Szabadidő

Retro Live: a Roxette-től a Neotonig

A nosztalgia nagy úr, és időnként olyan dolgokat is megszépít, amiket nem kellene. Az NLC összegyűjtötte azokat a régi kedvenceinket, akiknek a koncertjein még ma is tömegek buliznak, sok esetben (tisztelet a kivételnek) annak ellenére, hogy már sok-sok éve nem jöttek ki új dallal, albummal.

Akkor

Retro Live: a Roxette-től a NeotonigBulizós retró

Dr. Alban Summer Jam, Margitsziget, 2010. augusztus
Az eurodance irányzat Stockholmban tevékenykedő, nigériai származású guruja 1992-ben az It’s My Life című slágerét égette be örökre az agytekervényeinkbe, de az egy évvel későbbi Sing Hallelujah dallamaitól hasonlóan nehéz szabadulni.

Ugyan Alban még 2007-ben is próbálkozott új albummal, de a közönsége erre már nem volt vevő. Ennek ellenére az egykori fogorvos állandó haknizója a különböző budapesti szabadtéri szórakozóhelyeknek, és a Rio után tavaly a Summer Jamben vette rá a népet a nosztalgikus fenékriszálásra.

Rapülők
Papp László Budapest Sportaréna, 2006 január

Mindössze két album is elég. Geszti Péternek és csapatának csupán ennyire volt szüksége a kilencvenes évek elején ahhoz, hogy a raptől és hiphoptól korábban távol tartott országunkat megfertőzzék a műfaj sajátosan magyaros vadhajtásával. A jellegzetesen gesztis szövegeket azóta se lehet kitörölni a fejünkből.

1994-ben négy telt házas búcsúkoncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban, 2006 januárjában pedig ismét dupláztak a telt házzal a Sportarénában, amikor egy kis nosztalgiázás erejéig visszatértek szövegelni. A koncertre sokan inkább úgy emlékeznek, mint kétórás marketingtevékenységre, de ez nem zárja ki azt, hogy egyszer még visszatérjenek. Az Első Emelet comebackje után bármi elképzelhető.

Here and Now
Boy George, Rick Astley, Kim Wilde, Paul Young, Nik Kershaw
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október

A nyolcvanas évtized mind zenei, mind pedig ruházkodási szempontból abszolút mélypontját jelentette a XX. századnak, és ha valaki egyszerre akarta sokkolni magát az évtized divat- és popikonjaival, akkor a Here and Now nevű utazó cirkuszban megtehette.

A fenti előadók némelyike ugyan még próbálkozik új számok kotyvasztásával is, pedig az a helyzet, hogy a nép a régiekre is csak úgy vevő, ha kedvezményesen hozzácsapnak az árhoz néhány hasonszőrű előadót. Jó kis „ötöt egy áráért” nosztalgiabuli volt ez, olyan örök érvényűekkel, mint a Do You Really Want to Hurt Me, a Kids in America vagy a Never Gonna Give You Up.

További emlékezetes retrobulik:
Snap! – Symbol Budapest, 2010, bármelyik táncdalfesztiválos sátorbeli fellépés a Szigeten, Illés–Metró–Omega – Népstadion, 2001, LGT – Sziget Fesztivál 0. nap, 2007, Stargarden: Omega, Deep Purple, Osibisa, Kool and the Gang – Népstadion Kert, 2010

és most

Scorpions
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 6.

A kiemelt állójegyek már el is fogytak a két hónap múlva esedékes koncertre, ami nem mindennapi lesz, hiszen a legismertebb német rockbanda bejelentette, hogy negyvenhat évnyi zenélés után ez bizony már a búcsúturné, és miután körbejárták a világot, leteszik a lantot, illetve a torzított gitárokat. Nem is olyan rég még a Syma Csarnokban adták elő Best of programjukat, ám azóta már új albummal is előrukkoltak.

Azonban kár lenne magunkat illúziókba ringatni, hogy bárkit az új korong érdekel: egy Scorpions-koncertre mindenki azért megy, hogy andalogjon a Wind of Change-re és a Still Loving You-ra, vagy zúzzon a Rock You Like a Hurricane-re. Ezt pedig nyár elején garantáltan meg is fogjuk kapni. A legutóbbi kínos Omega-vendégeskedéstől talán most megkímélnek bennünket.

