Szabadidő

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

A nyári szünet új időszámítás a sorozathívőknek. Elindul a nyári szezon dömpingje, közben pedig megpróbáljuk átvészelni a többi szünetét. A teljesség igénye nélkül szedtük össze, mit is darálj a nyáron.

Könnyűek, rövidek, sitcomok

2 Broke Girls (Az élet csajos oldala)
Feliratos sorozatra számítsunk: érthetetlen, hogy miért nem fedezte fel még egyik hazai csatorna sem. A történet és az alapsztori is szinte teljesen lényegtelen, a párbeszédek viszont maradandóak, azok is imádni fogják, akik ritkán mosolyodnak el a sitcomokon és fenntartással kezelik a humort. A középpontban egyébként egy nagyszájú, cinikus és magának való pincérnő áll lakótársával és kolléganőjével, aki egy exmilliomos család elkényeztetett és elszegényedett lánya.
UPDATE: A sorozatot július 18-tól az RTLII kezdte vetíteni.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Így jártam anyátokkal
Bár a sorozat idén tavasszal véget ért, ez senkit ne tántorítson el attól, hogy akár az elejétől belekezdjen. A főszereplő elvileg Ted Mosby, legalábbis a történet arról szól, hogyan ismerkedett meg leendő gyermekei anyjával, de mivel egy baráti társaság élete köré épülnek az epizódok, valójában nehéz bárkit is főhősnek tekinteni. Van benne humor, érzelem, 9 évadon át persze törvényszerű, hogy azért egy idő után már hullámzó teljesítménnyel. Könnyű viszont rákattanni és jól fogyasztható. Aki pedig egyszerűen csak lemaradt, nyugodtan folytassa, mert a befejezés váratlanul meglepő.

Két pasi meg egy kicsi
11 évadon van már túl, pedig azt hittük, Charlie Sheen kiírását megsínyli. Tényleg nehéz volt visszatalálnia a megszokott szintre, de továbbra is a várt sitcomok között maradt. A történet szerint egyébként egy malibui házban Charlie, a nagyjából ivás-éjszakázás-csajozás háromszögében mozgó báty befogadja válófélben lévő öccsét, aki aztán a nyakán is marad. A történetszál ennél a sorozatnál elhanyagolható, a karakterek viszont kifejezetten eltaláltak, darálásra és egy-egy rész véletlenszerű megnézésére is jó választás.

New Girl
Ez is a baráti társaságra épülő, rövid epizódos sorozatok családjába tartozik. Az alapfelállás itt 3 fiú és 1 lány, akik egyben lakótársak is. Lehetne Jóbarátokra hajazó, de szerencsére nem az. Ettől függetlenül viszont szórakoztató. Az egyes részek egymásra épülnek, de azért élvezhető véletlenszerű epizódválasztással is.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Brooklyn 99 – Nemszázas körzet
Rendőrörsön játszódik, teljesen abszurd módon defektes társaság elmebaja. Viszont meglepően vicces.

Kötelező drámák

A férjem védelmében
Ha eddig még nem láttál belőle egy részt sem, akkor jó esélyed van rá, hogy ez lesz az újabb függőséged. Egy szexbotrány után meglehetősen megtörten, de támogatja politikus férjét a főhősnő, egyúttal pedig újra visszamegy dolgozni mint ügyvéd. Van benne családi vonal, szerelmi szál, minden részre jut egy-egy húzósabb tárgyalás, nem beszélve a zseniális színészi játékról.

House of cards (Kártyavár)
Politika. Méghozzá annak a sötét arca, korrupcióval, ármánnyal, egészen súlyos stratégiákkal. Ráadásul a főszerepben Kevin Spacey. Tömény és sokkoló, joggal az egyik legújabb kedvenc.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Orange is the new black
Nemcsak személyes favoritom, de a tavalyi újoncok egyik legnagyobb durranása. Egy fiatal, kertvárosi, jó hátterű nő börtönbe vonul, hogy letöltse a büntetését. Elég kemény napok várnak rá, tökéletesen kilóg a sorból. De ahogy egyre jobban megismerjük a többieket is, máris kissé árnyaltabban látjuk a képet, legalábbis meglepően érthető és megélhető lesz, ki hogyan jutott idáig. Közben persze erősen megmozgatnak minket a jelenidőben alakuló börtönkapcsolatok is.

Bates Motel
Aggódva vártuk tavaly, hogy vajon mit hoznak össze a Pszicho című kultfilm előzménysorozataként. És igen, ez a sorozat gyakorlatilag tökéletes. Hiába tudjuk a filmből, hogy mi lesz majd az egésznek a vége, képtelenség abbahagyni. A színészek pedig elképesztőt alakítanak.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Kamaszlelkűeknek

Carrie naplója
A Szex és New York előzménysorozatának készült. Szex és New York élményből ne sokat várjunk tőle, elvégre itt Carrie még éppen kamaszodni kezd, de érdekességnek, felnőttként is fogyasztható tinisorozatnak működőképes.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Hazug csajok társasága
Nem a klasszikus, gimis létproblémák a fő vonal, hanem egy gyilkosság, illetve az ezt követően a baráti kört durván pánikoltató, titokzatos “A”. Szóval nyomozós-izgalmas, közben persze epizódonként 10 új ruha és kertvárosi, rémüldöző kamaszlányok. Meglepően képes a beszippantásra.

