva próbál filmet csinálni egy többszörösen kisebbségi, vérfertőző viszonyba keveredő vidéki árváról, aki másfél órán keresztül bámulja a magyar pusztát. Mivel itt kimerítettük a pozitívumokat, csak annyi marad, hogy a Dobogó kövek egy debreceni fiatalokból álló társaság és néhány profi színész közös vígjátéki próbálkozása, amelyből hiányzik minden, amit egy mozifilmtől elvárhatunk: kocsmai sztorikból összegányolt, érdektelen történettel bíró (annyira érdektelen, hogy még az alkotói sem akartak foglalkozni vele), rossz tempójú, rosszul vágott, borzalmas betétdalokkal és rossz színészi alakításokkal tarkított film, amelyet jobb ízlésű ember a barátain kívül nem nagyon mutat meg másnak, és nekik is csak poénból és szégyenkezve.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeCsaba
Nem gondoltuk volna, hogy Kabay Barna és Gyöngyössy Bence filmjei egyszer még követendő példák lesznek, de a helyzet az, hogy összecsapottságában a Dobogó kövek leginkább olyan mozikat idéz, mint a Papírkutyák vagy a Szuperbojz. A tanulság csupán annyi, hogy ehhez a szinthez nem kellenek százmilliók, csak egy lelkes és filmezni akaró (de nem tudó) baráti társaság. A forgatókönyvet sajnos otthon felejtették, vagy ha volt, akkor jól titkolták, ugyanis az első negyedórában felvezetett alapsztori (pár haver anyagi bajba kerül, ezért ki akarják rabolni egyikük volt munkahelyét) később már mit sem számít, és jönnek sorra a történetek gyerekes fogadásokról, randi közbeni beszarásról és minden másról, és ha nem a moziban ülnénk, még azt hinnénk, hogy a Szeszélyes évszakok legrosszabb korszakának különkiadását látjuk. A Dobogó kövek sajnos vérbeli amatőrfilm, csak valamiért az alkotói ezt nem akarták belátni.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Kapcsolódó videó:

Rendezte: Martin Csaba
Szereplők: Martin Csaba, Pindroch Csaba, Czupi Kála, Molnár Attila Vajk
A film honlapja: dobogokovek.hu »
Forgalmazza: Drastique
Értékelés: 1/5 (Viki: 1, Csaba: 1)

 Képzelt szerelmek

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeViki
A Megöltem anyámat című fesztiválkedvenc után nem lehetett könnyű az elvárások súlya alatt erős második filmet készíteni, de a kanadai Xavier Dolannek sikerült. A vállaltan meleg színész/rendező/forgatókönyvíró a Jules és Jimből és a Veszedelmes viszonyokból gyúrt össze valami nagyon 21. századit, mégis örök érvényűt. A Képzelt szerelmek egy szerelmiháromszög-történet, amelyben két férfi és egy nő van jelen, de nem a nő kegyeiért küzdenek, hanem az egyik pasiért (a Robert Pattinson-hasonmás Niels Schneiderért). A film leginkább arról szól, hogy fiatalon az ember hajlamos összekeverni a szexet és a birtoklási vágyat a szerelemmel, amiből aztán komoly bajok lehetnek. Giccses képi világú, erősen túlstilizált mozi a Képzelt szerelmek, de mindez jól áll neki.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Rendezte: Xavier Dolan
Szereplők: Niels Schneider, Xavier Dolan, Monia Chokri
Eredeti cím: Les amours imaginaires
A film honlapja: www.lesamoursimaginaires.com »
Forgalmazza: Szuez Film
Értékelés: 3,5/5

 Mindszenty – Szeretlek, Faust

George Clooney és a suli legnagyobb ribijeCsaba
Az azonos című darab tizenhat éven keresztül futott a színházakban, és általában érdemes kicsit félve nézni a színdarabok filmadaptációit, mert még Hollywoodban sem mindig sikerül belőlük kellően mozgalmas filmet készíteni (lásd például a Kételyt). Magyar tévéfilmes viszonyok között nem is reménykedhettünk semmi jóban, és Pozsgai Zsolt filmje újfent bebizonyítja, hogy a kamaradrámás magyar történelmi vita nem az a műfaj, amely nagyvászonra való. A Mindszenty hercegprímás börtönbéli meghurcoltatásának ürügyén a 20. század első felének magyar történelmi viszonyait feldolgozó mű sajnos kb. annyira izgalmas, mintha egy maratoni Vers mindenkinek sorozatot néznénk a moziban ülve.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Rendezte: Pozsgai Zsolt
Szereplők: Lux Ádám, Kautzky Armand, Fazekas Zsuzsanna
Forgalmazza: Mokép
Értékelés: 2/5

 Fűrész 3D

A Fűrész-sorozat hetedik részében teljesen új, eddig soha nem látott módon nézhetjük Jigsaw játékszereinek működésbe lépését. A Fűrész 3D-ben halálos harc bontakozik ki Jigsaw öröksége körül, a halálos csapdák eddigi túlélői összefognak, és megpróbálnak a játékok mélyén rejlő sötét titok nyomára bukkanni. Ha azt hinnénk, hogy ezt még nem láttuk, természetesen tévedünk, de 3D-ben még tényleg nem láttuk.

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Rendezte: Kevin Greutert
Szereplők: Tobin Bell, Costas Mandylor, Betsy Russell
Eredeti cím: Saw 3D
A film honlapja: http://saw3dmovie.com »
Forgalmazza: Budapest Film

Ha mégsem moziba vágysz hétvégén…

George Clooney és a suli legnagyobb ribije


Koncert:
Jerry Lee Lewis az Arénában »

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Könyvtipp: Vámos Miklós – A csillagok világa »

George Clooney és a suli legnagyobb ribije

Kirándulástipp: Villányi borvidék »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top