Szabadidő

Jöhet-e szerelem a gyász után?

Audrey Tautou ezúttal nem Amélie csodálatos, hanem Nathalie gyászos életébe vezet el minket új filmjében, ahol egy gyász után új életet és új szerelmet kereső nőt játszik. Szupercuki szerelmesfilmünk mellett Johnny Depp is vámpírkodik a mozikban.
Jöhet-e szerelem a gyász után?


Nathalie második élete

Talán azzal senki nem száll vitába, ha azt mondjuk, hogy Audrey Tautou Franciaország legcukibb exportcikke. Pont eme tény miatt különösen meglepő, ha olyasvalakivel áll kamerák elé, aki még nála is aranyosabb tud lenni. Filmbéli partnere, a nálunk jobbára ismeretlen François Damiens annyira ügyefogyottan szerelmes a filmben, hogy mindenki megbocsátja neki, hogy igazából egy kopaszodó, nagy melák, akin valahogy semmilyen ruha nem áll jól. A Nathalie második élete idillien indul: hősnőnk férjnél van, szerelmes, de egy baleset mindent megváltoztat, és egyedül marad. A munkába temetkezés évei után egyik nap besétál hozzá egy kollégája az irodába, ő pedig egyszerűen csak szájon csókolja. Az egykori Amélie csóktudománya eléggé topon lehet, hiszen a kolléga a hatására fülig szerelmesen lép ki a szobából. De vajon egymásé lehet két látszólag egyáltalán össze nem illő ember úgy, hogy az egyikük még mindig nem tudta túltenni magát a gyászán? Ezt a kérdést járja körbe ez a mozi, amiben Audrey Tautou kifejezetten visszafogottan játszik, a komikus pillanatok szállításáról pedig François Damiens szerencsétlen udvarlási kísérletei gondoskodnak. A film nem reformálja meg a romantikus komédia műfaját, de egyszerűségében nagyszerű darab, melynek kerti lezárása egyszerre költői és nyitott, vagyis kérdéseket hagy bennünk. És ez így van jól.

 

 

 

Rendezte: David Foenkinos, Stéphane Foenkinos
Szereplők: Audrey Tautou, François Damiens, Bruno Todeschini
Eredeti cím: La délicatesse
Korhatár: 12
Forgalmazza: Ristretto Distribution
Értékelésünk: 4/5

Éjsötét árnyék
Ha Johnny Depp egy raklapnyi sminkkel az arcán jelenik meg a vásznon, rögtön kezdhetjük keresni a stáblistán Tim Burton nevét. Mester és múzsája már sokadszor dolgozik együtt, és talán most jött el az ideje a vérfrissítésnek. Az Éjsötét árnyék című hetvenes évekbeli vámpíros szappanopera remake-jére nem lehet haragudni, hiszen nagyon korrektül kivitelezett darab. A díszlet pazar, a kosztümök szemet gyönyörködtetők, a zenék stílusosak és a retroérzés kiválóan működik. A gond csak az, hogy a rendező közben megfeledkezik minden másról. Filmje szerelmes mozinak nem elég szenvedélyes, horrorfilmnek nem elég félelmetes, vígjátéknak pedig nem elég vicces. Mindenből van benne egy kevés, és bizonyos pillanataiban egészen szórakoztató (főleg Johnny Depp Jöttünk, láttunk, visszamennénkre hajazó poénjai működnek) a dolog, ám kicsit céltalan és szívtelen lett ez az újraértelmezett Addams Family-sztori. A kétszáz évre koporsóba zárt vámpír kiszabadul, és a hetvenes években felkeresi családja leszármazottait, újra szerelmes lesz, és megint szembekerül azzal a boszorkánnyal, aki anno elátkozta őt. Eva Green és Johnny Depp között működik a kémia, ezért jobban rá kellett volna feküdni a közös pillanataikra, de sajnos ez se történt meg. A többiek mellettük gyakorlatilag csak statiszták, akik bármennyire jól néznek ki a retroszerelésben, végig díszletelemek maradnak. A Burton–Depp-párostól az Éjsötét árnyék nem több kissé szívtelen rutinmunkánál, pedig ez a páros néhányszor már nagyon is közel tudott kerülni a szívünkhöz.

 

 

 

Rendezte: Tim Burton
Szereplők: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green
Eredeti cím: Dark Shadows
Korhatár: 16
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 3/5

Asszonyok kútja
Egy afrikai faluban a sokéves hagyományoknak megfelelően az asszonyok hozzák a vizet a közeli forrástól. Ezt a veszélyes feladatot még akkor sem akarják átvállalni a férfiak, amikor több súlyos baleset történik a vízhordás közben. Az asszonyok úgy döntenek, hogy mindaddig nem élnek házaséletet a férjükkel, amíg azok nem vállalják át ezt a munkát. Ez hatalmas felháborodást okoz és kibékíthetetlennek tűnő viszályhoz vezet.

 

 

 

Rendezte: Radu Mihăileanu
Szereplők: Hafsia Herzi, Hiam Abbass, Leila Bekhti
Eredeti cím: La source des femmes
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirkó Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top