Szabadidő

Ki akarja tudni, milyen halálos betegség fenyegeti?

Köpsz rá, vagy inkább a kémcsőbe? Internetes genetikai tesztek, vénuszi pórusok, egy új magyar divatoldal és egyéb érdekességek heti webes ajánlónkban.
Ki akarja tudni, milyen halálos betegség fenyegeti?

Övé lehet a világ második legjobb állása »

1. Aki tudni szeretné, milyen meglepetéseket rejtenek génjei és kell-e számolnia olyan betegségek kialakulásával, mint a cukorbetegség, a Parkinson-kór vagy a prosztatarák, ma már olyan egyszerűen kérhet az interneten erre vonatkozó vizsgálatot, mintha csak könyvet rendelne.
Az egyik kaliforniai szolgáltató, a Google-alapító Sergey Brin felesége által létrehozott 23andme nevű biotechnológiai cég például mintavételi eszközt postáz az ügyfélnek, egy kémcsövet, amelybe kb. 2 milliliter nyálat kell beleköpni.

Ki akarja tudni, milyen halálos betegség fenyegeti? A visszaküldött mintát pár hét alatt kiértékelik, és egy jelszóval védett oldalon teszik hozzáférhetővé az eredményeket. A szolgáltatás nem új, hiszen magyarországi érdeklődők már 2008 óta nyomába eredhetnek génjeik titkának. A cég azonban idén január óta drasztikusan átalakította árképzését: a korábbi 1000 dollár helyett ma már „mindössze” 199 dollárt, azaz mintegy negyvenezer forintot kell fizetnünk a tesztért. Tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy számos betegség kialakulásában az életmódbeli tényezők azonos, vagy akár nagyobb szerepet is játszanak, mint a gének.
www.23andme.com »


2.
Minden álmunk, hogy személyesen megcsodálhassuk az Uffizi Képtárban Botticelli Vénuszát, de ki tudja, mikor engedi meg a pénztárcánk, hogy eljussunk Firenzébe? A Haltafedinizione nevű olasz cégnek köszönhetően azonban olyan alapossággal vizsgálhatjuk meg a híres festményt, mint élőben talán egyáltalán nem: tisztán látható Vénusz „töredezett” bőre és négyszögletű pupillája.
A felvételek 28 milliárd pixeles felbontásban készültek! Virtuális nagyító ingyenes regisztráció után.
www.haltadefinizione.com »

Láttad már ilyen közelről Botticelli Vénuszát?
Láttad már ilyen közelről Vénusz pupilláját?

3. Országimázs-videónak is megteszi – bárcsak! eh, hagyjuk… –, pedig csak egy nyelviskola-hálózat reklámja ez a bűbájos film, amely a francia nyelvet propagálja. Hasonló videókat készítettek Barcelonáról és Londonról is – érdemes ezeket is megnézni!

4. A 2011-es év mérföldkő az emberiség történetében: a Föld lakosainak száma idén elérheti a hétmilliárdot. Milyen következményekkel jár ez az életmódunkra, lakókörnyezetünkre, az energia- és a vízellátásra? Ezeknek a kérdéseknek ered utána a National Geographic új sorozatában, amelynek indulásához gondolatébresztő videót készített a szerkesztőség:

Ki akarja tudni, milyen halálos betegség fenyegeti?5. A bélyeg-, szalvéta- és sörösdoboz-gyűjtemények meglehetősen hidegen hagynak, de egy tükörtojás-képekre specializálódott blogra felkaptuk a fejünket.  
www.zuno.tumblr.com »

6. Még friss és fiatal, de szorítunk neki, hogy valóban útmutató legyen a divat világában: a Fashion Guide számos magyar divatblogger új, közös platformja.

Fashion Guide
Fashion Guide

www.fashion-guide.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top