Gossip girl
Nemrég lett vége, de a maga nemében kultsorozatnak számít, aki pedig nyitott a kamaszkorból fiatal felnőtté váló, gazdag fiatalokra, főleg pedig azok balhéira, drámáira és kapcsolataira, az élvezni fogja. Ismét egy olyan amerikai sorozat, amiben a tinik kategorikusan felnőttekként funkcionálnak, egyébként pedig itt is van nyomozós vonal, mert valaki közülük minden lépésüket figyeli, és rögtön közzé is teszi a neten.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Szirupmentes érzelem

Csajok
A Csajok (Girls) aztán tényleg szirupmentes, még a külsőségek tekintetében is. Sokan a Szex és New Yorkra asszociáltak eleinte, de valójában csak annyi a két sorozatban a közös, hogy keresik a helyüket és a párjukat benne a nők. Itt viszont a szereplők huszonévesek, a külsőségek sokkal inkább keresik a meghökkentő naturalizmust, mint a divatkollekciókat, a szarkasztikus leplezetlenség pedig folyamatos.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Hart of Dixie
New Yorkból kisvárosba költözik egy tökéletesen nagyvárosi doktornő, aki eleinte persze abszolút kilóg a sorból, aztán nyilván törvényszerűen elkezd beilleszkedni, barátságokat és szerelmet keresni. Nyári lazuláshoz és esti figyelemeltereléshez ideális.

Ne maradj le

Trónok harca
Őrületes hype van a sorozat körül, a fantasy rajongói és George R. R. Martin világhíres regényciklusának rajongói számára főállással ér fel a sorozat követése.

Breaking Bad (Totál szívás)
Kíméletlen, szembesítő, drámát és humort ötvöző, ttovábbá megdöbbentő. A főhős kémiatanár megtudja, hogy gyógyíthatatlan, rákos beteg. A családjának úgy kezdi összegyűjteni a lehető legtöbb pénzt a halála utáni időkre, hogy metamfetamin gyártásába fog. Már csak a színészek, a zene és a látvány miatt is megéri.

Hannibal
Úgy látszik, hogy meglepően jól sikerülnek mostanában az előzménysorozatok, ez is közéjük tartozik. A bárányok hallgatnak Hannibal Lectere itt még jóval fiatalabb, ráadásul még senki nem sejti, hogy ki is ő. Kivéve a különc, pszichés zavarokkal küzdő és különösen érzékeny FBI munkatársat, akivel elképesztő látványvilágban és nagyszerű színészi játékkal járják egymást körbe. Talán mondani sem kell, de gyengébb idegzettel vagy gyomorral inkább még naplemente előttre tartogassuk a soron következő részt.

 És pár méltatlanul háttérben futó meglepetés

Mixology
Akik nem akarnak hosszú sorozatokra rákattanni, de nincs türelmük vagy idejük végignézni egy filmet, azoknak ideális választás. És valójában a sorozatfüggőknek is. 10 epizód, ugyanaz az este, 10 különböző szálon. Egy bár, ismerkedés, szerencsétlenkedés, mellőzve az unalmas romkom kliséket.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Rectify
Nehéz szavakat találni erre a sorozatra. Kifejezetten súlyos, elgondolkoztató és megrendítő. Aki a habosat szereti, az ne kezdjen bele. Ha viszont szereted azt az érzést, amikor még percekig bámulsz magad elé egy-egy rész hatása alatt, akkor feltétlenül tegyél vele egy próbát. Onnan indulunk, hogy újratárgyalják egy 36 éves, kisvárosi, teljesen átlagos és kellemes családból származó pasas ügyét. Így aztán kiengedik a halálsorról, ahol 19 évet töltött. De hogyan lehet újraszocializálódni, feldolgozni a változást, újradefiniálni egy életet – egyáltalán hogyan tudja ezt kezelni a család, főleg úgy, hogy közben a kisváros nagy része bosszúért fröcsög? A halálsorra ugyanis azért került a srác, mert állítólag ő erőszakolta és ölte meg a szintén ugyanebből a városkában élő barátnőjét annak idején. Az is kérdés, hogy egyáltalán tényleg ő tette-e. Csakhogy valahogy nem is ez válik már egy idő után a leginkább érdekfeszítővé, hanem a lélek és a viszonyok.

Sorozatok: ezt daráld a nyáron

Amikor elkezdtem összegyűjteni, mit is érdemes elővenni nyárra, nem gondoltam volna, hogy ekkora bajban leszek. A sorozat műfaja az utóbbi évekre igazi kincsesbánya lett. A fenti lista még csak meg sem próbál a teljességre törekedni, hiszen az eleve lehetetlen. Te mibe kezdesz idén nyáron? Vagy ha ismételsz, mibe vágsz újra bele?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top