Roxette
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 1.

Bizonyára vannak páran, akik szeretik a Roxette kilencvenes évek vége óta született dalait is, de valljuk be: ők is olyan csapat, akiknek a korábbi slágereit lényegesen jobban ismerjük, mint az új számokat.

Persze örülünk neki, hogy újra turnéznak, ráadásul Magyarországra is jönnek. Külön öröm ez, hiszen Marie Fredriksson agydaganat miatt többéves kényszerszünetet kellett, hogy tartson, de sikeresen felépült belőle. Nemrég megjelent Charm School című új albumuk, de a koncertjegyet bizonyára mindenki azért vásárolta/vásárolja meg, hogy élőben hallhassa a How Do You Do-t, az It Must Have Been Love-ot, a The Lookot vagy a Sleeping in My Cart.

Napoleon Boulevard
Lemezbemutató koncert, Szikra, Budapest, 2011. május 14.

Ma már szinte elképzelni is nehéz, hogy egy nagylemezből csak Magyarországon negyedmillió példány fogyjon, pedig a Napoleon Boulevard ezt a számot produkálta 1988-ban a Júlia nem akar a földön járni… című albumával. Vincze Lilla egyedi orgánumával a zenekar külföldön is próbálkozott, de az óriási sikerek ellenére 1990-ben adtak ki utoljára albumot.

A huszonötödik évfordulójuk alkalmából 2009-ben összeálltak nosztalgiázni, amit egy újra felvett Best of CD és nagykoncert is követett. Úgy tűnik, a nosztalgiázás jó hangulatban telt, mert Világfalu címmel új albumot adtak ki, melyet májusban mutatnak be az egykori Metró mozi helyén megnyílt Szikrában. Fogadni mernénk, hogy a régi slágereket sem fogják mellőzni a programból.

A Neoton Família sztárjai
Unplugged koncert, Budapest, Művészetek Palotája, 2011. április 5.

A koncert apropóján felhívtuk Csepregi Évát egy rövid beszélgetésre.

Nemrég jött ki a Neoton Família 1998-as, utolsó előtti nagykoncertje DVD-n. Miért volt különleges ez a buli?

Fotó: Sanoma Archív/RTLKLub Sajtóklub
Fotó: Sanoma Archív / RTL KLub Sajtóklub

– Akkor már évek óta nem játszottunk együtt, sajnos korábban túl hirtelen történt a válás. A Jakab Gyuri emlékére született meg ez a koncert, és igazi mérföldkőnek számított, hogy újra össze tudtunk fogni. Ez azért volt nagy dolog, mert a koncert lehetősége már a Gyuri elvesztése előtt felmerült. Ő is annyira akarta ezt, de olyan gyorsan romlott az állapota, hogy nem tudtuk már együtt megcsinálni.

Neoton Família sztárjai néven máig aktívan koncerteztek. Hol lehet legközelebb elcsípni a zenekart?
– A tavaly tavaszi koncert után már másodszor megyünk vissza a Művészetek Palotájába. Unplugged koncertünk lesz, ahol a legnagyobb slágereinken kívül ritkán játszott dalokat és a Família utáni időkben született számainkat is elővesszük. Olyan dalok ezek, mint a Minden megoldás érdekel, a Százszorszép, a Ne tekints le rám, Uram vagy a Gondolj néha rám. Ezzel a programmal később a kecskeméti  Tavaszi Fesztiválon is fellépünk majd.

Nagyszabású, a 2005-öshöz vagy az 1998-ashoz hasonló koncert még várható a jövőben?
– Olyan, ahol a Pásztor Laci és a Bardóczy Gyula is ott van, már valószínűleg nem. Ők már nem zenélnek.

Melyik számok számítanak a legnagyobb közönségkedvencnek?
Mi mindig a legnagyobb slágereinket játsszunk, de ha ki kell emelni párat, akkor a Holnap hajnalig, a Nyár van vagy a Kétszázhúsz felett című dalainkat mondanám.

További várható retrobulik:
Első Emelet és Neoton – Debrecen, Főnix Csarnok, március 26.
Koncz Zsuzsa – Papp László Budapest Sportaréna, április 9.
Edda Művek, Budapest, Tabán, május 1.
Balázs Fecó 60 – Papp László Budapest Sportaréna, október 21.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top