Szabadidő

Bemutatjuk Hollywood legkiszámíthatatlanabb sztárját

Oscar-jelölései ellenére kétszer hagyta abba a filmezést, viccből felcsapott rappernek, gyűlöl interjúkat adni, soha nem viselne bőrruhát, és sokáig alkoholproblémákkal küzdött. Ő Joaquin Phoenix, Hollywood legizgalmasabb sztárja.

Egy nem mindennapi család

Szülei az Isten gyermekei vallási csoport misszionáriusai voltak, így nem mindennapi körülmények között nőtt fel, négy testvér (az erősen hippis nevű River, Rain, Liberty és Summer) oldalán, folyamatosan vándorolva. Anyai nagymamája, Margaréta révén az ereiben magyar vér is folyik. Nagyon családcentrikus, és filmjei díszbemutatóin legtöbbször valamelyik tesójával vagy édesanyjával jelenik meg.

Bemutatjuk Hollywood legkiszámíthatatlanabb sztárját

Az első szerep

A gyerekek tehetségére a szülők gyorsan felfigyeltek, így Joaquin már egészen korán elkezdett castingokra járni. Reklámfilmek és tévésorozatok után a Vásott szülők (itt még Leaf Phoenix, azaz Falevél Phoenix néven) jelentette az áttörést, ahol 15 évesen kapott jó kritikákat, viszont ezután máris otthagyta a szakmát, azt állítva, hogy „Unalmasak a szerepek, amiket a korombéli gyerekeknek kínálnak”. Melyik 15 éves mond ilyet?

Bemutatjuk Hollywood legkiszámíthatatlanabb sztárjátVega és állatvédő

„Tizenkét évesen megettem két szelet sonkás pizzát egy bulin. Két napig hánytam utána” – mesélte a gyerekkorától vegának nevelt színész, aki a dolgot annyira komolyan vette, hogy gyerekként nem vállalt szerepet hús- és tejtermékek, valamint gyorséttermek reklámjaiban. Nem hajlandó bőrből készült ruhát felvenni, és amikor egy szerepe erre kényszeríti, mindig műbőr ruhákat visel. A PETA nevű állatvédő szervezet lelkes támogatója, és számos kampányvideójukban szerepelt.

A testvér halála

Ma már talán kevesen ismerik River Phoenix, Joaquin bátyjának nevét, de a nyolcvanas évek végén ő volt a legmenőbb gyerekszínész Hollywoodban. 1993-ban, drogtúladagolásban halt meg Johnny Depp éjszakai klubja, a Viper Room bejárata előtt, és Joaquin hívta ki a mentőket telefonon. A hívást rögzítették és bejárta a médiát: „Váliumot vagy valami ilyesmit szedett be, nem tudom. Könyörgök, siessenek! Haldoklik” – halljuk a kétségbeesett kérést a telefonban.

Újra színészkedés és Liv Tyler

Bemutatjuk Hollywood legkiszámíthatatlanabb sztárjátBarátai tanácsára Joaquin néhány hónappal bátyja halála után ismét belevágott a színészkedésbe. Újraindító filmjében, a Majd megdöglik érte című moziban Nicole Kidman bájainak ellenállni nem tudó kamaszt alakít, de ennél is fontosabb lehetett a számára a Három a nagylány című 1995-ös film, melynek forgatásán megismerte Liv Tylert, akivel három évig voltak együtt. A hasonlóan szabad szellemű családból származó lánnyal imádták egymást, a botrányok is elkerülték őket, a kapcsolatuk pedig egyszerűen csak kihűlt az évek során. Az ezredfordulón tizenöt kilót hízott, hogy eljátsszon egy jólétben élő római császárt a Gladiátorban. Őrült és vad alakítását Oscar-jelöléssel jutalmazták, amit négy évvel később, Johnny Cash slágereit a saját hangján énekelve ismételt meg A nyughatatlanban. Sztárrá vált, de máig nincs önbizalma. Minden szerepénél retteg, hogy rossz lesz. „Azért forgatok újra meg újra filmeket, mert felül akarom múlni az előzőeket, amik mindig rosszul sikerültek” – vallja erről.

Alkoholproblémák

A kétezres évek elején egyre több cikk jelenik meg furcsa természetéről, és egyre gyakrabban mutatkozik furcsán csillogó szemekkel. 2005-ben bejelenti: alkoholelvonó kúrára megy. Amúgy is függő természet. Kb. minden második civil fotóján cigarettával a kezében látható. 2008 körül Phoenix bejelenti, hogy felhagy a színészkedéssel. Bozontos csöviszakállat növeszt, napszemüvegét sosem veszi le, és önjelölt rapperré válik. Egy jellemző nyilatkozat azokból az időkből: „Talán kicsit furán fog hangzani, de imádok egyedül lenni az erdőben. Persze nem az éjszaka közepén csámborgok kint, de szeretek olyan helyen lenni, ahol senki nem ér el sem telefonon, sem e-mailben.” Két évvel később kiderül, hogy az egész nem volt több egy médiahekknél, amit barátjával, Casey Affleckkel ötöltek ki, hogy átverjék a világot egy dokumentumfilm, az I’m Still Here (Még mindig itt vagyok) megvalósulása kedvéért. A világ nem nevetett velük.

A nagy visszatérés

Phoenix mostanában újra forgat, és ennek első állomása a héten a magyar mozikba kerülő The Master című mozi, melyért újfent Oscarra jelölték. A filmben egy lelki sérült világháborús veteránt alakít, aki egy szektavezető segítségével próbálja megtalálni a lelki békéjét. Úgy tűnik, a négyéves szünet alatt semmit sem változott. A film tavalyi velencei ősbemutatóján a sajtótájékoztatót látványosan végigunatkozta, sorra szívta a cigarettákat, és még ki is sétált közben.

Hétvégi programok: bogártalálkozó és Titanic
Rehabot sikeresen túlélt celebek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top