Szabadidő

Emberi csontok hevernek szanaszét az óriási Jézus-szobor mellett Dabason

A területen régészeti feltárás zajlik, ám a gigantikus szobor miatt jóval többen mennek oda, mint korábban. Egyesek érzékenységét sérti a maradványok látványa, pedig tavaszig biztos ott maradnak.

Emberi csontok hevernek a Dabason megépített hatalmas Krisztus-szobor szomszédságában. A szobor alatti félkész szentély mögött emberi lábszárcsontok és koponyák lógnak ki a gödrök falából – írja az Index.

Ronga József, a szobor felállítását kezdeményező Áldos Hagyományőrző Kulturális Egyesület vezetője azt mondta, a csontokkal teli gödrök nem az ő területükön állnak. Az egyesület csak a szobor és a szentély építésére kapott helyet.

Régészeti feltárást ők is végeztek, de a megtalált csontokat vissza is temették. A szomszédos telek tulajdonosai azonban folytatták a feltárást, ezért állnak ott a nyitott gödrök.

A telek egyik tulajdonosa, Kosztolányi Gyula azt mondta, a területen 10 éve ásatások folynak, de néhány hete leálltak a feltárással, mert nem találtak megfelelő szakembereket a folytatáshoz.

A gödrök eltakarását már az egyesület is kérte, de Kosztolányi szerint ezt nem tehetik meg, mert azzal lelőhelyrongálást követnének el. Az árkok viszont tavaszig biztosan nyitva maradnak, akkor tudják folytatni a munkát.

A telek tulajdonosa megérti, hogy egyesek érzékenységét sértik a csontok látványa, ezért azt tervezi, hogy épít egy kerítést, ami egyértelművé teszi, oda tilos a belépés.

Szerinte abból adódik a probléma, hogy a szobor miatt jóval többen mennek oda. Néhányan keresztül-kasul sétálnak a környéken, nem veszik figyelembe, hogy régészeti feltárás zajlik a területen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top