„Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak” – indokolta a Sébastien Bras, a 3 Michelin-csillagos délnyugat-franciaországi étterem, a Le Suquet konyhafőnöke, miért jelentett számára túl nagy nyomást a mások által hőn áhított legmagasabb minősítés.
Bras szeptemberben jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében.
Sébastien Bras séf munka közben
„Miközben elégedettséggel tölt el, hogy megnyered a hőn óhajtott elismerést, hatalmas nyomás alatt vagy, hogy mindig megfelelj pontos előírásainak” – mondta.
Az étterem- és szállodakalauz igazgatósága közölte, hogy tiszteletben tartják a Laguiole-ban lévő étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltetik a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.
Először fordul elő, hogy egy francia séf azt kéri, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában. Tavaly év végén a 41 éves, tajvani születésű André Csiang szintén önként mondott le a Michelin-csillagokról, bár ő az éttermét is bezárta.