Szabadidő

Elítélése után 45 évvel kértek bocsánatot a meleg férfitól

A több mint kilencven éves aktivista élete legszebb napjaként emlékszik a napra, amikor megkapta a kormány bocsánatkérő levelét.

A 97. évét taposó brit George Montague saját bevallása szerint 40 éven keresztül hazugságban élt, mivel a külvilág előtt titkolnia kellett, hogy a saját neméhez vonzódik. Mivel Nagy-Britanniában 1967-ig a férfiak közötti kapcsolat büntetendőnek számított – a nők hasonló viszonyát nem üldözték –, a férfi feleségül is vett egy nőt, akivel 22 éven át éltek házaspárként.

George-ot – akit „a falu legöregebb melegeként” emlegetnek – ráadásul ennek ellenére az 1967-es dekriminalizáció után büntették meg: 1974-ben „súlyos illetlenség” vádjával fogták perbe és ítélték el, amiért egy férfival folytatott szerelmi viszonyt. Letartóztatása miatt a munkáját is elvesztette.

A férfi konkrétan évtizedeken át harcolt az igazáért, és csupán 5 évvel az előtt kapott elégtételt, hogy a számláló átlépte volna a fél évszázados lélektani határt. Montague már jó ideje LMBTQ-aktivistaként igyekszik elérni, hogy másokkal ne történhessen hasonló.

Saját elmondása szerint nem csak a saját igazáért, hanem több tízezer olyan férfi jogaiért is küzd, akiket hozzá hasonlóan a korabeli brit törvények alapján fogtak perbe és ítéltek el. Bár az ítéletet 2004-ben, tehát 30 évvel az esetet követően visszavonták, ez nem volt elég George számára, aki szeretett volna egy bocsánatkérést is hallani a brit kormány részéről.

George Montague 96 éves, de még mindig aktív résztvevője a Pride-rendezvényeknek (Fotó: George Montague/Twitter)

Végül a belügyminisztériumtól érkezett meg az ominózus levél, amely elismeri, hogy a meleg férfiak üldözése és diszkriminációja „teljes mértékben helytelen és igazságtalan” volt.

Montague korábban kijelentette, nem elégszik meg azzal, ha kegyelmet kap, mert azzal elismerné, hogy valaha bűnös volt, ezért kizárólag a bocsánatkérés elfogadható számára. A levelet olvasva viszont rendkívül boldog lett, hogy teljesült a kívánsága.

„Nem voltam bűnös, semmilyen bűnt nem követtem el” – mondta a sajtónak nyilatkozva. „Egyedül az volt a hibám, hogy rosszkor voltam rossz helyen.”

A férfi egyébként 2015 óta házasságban él partnerével, akit több mint 20 évvel ezelőtt ismert meg. A 2015-ös esküvőre a brightoni Pride során kerítettek sort.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top