Szabadidő

Mámoros hétvége a Villányi borvidéken

Eljött a borvidékek ideje, az igazi szezon! A bágyadt októberi napsütés még varázslatosabbá teszi az aranybarnára festett lombsorok szegélyezte borutakat. Tarts velünk délre, a tüzes, zamatos vörösbor és a fenséges étkek birodalmába.
A 6 legjobb program és látnivaló

1. Borkóstoló Villánykövesden – Ebbe a faluba menjünk, ha igazán hangulatos helyen szeretnénk villányi portugiesert kóstolni.

2. Séta a palkonyai pincefaluban – Az ország legbájosabb pincefaluja a helyi sváb lakosság puritán, ám mégis kifinomult ízlését dicséri.

3.
Malkocs bej dzsámi, Siklós – A török korból itt maradt, gazdagon berendezett dzsámit ma is használják a muszlim hívek.

4. Drávaiványi templom
– A református templom az Ormánság legszebb festett kazettás mennyezetével büszkélkedhet.

5. Mohácsi Történelmi Emlékhely
– A mohácsi katasztrófa emlékét őrzi ez a különleges hangulatú, elvont szimbólumokkal teli emlékpark.

6.
Vacsora a Tenkes csárdában – Villány környékén több kitűnő csárda működik, sokan a Tenkest tartják a legjobbnak.

A mediterrán éghajlatú Villány és a környékbeli települések Közép-Európa egyik legjobb adottságú szőlőtermő vidékét, a Villány–Siklósi borvidéket alkotják. A Pécstől 30 kilométerre délre fekvő dimbes-dombos terület az ország legnépszerűbb borainak szülőföldje, az igényes borivók valóságos zarándokhelye. A borok mellett a gazdag történelmi-művészeti emlékek, a magas színvonalú szálláshelyek és a kitűnő csárdák teszik igazán vonzóvá Villány környékét.

Villány környéke azonban nem csak pincékből és borokból áll. Az alig tízezer lakosú Siklós városa a 15. század elején Buda után Magyarország legfontosabb politikai központja volt. Itt rendezte be ugyanis székhelyét a nagy hatalmú, sok tekintetben az országot ténylegesen irányító nádor, II. Garai Miklós (1366–1433), aki kiterjedt délvidéki birtokai révén a Zsigmond korabeli Magyarország egyik leggazdagabb főurának számított. A Garai család impozáns vára mellett Siklós kiemelkedő látnivalója a középkori freskókkal teli ferences templom és az elbűvölő szépségű török dzsámi.

A közeli Mohács Villányhoz hasonlóan szintén hagyományosan vegyes lakosságú város, ahol 1920 előtt még nagy számban éltek szerbek és horvátok. A városba a gazdag délszláv néprajzi kiállítás, illetve az 1526-os tragikus kimenetelű mohácsi csata emlékparkja miatt érdemes ellátogatni.

Az Ormánság az ország egyik elfejtett sarkának számít, leginkább megrázó szegénysége miatt szokott bekerülni a híradásokba. Kevesen tudják azonban, hogy az itt épült református templomok festett kazettás mennyezetei csodaszépek, méltó vetélytársai a híres felső-Tisza-vidéki és erdélyi református templomoknak. Az ormánsági református falvak valaha szigetet képeztek az egységesen katolikus Dunántúlon. A birtok mindenáron való egyben tartása érdekében azonban gyakorlattá vált, hogy a reformátusok csak egy gyereket vállaltak („egykézés”), ezért számuk nagymértékben megcsappant.

 Pincék, présházak

Villány környékén a római kor óta foglalkoznak borászattal, ami a 18. században a betelepedett sváb gazdáknak köszönhetően virágzott fel ismét. A rendszerváltás után ez a terület vált az ország legnépszerűbb borvidékévé, az 1990-es években több alkalommal is villányi borászt tüntettek ki a rangos Év Bortermelője címmel (Tiffán Ede, Gere Attila, Polgár Zoltán, Bock József). Villány környékén ma inkább vörösborokat (a legnépszerűbb a cabernet sauvignon és a portugieser), míg a közeli siklósi dűlőkön fehérborokat (például olaszrizlinget, traminit) készítenek. Borkóstolásra számtalan lehetőség nyílik, általában előzetes szervezés sem szükséges, azonban patinás, régi pincében csak kevés helyen iszogathatunk.

Hosszú hétvége a Villányi Borvidéken

Villány – Villányban működnek a vidék legismertebbek pincészeteinek központjai (Bock, Gere, Wunderlich), maga a város azonban nem tartozik a környék legromantikusabb települései közé. Fő vonzerejét a Siklós felé kivezető utat szegélyező, számtalan hangulatos borkóstolási lehetőséget kínáló pincesor, valamint az úgynevezett Teleki-pincében berendezett bormúzeum (Bem u. 8., kedd–vasárnap: 9.00–17.00, a belépés ingyenes) jelenti. Ez utóbbiban a borászati eszközök mellett figyelmet érdemelnek a régi villányi borosüvegek, melyek között néhány százéves darab is akad. Villány lakosságának még ma is körülbelül 50-60 százaléka sváb származású.

