Szabadidő

Nem támogatja a minisztérium a Csarna-völgyi kisvasútépítést

Fellélegezhetnek a környezetvédők és a Börzsöny szerelmesei, mert az Agrárminisztérium nem támogatja a Csarna-völgyben épülő kisvasút tervét.

Közleményt adott ki csütörtök délután az Agárminisztérium arról, hogy nem támogatja a kisvasút építését a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány 3,5 kilométerrel tervezte meghosszabbítani az ország legnagyobb méretű, fokozottan védett erdejében, a börzsönyi Csarna-völgyben kanyargó kisvasutat. A súlyos környezetkárosítással járó tervek ellen a WWF is tiltakozott, mert a beruházás súlyos beavatkozást jelentett volna a völgy élővilágába.

Veszélybe kerültek volna az erdőbe visszaköltözött hiúzok is, akik nem szívlelik a vonat kattogó zaját.

Egy szerelvény halad az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában elkészült, Márianosztrát és a nagybörzsönyi Nagyirtáspusztát összekötő, mintegy hét kilométer hosszú, újjáépített kisvasút vonalán Márianosztra közelében – MTI Fotó: Komka Péter

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a Csarna-völgyben a jogszabályok csak természetvédelmi céllal, a természeti folyamatok működésének biztosítása és elősegítése érdekében engedik a beavatkozást. 

Változás áll majd be a terület vagyonkezelésében is, ami az állami erdőgazdaságtól a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz kerül, erről soron kívül intézkedik a szaktárca.

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top