Szabadidő

Ez történik, ha meghal a főszereplőd

A két legrosszabb dolog, ami egy filmmel történhet: ha forgatás közben meghal egy fontos szereplője vagy maga a rendező. Philip Seymour Hoffman váratlan halála felveti a kérdést: mit léphet egy ilyen helyzetben Hollywood?

 

A baj bármikor megtörténhet

Egy hollywoodi film átlagos forgatási ideje 2-3 hónap (Magyarországon ez a szám inkább az egyhez áll közelebb), ami persze függ a film műfajától, a helyszínek számától és számos egyéb tényezőtől. A filmen dolgozók száma sokszor több száz fő, és valljuk be: bármikor megtörténhet, hogy ennyi idő alatt egyszer csak bekövetkezik egy tragédia. Persze ha egy világosító vagy stábbüfés halálozik el, az szintén rendkívül szomorú eset, de különösebben nem érinti a munkálatok folytatását, hiszen a pótlás relatíve könnyen megoldható. Ám ha a film kreatív részéért felelős rendezővel vagy valamelyik fontos szereplővel történik meg a baj, a helyzet sokkal súlyosabb. Philip Seymour Hoffmannak durván egy hete volt hátra Az éhezők viadala folytatásai, A kiválasztott első és második részének munkálataiból. Mit tehet ilyen esetben a stúdió?

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman

Épeszű stáb biztosítás nélkül nem kezd forgatni

A biztosítás összegét manapság már alapjáraton beleszámolják a filmek költségvetésébe. E nélkül nem érdemes belekezdeni a munkálatokba, sőt a szigorú hollywoodi szakszervezetek nem is engednék, hogy ez megtörténhessen. “Ha egy színész megsérül, meghal, vagy lebetegedik egy film forgatása során, a stáb biztosítása és a felelősségbiztosítás hivatott megoldani a problémát. A biztosítás összegének mindenképp elégnek kell lennie arra, hogy leforgassák a még hátra lévő jeleneteket a szerződtetett új színésszel, vagy ha a helyzet úgy kívánja, a már meglévőket is újraforgassák” – mondta Donna Mescall, a filmes biztosításokra is specializálódott Philadelphia Insurance Companies menedzsere Paul Walker tavaly bekövetkezett halála után.

Persze, ahogy lenni szokott, az ilyen esetekben is szigorú szabályokhoz kötik a kifizetést. Nem véletlen, hogy a színészeknek mindig megszabják, hogy a veszélyesebb mutatványok terén meddig mehetnek el, és hol van az a pont, amikor hiába tudná megcsinálni a mutatványt az adott sztár, a veszélyek miatt muszáj kaszkadőrrel dolgozni. Az olcsóbb biztosításoknál az is kibúvót jelenthet a fizetés alól, ha a haláleset a forgatáson kívül történik, és nem függ szorosan össze a munkával, de manapság a nagy stúdiók szinte minden létező esetre (akár a rossz időjárásra is) biztosítják magukat. Persze attól, hogy megérkezik a pénz, a filmeseknek a szereplő pótlását még meg kell valahogy oldaniuk, feltéve, hogy szeretnék befejezni a filmet. Erre számos módszert dolgoztak ki az évtizedek során.

Paul Walker
Paul Walker

A szereplő halálát beleírják a sztoriba

Ezt a megoldást főképp sorozatokban szokták alkalmazni. Ez történt legutóbb az újraélesztett Dallas esetében, amikor Larry Hagmant elvitte a rákkal való küzdelem, a sorozatban pedig Jockeyt meggyilkolták. Hasonló kreativitással oldották meg a feladatot a Glee alkotói is Cory Monteith váratlan halálakor. Filmben ezt a módszert nem szokás alkalmazni, de most úgy fest, a Halálos iramban kreatívjai mégis megoldják valahogy, azzal a különbséggel, hogy nem ölik meg Paul Walker figuráját egy látványos autóbalesetben (ez a történtek fényében kissé ízléstelen is lenne), hanem egyszerűen nyugdíjazzák a békés családi élet reményében.

Paul Walker és Vin Diesel a Halálos Iramban c. filmben
Paul Walker és Vin Diesel a Halálos Iramban című filmben

És jő a testdublőr!

