Szabadidő

5 könyv, amit el kell olvasnod mozi előtt vagy után

A kérdéskör kicsit olyan, mint a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Melyik legyen előbb, a könyv vagy a film? Mindenki másképp vélekedik. És te?
5 könyv, amit el kell olvasnod mozi előtt vagy utánLónak hiszi magát a tehén

A fenti kérdéseken sokáig lehet vitatkozni, a vélemények megoszlanak. Mi most öt olyan művet ajánlunk, amelyet könyv formájában a kezetekbe vehettek, illetve film formájában is megnézhettek. Nálad melyik jön majd előbb? A film vagy a könyv?

Pittacus Lore: A negyedik

Sokak szerint A negyedik az újabb őrület a Twilight után. Az biztos, hogy a filmben a főszereplő Johnt alakító Alex Pettyfer már most a lányok kedvence, noha nem egy Robert Pattinson. A könyv, mindazok ellenére, hogy a földönkívüli-téma nem újdonság, letehetetlen és magával ragadó, a film kevésbé sikerült jól. Jelenleg még néhány moziban megtekinthető, várhatóan júniusban azonban DVD-n is megérkezik.

Rendeld meg a könyvet. Katt a képre!
Rendeld meg a könyvet.
Katt a képre!

Régóta tudjuk, hogy az idegenek köztünk járnak, és különböző típusú találkákat szerveznek a földlakókkal. Olyan regénnyel is találkoztunk már, amelyben ezek az idegenek megtévesztésig hasonlítanak az emberekhez, és csak bizonyos szélsőséges helyzetekben derül ki másságuk. Azzal az ötlettel sem ez a regény játszik el először, hogy a földönkívüliek nem feltétlenül egyfélék, ugyanúgy lehetnek köztük barátságosak, mint ellenségesek. Ennek ellenére mégis van valami a regényben, amitől az ember addig fel nem áll mellőle, amíg ki nem olvasta.

A negyedik egyike a Lorien nevű bolygóról elmenekült kilenc túlélőnek, akik mentoraikkal együtt a Földön kerestek menedéket. A Lorient elpusztító mogadoriak azonban nem szeretnek félmunkát végezni, mind egy szálig végezni akarnak a lorinokkal, ezért követik őket, és hajtóvadászatot indítanak utánuk.

Pittacus Lore a lorieni Bölcsek bölcse. Tizenkét éve él a Földön, készül a bolygó sorsát meghatározó, mindent eldöntő háborúra. Tartózkodási helye ismeretlen. Úgy néznek ki, mint az emberek. Ugyanazt a nyelvet beszélik. Köztünk élnek, de mégis másmilyenek: lényegesen erősebbek és gyorsabbak, mint a földlakók.

Rendeld meg a könyvet. Katt a képre!
Rendeld meg a könyvet
a képre kattintva!

Diana Peterfreund: Ébredj velünk

Ez a könyv olyan szempontból kakukktojás a többi között, hogy nem belőle készítették a moziváltozat forgatókönyvét. A dolog pont fordítva történt: a Rachel McAdams, Harrison Ford, Diane Keaton főszereplésével készült tündéri, kacagtató vígjáték forgatókönyve alapján írta meg a szerző a történetet. A regény tökéletesen kiegészíti a filmet – néhol extra információval is szolgál a vásznon látható sztorihoz képest. 

Nem sok esetben fordul az elő, hogy egy forgatókönyvből készült alkotás hasonlóan élvezetes legyen, mint a film, Diana Peterfreundnak azonban sikerült ezt elérnie. A történet betekintést nyújt a televíziózás kulisszái mögé, persze karikírozott formában. 

Becky elszánt fiatal tv-producer, akit kirúgnak a munkahelyéről. Egy másik csatornánál azonban lehetőséget kap arra, hogy megmentse a reggeli műsort. Ehhez azonban még meg kell küzdenie a két, rettenetesen hiú, kiöregedőfélben lévő műsorvezetővel. 