Villánykövesdi pincefalu – A Villánytól három kilométerre fekvő, alig 300 lakosú Villánykövesd különlegesen hangulatos pincefalu, amely kitűnő hely borkóstolásra. A színpadi díszletnek is beillő, közel 70 egyforma hófehér présházat az ország egyik leglátványosabb falusi építészeti együtteseként tartják számon. A két szinten sorakozó házacskák alatt egy-egy Mária Terézia korabeli pince húzódik.

Villánykövesdi pincefalu - forrás: blumpicne.hu
Villánykövesdi pincefalu
Forrás: Blumpince.hu

Séta Palkonyán – A Villánykövesdtől további négy kilométerre fekvő Palkonya szintén rendkívül bájos kis falu, ahol Magyarországon ritkaságnak számító módon egységes falukép fogadja a látogatókat. Az önkormányzat az 1990-es években felvilágosító kampányt indított, illetve a tulajdonosok ellenállását letörve szigorú szabályokat léptetett életbe a hagyományos építkezési formák védelmében. Az eredmény nem maradt el: az emberek egy idő után elkezdték értékelni a helyi tradíciókat követő építészetet, a házak ára emelkedni kezdett, és ma már valósággal divattá vált parasztházat vásárolni Palkonyán.

Hosszú hétvége a Villányi Borvidéken

Különösen impozáns látványt nyújt a falu elején található 19. századi pincesor. Az 53 – hófehérre meszelt – présház ajtaját élénk színekre festették, szinte mediterrán hangulatot varázsolva a dél-magyarországi faluba. Palkonya klasszicista temploma (1816) a kevés körtemplom egyike az országban; érdekesség, hogy kupolája és egyetlen tornya egy török dzsámira emlékeztet. A nagyrészt ma is sváb lakosságú Palkonya 2007-ben Európa kulturális faluja volt.

 Kirándulások a környéken

Mohácsi Történelmi Emlékhely – 1526. augusztus 29-én a magyar hadsereg másfél óra leforgása alatt tragikus vereséget szenvedett a török hódítóktól. Az 1976-ban, a csata 450. évfordulóján létrehozott emlékpark Mohácstól 7 kilométerre délre, pontosan a csata helyszínén található, ott, ahol mintegy 15 ezer magyar katona holtteste nyugszik. A pénztárnál kapott térkép segítségével könnyen azonosíthatjuk az egyes látnivalókat, az elsőre szokatlannak tűnő szimbólumokat. Így például a bejárati kaput alkotó fémdarabok a csata során elesettek csontjait jelképezik, a kapuval szemközti meghasadt kőrózsa pedig Magyarország későbbi három részre szakadását fejezi ki. A katonák emlékét, illetve az összecsapás legismertebb szereplőit, II. Lajos magyar királyt, Tomori Pál kalocsai érseket és hadvezért, valamint Szulejmán török szultánt kopjafák jelenítik meg.

Mohácstól északra, az 56-os út mellett, Mohács–Szőlőhegy után jobb kéz felől találjuk a csatában elesett, pontosabban menekülés közben a Csele-patakba fulladt II. Lajos halálának helyét jelölő emlékművet.
Nyitva tartás: április–október, mindennap 9.00–18.00, télen előzetes bejelentkezés alapján.

Mohácsi Történelmi Emlékhely
Mohácsi Történelmi Emlékhely

Harkányi gyógy- és strandfürdő – Az 1824 óta használt, magas kéntartalmú harkányi gyógyvíz bőrbetegségek, nőgyógyászati, mozgásszervi és különösen reumatikus betegségek esetén csodákra képes. A hatalmas fürdőkomplexum a termálvizes gyógymedencék mellett egy szabadtéri strandfürdőből és egy élményfürdőből áll (Kossuth L. u. 7.).
Nyitva tartás: mindennap 9.00–18.00
Belépő: gyógyfürdő: 2500/1770 Ft, strandfürdő: 1210/880 Ft, látványfürdő: 1190 Ft
www.harkanyfurdo.hu »

 Szállástippek

A hagyományos stílusú, meghitt hangulatú panziók mellett néhány nagyon ízléses, modern szálláshely is nyílt az utóbbi időben Villányban és környékén.

