Szabadidő

5 film a függőségről és a leszokásról

Egy gimis tanár drogos pokoljárása, egy önsorsrontó szerelem a heroin rabságában és sok-sok sokkoló pillanat. Öt film a függés rabságáról.

Idealizmussal a crack ellen

Fél Nelson (2006)
A drogok rabja: Dan Dunne, középiskolai töritanár (Ryan Gosling)

5 film a függőségről és a leszokásról

Idealista gimis tanárokról szóló filmből Dunát lehetne rekeszteni, de olyanból, ahol a csillogó szemű tanárember súlyos crackfüggő, már kevésbé. A film tökéletesen bizonyítja, hogy Ryan Gosling jóval több egy vonzó poszterfiúnál. Elképesztően adja vissza a drogos létben szenvedő tanárember mindennapjait, akinek már csak a tanítás maradt az egyetlen kapaszkodója, de ha így folytatja, még azt is elveszítheti. Egy diákja rajtakapja a WC-ben crackezés közben, és ez a találkozás afféle mentőövet is jelent a kiüresedett életet élő Dunn számára. Bár a férfi az óráin egyfolytában a történelem sorsfordító eseményeiről mesél, a valóságban képtelen helyrebillenteni a saját életét. A film ugyan lógva hagy a nyitott befejezésével, de legalább a reményt nem veszi el tőlünk. Van rá esély, hogy Dunne ismét rátaláljon a helyes útra.

Amikor a szerelmed visszahúz

Larry Flynt, a provokátor (1996)
A drogok rabjai: Larry Flynt pornócézár (Woody Harrelson) és felesége, Althea (Courtney Love)

5 film a függőségről és a leszokásról

Ha az ember mindent megkaphat, jellemzően még annál is többet akar. Így jut el a Hustler magazint kiadó pornócézár a heroinhoz, és miután egy merénylet következtében tolószékbe kerül, a drogokhoz amúgy is vonzódó felesége mellett ő maga is belekóstol a szenvedélybe. Amikor rájön, hogy ez az út nem vezet sehová, ő még nagy nehezen vissza tud fordulni, de Althea sem akaraterővel, sem egészséggel nem bírja el az ezzel járó kihívást. Borzalmas nézni, ahogy a nőt felemésztik a drogok, és ahogy próbálja visszahúzni szerelmét is a bódulat állandó birodalmába. Az immunrendszere végül feladja a küzdelmet. Az Altheát alakító Courtney Love elképesztően hiteles, valószínűleg részben annak köszönhetően, hogy maga is számos évet töltött már el a drogok fogságában.

Húsz év a heroin bűvöletében

Ray (2005)
A drogok rabja: A vak popsztár, Ray Charles (Jamie Foxx)

5 film a függőségről és a leszokásról

A legendás énekes életéről készült filmből természetesen nem maradhatott ki hosszú drogfüggő korszaka sem. Ray Charles saját bevallása szerint tizenhat éves korában nyúlt először droghoz, és később a turnékon vált állandó fogyasztóvá. A filmben láthatjuk, ahogy a koncerttermek mosdóiban és öltözőiben együtt „fogyaszt” a zenészeivel, és még a családja is képtelen rávenni arra, hogy megtisztuljon. A drogelvonót végül kényszerből választja, miután a rendőrség kábítószerekkel a birtokában tartóztatja le őt, és ez az egyetlen mód, hogy megússza a komolyabb büntetést. Jamie Foxx hitelesen mutatja be a duplán függő embert, aki nemcsak a drogoknak, hanem a nőknek sem tudott ellenállni. Feleségét rendszeresen csalta, miközben a világot járta a turnéival.

Menny, föld és pokol

Candy (2006)
A drogok rabjai: Dan, az önjelölt költő (Heath Ledger) és Candy, az önjelölt festő (Abbie Cornish)

5 film a függőségről és a leszokásról

Két művészlélek, akik a heroint eleinte művészi inspirációnak, valamint a szerelmi élményeik fokozására szánják, csakhogy idővel a szer teljesen úrrá lesz rajtuk. A Candyt az alkotói három fejezetre bontották: menny, föld és pokol. A film által ugyanazokon a stációkon mehetünk végig, amiket a szereplők is végigjárnak. A szerelmes és szép fiatalok az életigenléstől és az önkifejezéstől indulnak, hogy aztán a mennyből lerántsák magukat a földre, és végül az igazi narkós pokolban senyvedjenek. A pénztelenség és a lecsúszás minden rémisztő stációját végignézhetjük Candy és Dan (lopnak, sőt még prostituálódnak is) sorsán keresztül, és a legrémisztőbb tanulság, hogy kettejüket egy idő után már csak a drogok tartják össze. Ahhoz, hogy lejöjjenek a szerről, nemcsak a drogoktól, hanem egymástól is meg kell válniuk.

Magasról a mélybe

Betépve (2001)
A drogok rabja: George Jung (Johnny Depp), kaliforniai kokainkirály

5 film a függőségről és a leszokásról

A drogbiznisz egyik aranyszabálya, hogy soha ne válj a saját terméked függőjévé. Ezt a népi bölcsességet mégsem fogadja meg George Jung, aki fénykorában a kaliforniai kokainüzlet 85 százalékának volt a tulajdonosa, pedig egyszerű marihuánadílerként kezdte. A film megtörtént eseményeken alapul, és azt mutatja be, hogyan alapozza meg ez a trapéznadrágos emberke a hetvenes években Hollywood kokainellátását Kolumbiából. Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, maga is rákap a szerre, és a hatása alatt egyre nagyobb hülyeségeket csinál, és egyre kevésbé képes kontroll alatt tartani saját életét. Végül nem a saját akaratereje, hanem a börtön szoktatja le: a rendőrség letartóztatja és elítélik őt. A valóságban 2015-ben szabadulhat.

Drogot szívott fel testőre fejéről Rihanna
Drogot találtak Britney Spears lakásában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top