 


Alan Glynn: Csúcshatás

Rendeld meg a könyvet a képre kattintva!
Rendeld meg a könyvet
a képre kattintva!

Alan Glynn mert nagyot álmodni: elképzelt egy szert, amitől az intellektuális képességeid felerősödnek. A beszedése után nincs lehetetlen. A szer segítségével 1 óra alatt kiolvasol egy könyvet, 1 nap alatt megtanulsz egy új nyelvet és 1 hét alatt az üzleti világ ura leszel. Egy szert, aminek hatására mindenki issza a szavaid, mindent és mindenkit megkaphatsz. Végre teljes egészében megmutatod, ami benned van.

A kiégett szövegíró, Eddie Spinola váratlanul találkozik régi ismerősével, aki egy titokzatos pirulával kínálja meg. Az ismerős váratlan halála kereskedelmi mennyiségű adaghoz juttatja Eddie-t. A pirula hatására szinte természetfeletti koncentrációs képessége, óriási memóriája lesz. Egy hétvége alatt nyelveket tanul meg, pillanatok alatt átlátja a tőzsdei tranzakciókat, szinte alvás nélkül pörög az éjszakai életben A kívül-belül újjászületett Eddie bekerül a szépek és gazdagok világába, meghódítja a New York-i üzleti elitet. Ám hamarosan jelentkeznek az engedéllyel nem rendelkező, kísérleti stádiumban lévő szer mellékhatásai: emlékezetkihagyás, szédülés, rosszullét, pánikroham, gyors visszahízás. Hogy mentse a menthetetlent, Eddie elkezdi felkutatni a többi fogyasztót és a szer eredetét…

A regényből készült film e héten került a moziba Bradley Cooper és Robert De Niro főszereplésével.

 

Rendeld meg a könyvet. Katt a képre!
Rendeld meg a könyvet.
Katt a képre!

Rosemary Sutcliff: A sas

A kilencedik légió bevonul Észak-Britannia ködébe, és soha többé nem látják viszont őket. Négyezer ember tűnik el nyomtalanul, és a Sas-hadijelvény elvész. A rejtély megoldatlan maradt mind a mai napig… A fiatal Marcus vállalkozik arra, hogy kideríti, mi történt az apjával, aki a légiót vezette. Így hát nekivág az ismeretlennek, és olyan veszélyes küldetésre indul, ahonnan senki sem várja vissza élve…. A most megjelent regény egy ifjúsági sorozat első kötete.

A könyv alapján az Oscar-díjas Kevin McDonald rendezésében készült mozifilmet március 24-től játszák a hazai mozik. Az alkotást részben hazánkban forgatták. A film a főszereplő Channing Tatum számára biztos, hogy maradandó emlék a magyarországi forgatás, mert a munkák során sikerült megégetnie a legbecsesebb testrészét.

 

 

 

Charles Portis: A félszemű

Rendeld meg a könyvet a képre kattintva!
Rendeld meg a könyvet
a képre kattintva!

A regény alapján készült Coen-film az idei Oscar-díjkiosztó gála legnagyobb vesztese volt, annak ellenére, hogy tulajdonképpen egy tökéletes filmről van szó. A film mindhárom főszereplője (Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon) kitűnő választás volt.  

Western létére a mű ugyanúgy magával ragadja a nőket is, ami leginkább annak köszönhető, hogy a történet egy kislány, Mattie Ross küzdelmét mutatja be: a lány édesapja gyilkosát szeretné megtalálni. Mattie úgy dönt, megbosszulja apja halálát, ehhez felfogadja a környék nem túl szimpatikus rendőrbíróját és egy pénzsóvár fejvadászt. Az 1968-ban született mű a megjelenése után nem sokkal bestseller lett, és rövidesen irodalmi klasszikussá vált. Nem sokkal később pedig kötelező olvasmány lett.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top