Szabadidő

Veszélybe kerülhet az állami természetvédelem, hullottak a fejek az Agrárminisztériumban

Szinte kivétel nélkül a természetvédelmi főosztályok dolgozóit rúgták ki az Agrárminisztériumból bürokráciacsökkentésre hivatkozva – értesült az Index.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Ügyfélkapun keresztül mondanak fel azoknak a közszolgáknak, akik áldozatául esnek a „kormányzati bürokráciacsökkentésnek”, aminek égisze alatt a minisztériumokból és a hozzájuk tartozó szervezetektől kirúgják a munkatársak 9-10 százalékát.

Az Index információi szerint nem mindenhol azonos mértékű a „bürokráciacsökkentés”, mert az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak közel felét értesítették ma Ügyfélkapun arról, hogy többet nem kell bejönniük dolgozni. A lap szerint az osztályokon dolgozók 44 százalékát érinti az elbocsátási hullám, szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező munkatársakat tettek lapátra, szinte lefejezve ezzel az állami természetvédelmet.

Nagy István agrárminiszter (b), Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) és Sotkó Gyula ügyvezető (k) a Sotiva Seed Kft. máktisztító üzemének átadásán Tiszavasváriban 2018. szeptember 10-én. A beruházás összértéke 170 millió forint – MTI Fotó: Balázs Attila

A minisztérium a lap megkeresésére közölte: ahogy minden más minisztérium, úgy ők is természetesen végrehajtják a kormányzati bürokráciacsökkentést. „A cél, hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, ahány emberre feltétlenül szükség van, és a tervezett béremeléssel a kormánytisztviselők anyagi megbecsülése javuljon” – írták. Azt nem pontosították, hogy valójában hány embert küldtek el, de a megszűnő státuszok számát tartalmazó kormányhatározat az Agrárminisztériumra 252 fős, az irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervekre 430 fős leépítési kvótát szabott ki, tehát összesen 682 embert kellett kirúgni a minisztériumból és háttérintézményeiből.

Az Agrárminsztérium válasza szerint átlagosan a státuszok 9-10 százaléka betöltetlen, így a gyakorlatban összesen mintegy 340 embert rúghattak ki. A tárca arra sem tért ki, hogy a leépítettek hány százaléka dolgozott a természetvédelemben, és hány százaléka egyéb szakterületeken.

Fontosnak tartották kiemelni, hogy a kormányzati létszámcsökkentésben érintettek mielőbbi elhelyezkedését a Karrierhíd program segíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top