Szabadidő

Magyar kamuhírhálózatot törölt a Facebook

A Káprázatos Club és társai a lájkvadászattal, kamuhírekkel és hamis nyereményjátékokkal szereztek követőket, hogy aztán a weboldalakon lévő hirdetésekből legyen bevételük.

Hírhedt magyar kamuhírhálózatot törölt a Facebook. A hálózat a Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége és A Tudás Fája nevű oldalakból állt, együtt százezres nagyságrendű követőtáborral – írja az Index.

A csoport legutóbb azzal verte ki a biztosítékot, hogy Horváth József neves kutatóbiológus nevét és fotóját használták a kamuhíreikhez. Állítólag a biológus feljelentést is tett, amivel összefügghet a mostani törlés.

A hálózat eszközei között szerepelt a lájkvadászat, a kamu ajándéksorsolás és az álhír. Néha zavarba ejtő módszerekkel ügyködtek: kitettek egy beteg vagy nagyon idős emberről egy képet – amelyet általában loptak –, és kérték a lájkokat, amelyekből meglepően sokat kaptak.

A módszer lényege, hogy az együttműködő oldalak mögött hirdetésekkel telepakolt weboldalak állnak, onnan szereztek bevételt a kamuhírekből.

Az álhírek ellen küzdő Fakepalm.hu azt is kiderítette, hogy az oldalak mögött egy 48 éves orosházi volt tanítónő áll, amit a női is elismert. A törölt oldalak helyett azonban megjelentek nagyon hasonló nevű csoportok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top