Amikor egy színésznek már csak alig néhány napja van hátra egy forgatásból, és akkor következik be a baj, általában különböző vizuális trükkök segítségével próbálják pótolni a pótolhatatlant. Ezek egyike a szokatlan megvilágításba (arcán árnyék stb.) helyezett, netán a kamerának háttal álló testdublőr. Ha ezt a technikát ügyesen használják, és ügyes vágók dolgoznak a mozin, menthetővé válik a film új színész bevonása nélkül is. Szerencsére manapság a próbafolyamatok többségét is rögzítik kamerával, így a színészek hangja és teljes szövege mindig rendelkezésre áll biztonsági tartalékként.

Így helyettesítették Oliver Reedet a Gladiátor forgatásánál, Brandon Lee-t, miután végzetes találat érte A holló munkálatai közben, és magát Bruce Lee-t is a Halálos játszmánál, sőt itt még egy egész alakos, kartonpapírból kivágott Bruce Lee bábut is használtak, bár ez utóbbi filmtől, akinek csak lehetősége volt, igyekezett elhatárolódni. Sokáig úgy tűnt, hogy Philip Seymour Hoffman alakítását is ezzel a módszerrel mentik majd meg a hátra lévő Az éhezők viadala filmekben, de azóta kiderült, hogy inkább sokkal modernebb digitális eszközökkel “helyettesítik” a színészt.

Brandon Lee a Holló c. filmben
Brandon Lee a Holló című filmben

Színészcsere

Ha még túl sok van hátra a forgatásból, gyakran nincs más megoldás, csak egy új színész szerződtetése. Ritka szerencse a szerencsétlenségben, amikor egy színész pont úgy időzítve hal meg, hogy dramaturgiai szempontból a jeleneteinek egy kerek egész része leforgott, és éppen csak a fantázia- és álomjelenetei vannak hátra. Ez történt Heath Ledger esetében a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmánál, ahol három másik kollégája, Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell helyettesítette őt, de ez a megoldás nemhogy elvett a filmből, hanem még gazdagította is azt.

Ennél sokkal szomorúbb helyzetben volt Mundruczó Kornél és csapata a Deltánál Bertók Lajos vízbe fulladásakor, hiszen gyakorlatilag majdnem a nulláról kellett kezdeniük az egészet egy új főszereplővel (Lajkó Félix), így a producereket 200 millió forintos kár is érte a tragédiakor. A Shrek stábja kicsit könnyebb helyzetben volt, ugyanis a kábítószer-túladagolásban elhunyt Chris Farley csak a hangját kölcsönözte volna a zöld ogrénak, így egyszerűbben ment a váltás Mike Myersre.

Heath Ledger a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma c. filmben
Heath Ledger a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmben

A film megy a kukába

Az egyik legritkább eset, és csak a valóban teljesen menthetetlen projektek jutnak erre a sorsra, mivel többnyire mindenki érdeke úgy kívánja, hogy az elkezdett filmek valahogy megszülessenek. River Phoenix halálakor ugyan már csak 11 nap volt hátra a Dark Blood forgatásából, de sajnos pont kulcsjelenetek hiányoztak. A biztosítótársaság és az alkotók túl költségesnek találták az újraforgatást, ráadásul George Sluizer rendező nem tudott elképzelni mást a főszerepre, csakis Phoenixet. A projekt bedőlt, és kisebb csoda, hogy a rendezőhöz nemrég visszakerült kópiából végül készült egy kísérleti, a régi felvételeket ilyen-olyan eszközökkel kipótoló változat, amit egy-két filmfesztiválon tavaly látni lehetett

Marilyn Monroe is pótolhatatlannak bizonyult a Something’s Gotta Give forgatásakor, legalábbis a férfi főszereplő, Dean Martin nem volt hajlandó mással befejezni a filmet. A színésznőnek még túl sok forgatási napja lett volna hátra, így a már kész jelenetekből lehetetlen volt a befejezés. Egy évvel később egy átírt forgatókönyvvel, új címmel és teljesen új stábbal azért leforgatták a sztorit Move Over, Darling címmel.

Dean Martin, Jerry Lewis és Marilyn Monroe
Dean Martin, Jerry Lewis és Marilyn Monroe

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top