Borostyán vendégház – A négy darab háromágyas és egy ötágyas szobából álló, fiatalosan berendezett műemlék parasztházat Baranya megyében az Év Lakóháza díjjal jutalmazták (Palkonya, Fő u. 98.).
www.borostyanpanzio.hu »

Hosszú hétvége a Villányi BorvidékenCrocus Gere Bor Hotel – Gere Attila családi borhotelnek nevezett villányi luxusszállodáját finom stílusérzékkel alakították ki, a szobák mintha csak egy külföldi lakberendezési magazinból keltek volna életre. Még a wellnessközpont berendezését is a legapróbb részletekig esztétikusan alakították ki. Az itt megszállókat pezsgőfürdővel és aromazuhannyal kényeztetik (ahol a vízsugár mellett illat- és fényhatás is éri a felüdülni vágyókat), az igazán igényes vendégek pedig vinoterápiás kezelést, borfürdőt, teafürdőt vagy valamilyen különleges masszázst kérhetnek. A szállodában működő Mandula étterem és borbárban sváb és magyar fogások mellett Gere Attila legendás csúcsborait kóstolhatjuk meg. Az étterem természetesen külső vendégek előtt is nyitva áll (Villány, Diófás tér 4–12.).
www.gere.hu »

Diófa Panzió – Gere Tamás borász hagyományos stílusú, zsalugáteres panziójában két-, illetve háromágyas, takaros szobákat kínálnak; a szobák közül néhányat szépen  felújított parasztbútokkal rendeztek be. A panzióban természetesen megkóstolhatjuk Gere Tamás és Zsolt pincészetének borait, és lehetőség van biciklibérlésre is (Villány, Diófás u. 1.).
www.geretamas.hu »

Bock Pince Panzió – Az előzőhöz hasonló színvonalú, szintén hagyományos formákat követő panzióban modern bútorokkal berendezett szobákat adnak ki. A panzióhoz hangulatos étterem és wellnessközpont tartozik, biciklit kölcsönözhetünk, és kutyát is vihetünk (Villány, Batthyány u. 15.).
www.bock.hu »

Dráva Hotel Thermal Resort – A 2008-ban teljesen felújított szállodát hatalmas mérete ellenére meleg, barátságos hangulat hatja át, és a szobák is stílusosak (Harkány, Bartók Béla u. 1.).
www.dravahotel.hu »

Lantos Lovastanya – A villányi Fülemüle csárda tulajdonosának nagyszabású mattyi tanyáján lovaglási lehetőség, hagyományos állatfarm és halastó mellett csárda, panzió és egy nagyon olcsó diákszálló is működik. Az ízléses népi fabútorokkal berendezett szobákhoz egyszerű, tiszta fürdőszoba, apartman esetén konyha is tartozik. A tanya Matty és Gordisa között félúton található.
www.lantos-lovastanya.hu »

 Evés-ivás

A környék csárdái a legszebbek az országban, ráadásul kitűnő a konyhájuk is. Ezeken kívül a nagyobb szállodák (Hotel Kager, Crocus Gere Bor Hotel, Bock Pince Panzió) éttermeit is érdemes kipróbálni.

Tenkes csárda – Piros lábasban szolgálják fel a hatalmas adag, enyhén csípős babgulyást, amelyhez saját kemencében sült friss kukoricás kenyeret adnak. Szerdától szombatig esténként, vasárnap pedig délben élő cigányzene szól. A búbos kemencés éttermet a Pécs felől Harkány irányába vezető 58-as út mentén, a 21-es kilométerkőnél találjuk.
Cím: Csarnóta, tel.: 72/424-057
www.tenkescsarda.hu »

Mámoros hétvége a Villányi borvidéken

Fülemüle csárda – A több mint 150 éves múltra visszatekintő, rendkívül szépen kialakított csárdában barátságos fogadtatásra számíthatunk. A kínálatban a magyaros fogások között szarvasból, szürke marhából, vaddisznóból és mangalicából készült ételek is szerepelnek. A csárdához Villányból Villánykövesd felé kell elindulni.
Cím: Villány, tel.: 72/492-939
Infó: www.lantos-lovastanya.hu »

 Hasznos infók


Távolság Budapesttől:
215 km

www.villany.hu »
www.palkonya.hu »
www.borut.hu »

Hosszú hétvége a Villányi BorvidékenCikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Magyarországon című könyv alapján készült.

A csodákért nem kell feltétlenül a szomszédba menni, ezt példázza ez a több száz színes fotóval illusztrált, 25 belföldi úti cél leírását felvonultató kötet.
Hangulatos városok Soprontól Szabadkáig, nemzeti parkok az Őrségtől a Hortobágyig, romantikus helyszínek, családi hétvégék, természetjárás, wellnessprogramok, borkóstolók – személyesen ellenőrzött, friss információkkal + 244 szálláshely, 142 étterem, 525 fénykép, 47 térkép.

Szerző:
Farkas Zoltán
Ára:
4490 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó
www.keletnyugat.hu »
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top