Szabadidő

Y, avagy válaszút előtt állunk

Fotókkal a környezettudatos gondolkodásért.
Y, avagy válaszút előtt az emberiség

Mozitippek hétvégére »

Kasza Gábor legfrissebb sorozata korunk egyik legégetőbb kérdését, a fenntartható környezet problematikáját elemzi. A fotográfus, aki a tánc és a fizikai színház inspirálta fényképezés gyakorlatából érkezett el a megrendezett fotográfia területére, egyike azoknak a művészeknek, akik gyakorta változtatnak látásmódjukon, hogy sorozataikban a saját nézőpontjuk is a vizsgálódás tárgyává váljon.

Miért Y?

Kasza fotográfiái szürrealista, negatív víziókra emlékeztetnek. Szorgalmazzák az abszurd és a megszokott ütköztetését, s igyekeznek kibillenteni rögzült észlelési habitusunkat. Az Y címe és formája is egyfajta kényszerű állásfoglalás jelképe, amely mindannyiunk számára felszólítás, hiszen az egész emberiség a Kasza által is megfogalmazott kikerülhetetlen „válaszút” előtt áll.

Y, avagy válaszút előtt az emberiség

Az Y sorozat azon túl, hogy a felelősségre és egy tudatosan választható útra, életfelfogásra hívja fel a figyelmünket, egyszerre identitáskutatás és társadalomkritikus (ön)reflexió is. Olyan fotografikus látvány színre vitele, amelyben a környezetét folyamatosan formáló, alakító ember feltételezett álmaival és félelmeivel együtt jelenik meg. Kontextusának alakítója és elszenvedője egyszerre, ő a reprezentáló és a reprezentált – önmagának megszemélyesített szimbóluma.

Y, avagy válaszút előtt az emberiség

A fotográfus ezekkel a szavakkal írta le szándékait: „Célom olyan képek létrehozása, amelyek kifejezik a ma élő európai ember szellemi-lelki mozgását és a láthatatlannak mondott pszichés életfolyamatokat. Rávilágítanak a fogyasztó-termelő társadalom problémáira és a benne élő ember válságára. Érdekel a személy önmagához és a természethez való, valamint az emberek egymáshoz való viszonya… Mindezt olyan terekbe helyezem, amelyek valósak ugyan, de díszletszerűen hatnak és abszurdabbá teszik a látványt.

Kasza Gábor – Y

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 20.
A kiállítás megtekinthető: 2011. január 21-től március 20-ig minden hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.
www.maimano.hu »

Fotó: Kasza Gábor

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top