Szabadidő

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosa

Prequel, spin-off, crossover, reboot, retcon... Nem, ezek nem új nyári extrémsportok, hanem mozis szleng, amibe egyre sűrűbben belefuthatunk. Vége a homályzónának, az NLC kisokosa mindent megmagyaráz!

Sequel

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosa

A legegyszerűbb mind közül, és ha valaki ezt a kifejezést dobja be neked, biztos lehetsz benne, hogy filmsznob az illető, ugyanis van rá szép magyar szavunk is: folytatás. Amikor egy film második részében visszatérnek a főbb szereplők, és a sztori is egyenes ágon csatlakozik az első részhez, biztos lehetsz benne, hogy folytatással van dolgod. Egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik A Szellemirtók 2., az Elrabolva 2., a Red 2., A sötét lovag vagy a Mielőtt lemegy a nap című romantikus film. Az angolok hajlamosak a dolgot kicsit túlbonyolítani, így ha a threequel, fourquel vagy fivequel szavakat halljuk, ne zavarodjunk össze: simán egy film harmadik, negyedik vagy ötödik részéről van szó.

Pseudosequel

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaVagy más néven: átverős folytatás. Egy nagy sikerű mozit az alkotók vagy a szereplők nem szívesen folytatnának, de a stúdió a pénzre hajt, és készít egy olyan második részt, ami leginkább csak címében, és talán (de nem szükségszerűen) egy-egy szereplőjében hasonlít az elődhöz. Ilyen volt a Titanic 2., ami száz évvel az első cselekménye után játszódott, és egy olyan hajó elsüllyedéséről szólt, amit erre a névre kereszteltek, de illik a leírás a Féktelenül 2.-re is, amiben csak szegény Sandra Bullock maradt ott, és a sztorinak még csak minimális köze sem volt az első részben történtekhez. De akár felhozhatnánk példaként az Amerikai pite azon folytatásait is (négy volt belőlük), melyeknek a Jim papáját alakító Eugene Levyn kívül aztán végképp semmi közük nem volt az eredeti filmekhez.

Prequel

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaErre is van szép, magyar kifejezésünk: előzményfilm. Más néven egy olyan folytatás, ami azt mutatja meg nekünk, mi történt az első film szereplőivel még az első film cselekménye előtt. Legutóbb a Szörny Egyetem mutatta be, hogyan ismerkedett meg Mike Sulley-val, mielőtt a Szörny Rt.-ben kezdtek volna robotolni. A Vörös sárkányból pedig az derült ki, hogyan került börtönbe Hannibal Lecter, mielőtt A bárányok hallgatnak-ban jó tanácsokkal látta el Starling ügynököt.

Remake

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaNos, erre már nem tudunk magyar megfelelőt szállítani. Lényegében új verzió egy régebbi filmből, ami megtartja az eredeti film struktúráját, főbb szereplőit és a történet fontosabb pontjait, vagy akár szolgaian lemásolja az egészet. Szükségszerűségük erősen vitatott, de a filmstúdiók azzal védekeznek, hogy a mai fiatalok nem néznek régi filmeket, így a remake elkészülte felhívja a figyelmet a régi mozikra is. Szép próbálkozás, de inkább maradjunk annyiban, hogy a pénz és az ötlethiány miatt készítik el őket. Szolgai másolatnak számít a Psycho azonos című remake-je még 1998-ból, ami szó szerint lemásolta Hitchcock filmjét, csak színes változatban. Olyankor kevésbé haragszunk a remake-ekre, amikor egy régi, ám kevésbé sikerült filmből hoznak ki valami jópofát (pl. A légy), de a remake-nek van egy olyan változata is, amit leginkább a lusta amcsik és indiaiak miatt találtak ki, akik nem hajlandók más nemzetek filmjeit nézni, ezért lekoppintják nekik más országok sikerfilmjeit. Bollywoodban megszámlálhatatlanul sok ilyet találunk, Amerikában pedig a japán mozin alapuló A kör című horror vagy a francia filmet alapul vevő Oscar című Stallone-film a legismertebb példák.

Reboot

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosa

Erre sincs jó magyar szavunk. Egy olyan híres filmsorozat újrakezdése, ami lényegében semmisnek tekinti a korábbi, a témában megvalósult filmeket, és új/megváltoztatott cselekménnyel, megváltoztatott szereplőkkel kezd bele ismét az erősen kifordított sztori elmesélésébe. Ehhez a módszerhez általában akkor nyúlnak, amikor a szereplők kiöregedtek. Nehéz lett volna egy nyugdíjas Pierce Brosnannel jamesbondozni, ezért szerződtették Daniel Craiget az új 007-es kalandokhoz a Casino Royale-nál, ami bemutatta, hogyan kapta meg a gyilkolást engedélyező jogosítványt a brit ügynök. Az acélembernél nem látták célszerűnek, hogy egy olyan ősrégi filmet folytassanak, aminek az utolsó folytatása is megbukott, így inkább új szereplővel álmodták újra az egészet.

Retcon

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaItt még az angol eredetit is nehéz értelmezni, nemhogy magyarítani. A retcon olyan folytatás, ami úgy tesz, mintha a korábbi folytatások nem léteztek volna, és közvetlenül az első rész után veszi fel a vonalat. Ezt a trükköt olyankor szokták bevetni, amikor a korábbi folytatások kritikán aluli színvonalúak voltak, és azt akarják üzenni vele, hogy most újra az első rész színvonalán dolgoznak. Ilyen volt a Superman visszatér, ami lazán átugrott három folytatást, de ide sorolható a Hegylakó 3., ami egyszerűen negligálta a balul sikerült második részt.

Spin-off

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaMagyar jelentése mellékhajtás vagy oldalhajtás, és bár elég pontosan kifejezi, mit takar a kifejezés, mégis csak az eredetit használjuk. Egy film, ami fogja egy népszerű film egyik fontos karakterét – akár mellékszereplőjét –, és egy új történetfonalban, új címen állítja őt főszerepbe. Ilyen mozi volt a Batman-filmekből kölcsönzött Macskanő önálló mozija, de ide tartozik a Farkas is, aki az X-Men-trilógiából érkezett. Nemcsak képregényfilmek között találunk spin-offokat: az Életre-halálra A szökevény üldözőjét, Tommy Lee Jonest állította középpontba, a tévésorozatoknál pedig a Joey számított spin-offnak, ami fogta a Jóbarátok egyik népszerű figuráját, és saját szériát adott neki.

Crossover

Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosaVedd két, teljesen önálló film főszereplőjét, és pakold őket egy filmbe! Ha mohó vagy, akár három, négy vagy öt film szereplőit is összeeresztheted akár egymás ellen, akár egymás szövetségeseként. A crossover mozikra a legismertebb példa a Bosszúállók, ahol Vasember, Thor, Hulk és Amerika Kapitány fogott össze a világ megmentéséért, de ide tartoznak a klasszikus vs. (kontra) filmek is: Freddy vs. Jason, Alien vs. Predator

Instalment
Elveszve a moziban – Az NLC filmszlengkisokosa

Magyarul részletet jelent, de nem szerencsés így használni. Olyan filmet takar, ami ugyan valaminek a folytatása, de mivel már eredetileg is egy több filmen átívelő történetben gondolkodtak, így a filmek együtt alkotnak egy nagy egészet. Ide sorolható A Birodalom visszavág, A Gyűrűk Ura – A két torony, vagy akár a Kill Bill 2. is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top