Szabadidő

Nyolcszor lőtték meg a gólyát, három különböző fegyverrel – fotók

Céltáblának használták a szerencsétlenül járt állatot. Jelenleg a madármentők ápolják.

Kevesebb, mint egy hete írtuk meg, hogy Hajdúszoboszlón sörétes puskával lőttek meg egy fehér gólyát, most pedig újabb hasonló eset történt Mezőnagymihályon.

A hortobágyi Madárkórház a Facebookon számolt be róla, hogy sebesült gólya esett egy családi ház udvarára. Az előzetes vizsgálatok során megállapították, hogy a madárnak a bal szárnya sérült, ficam vagy törés érte. Másnap azonban meg is röntgenezték, hogy „pontos legyen a diagnózis”. Ekkor derült ki, hogy a madarat két vagy három különböző fegyverrel is meglőtték.

A felvétel sokkolt minket. A madár teste tele van lövedékkel. Három darab 5,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék, három darab 4,5 mm-es, szintén szoknyás légpuskalövedék, valamint egy egyelőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, talán légpisztolygolyó vagy sörét… Van rá esély, hogy ez utóbbi talán nem lövedék

– írták bejegyzésükben. Kiderült továbbá, hogy a szárnyon talált sérülés nem törés, hanem egy további, nyolcadik, azóta kiesett lövedék okozta gyulladásos zúzódás eredménye volt.

Valószínűleg legalább ketten lőttek versenyszerűen a madárra, céltáblának tekintve őt… Ez szinte felfoghatatlan… Ezt nem tudjuk, mi követheti még? Mégis mi erre a magyarázat? Hogy akadályozhatjuk meg? Hányszor kell még könyörögni?

– írták.

A közelmúltban több olyan eset is történt, amikor fokozottan védett madarakat lőttek meg. A már fentebb említett gólyán kívül áprilisban egy parlagi sas életét mentették meg a Madárkórház dolgozói.

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány, Hortobágy, Hungary. 73,461 likes · 6,882 talking about this · 3,125 were here. Sérült madár bejelentése...

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány, Hortobágy, Hungary. 73,462 likes · 6,882 talking about this · 3,125 were here. Sérült madár bejelentése...

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány, Hortobágy, Hungary. 73,462 likes · 11,702 talking about this · 3,125 were here. Sérült madár bejelentése...

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top