Szabadidő

Királynők hete a tévében

Szépségkirálynőt választ az ország, miközben Helen Mirren II. Erzsébetként küzd Diana örökségével, Natalie Portman pedig a balett királynőjévé változik a Fekete hattyúban. Ezt nézd a héten!

A királynő

Királynők hete a tévében

m1, június 5., 20:40
Ha még nem láttad:
Eredetileg csak tévéfilmet akartak forgatni a Diana hercegnő halála utáni eseményekről, végül azonban az impozáns alkotógárdának köszönhetően mozifilm lett A királynőből. A film a királyi család azon tragédiáját mutatja be, ahogy a nép ellenük fordult, miután a hercegnő halálát a válása miatt már nem a királyi család ügyeként, hanem Diana családjának magánügyeként akarták kezelni. Anglia új, ambiciózus miniszterelnöke, Tony Blair pedig ráfeküdve a közhangulatra szintén II. Erzsébeték ellen hangolta az angolokat, így a királyi család szép lassan kénytelen volt belátni, hogy egy ilyen nagy volumenű személyiségtől kénytelenek lesznek ők is méltóképp elbúcsúzni, különben a méltóságuk látja kárát. Politikai és bulvárintrikák keverednek a játékidőben a személyes drámával, és ez teszi A királynőt igazán fontos mozivá.
Miért nézd meg?
Mert ez a film úgy szól a néhai Diana hercegnőről, hogy egyetlen színész se bújik a bőrébe, hogy eljátssza őt. Nem szerepel a filmben, a szelleme mégis végig jelen van.
Figyeld!
Helen Mirren finom, Oscar-díjas játékát, ahogy egészen minimális színészi eszközökkel juttatja a néző tudtára II. Erzsébet fájdalmát, szándékosan távol tartva magát a látványosan drámai pillanatoktól.

Fekete hattyú

Királynők hete a tévében

HBO, június 6., 21:00
Ha még nem láttad:
A tavalyi év legfelzaklatóbb mozija volt a Fekete hattyú, ami egy olyan világba vezetett be minket, amit eddig korábban nem láthattunk: a profi balett-táncosok univerzumába. Mindezt egy önbizalmat vesztett, anyai szigor által fojtogatott lány szemszögéből mutatta ki, aki a saját lényét áldozza fel (szó szerint) az egyszeri sikerért. Natalie Portman felzaklató, összetett és szexi játéka megérdemelte az Oscart, a zavarba ejtő leszbikus szeretkezése Mila Kunisszal pedig nem véletlenül az év egyik legszebb és legparásabb jelenete egyben. A csúcspont azonban akkor is a film végi nagyjelenet Natalie félelmetes előadásával és hattyúvá változásával, ami egyszerre volt borzongató és művészi. Az meg csak a hab a tortán, hogy a film forgatásán jött össze Natalie az egyik férfi táncpartnerével, Benjamin Millepieddel.
Miért nézd meg?
A profizmus és a fanatizmus olykor kéz a kézben jár, és a határok elmosódását tökéletesen adja vissza a Fekete hattyú. Kiváló kórkép arról, hogy az elvárások olykor hogyan nyomják agyon az azoknak megfelelni próbáló embert.
Figyeld!
A visszataszító képeket Nina körömproblémáiról és a kapart sebek közelijeit. Apróságok, de jobban irtózunk tőlük, mint más filmben egy fej levágásától…

Űrgolyhók

Királynők hete a tévében

Filmmúzeum, június 8., 21:00
Ha még nem láttad:
Királynővel ugyan nem, de egy hercegnővel azért szolgálhat az Űrgolyhók. Vespa hercegnő Lord Kobak elől próbál elmenekülni, és egyenesen a vagány űrbusszal rendelkező Szóló Sztár karjaiba rohan. A sztorit ne ecseteljük tovább, a lényeg úgyis az, hogy minden percre jusson legalább egy jópofa Star Wars-kifigurázás. Yodát itt Joghurtnak hívják, a fénykard a férfiak péniszének lézeres meghosszabbítása, és a jobb űrhajók akár elképzelhetetlenül nagy sebességgel is képesek száguldani. Jabbát itt Pizza Huttnak hívják és ehető, a sivatagot szó szerint fésülik át sűrű fésűvel, a teleportálással pedig vigyázni kell, mert az ember feneke könnyen előre kerülhet a műszaki hibák miatt. Tömény ökörség az egész, amit nem lehet megunni.
Miért nézd meg?
A Csillagok háborúja filmeket még az is látta legalább egyszer, aki egyáltalán nem szereti őket, így egy Star Wars-paródiafilm minden utalása könnyen célba talál. A komoly rekeszizommozgás garantált.
Figyeld!
A Csillagromboló hátuljára írt figyelmeztetést: „Nem fékezünk senki kedvéért.”

A Szépségkirálynő

Királynők hete a tévében

TV2, június 9., 19:35
Mit várhatunk?
A félreértések elkerülése végett a szépségkirálynő-választások nemcsak a férfi nézők számára tartogatnak élményeket. Bár az egész séma meglehetősen elcsépelt (bikinis felvonulás, estélyis menet, tehetségvillantás plusz egy vállalhatatlan énekes vállalhatatlan dala a lányokkal/lányokról…), mégis rendkívül szórakoztató nézni, ahogy pár hosszú combú leányzó azon izgul, vajon bejöttek-e a hosszú combjai a rendkívül szakmai szemmel vizslató zsűritagoknak. A tét nagy, ugyanis egy ideje már egy show-ból választják ki a Miss Universe, a Miss World és a Miss Earth verseny résztvevőit, így nem egy, hanem egyszerre három nyertes ünnepelhet könnyzáporban, arcán szétfolyó sminkkel. Közben pedig azt is lehet csekkolni, hány természetes szépség van még a mezőnyben…
Miért nézd meg?
Mert mindig jó érzés egy helyen ilyen sok jó embert látni, akik a világbékéért küzdenek és szabadidejükben állatmenhelyekre járnak.
Figyeld!
Vajon hány Coelho-idézetbe futhatunk majd bele a másfél órás műsoridő alatt?

Hollywoodi lidércnyomás

Királynők hete a tévében

STORY4, június 10., 22:00
Ha még nem láttad:
Barton Fink színdarabokat ír New Yorkban, de ő sem tud ellenállni egy hollywoodi stúdiómogul csábításának, aki vele akarja megíratni a legújabb birkózós filmjét. Amikor kiderül, hogy kb. annyi szabadsága van a sztoriban, mint Slynak A bosszú börtönében című filmben, alkotói válságba kerül, amiből egy szerető, valamint egy furcsa szomszéd próbálja kirángatni. A Hollywoodi lidércnyomás egyszerre jól működő dráma egy talajt vesztett íróról, valamint sötét thriller egy alakról, akivel egyre furcsább dolgok történnek a lepukkant hotelszobája falai között. A film 2/3-ánál radikális műfajváltás következik, és egyre bizarrabb események történnek, a két főhős (John Turturro és John Goodman) pedig kellően őrült és kiszámíthatatlan alakok ahhoz, hogy végig úgy érezzük, ebben a sztoriban bármi megtörténhet.
Miért nézd meg?
Mert a Nem vénnek való vidék és A nagy Lebowski alkotóinak egyik legjobb mozijáról van szó, ahol a végére teljessé válik az őrület, és a korábban fekete humorú, drámai, krimis elemeket is felvonultató cselekmény káoszba való futtatása egyenesen gyönyörű.
Figyeld!
A rémálomba illő végkifejletet a hotel lángoló folyosójával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top