Szabadidő

Vegetáriánus étteremnek indult Afganisztán első steakezője

Az ázsiai országban a mai napig előfordulnak összecsapások és robbantások, de az élet, ha lassan is, de normalizálódik, legalábbis a főváros környékén.

Afganisztánban az elmúlt szűk 40 évben kisebb-nagyobb megszakításokkal szinte folyamatosan háborús állapotok uralkodtak, a szovjet–afgán háborútól a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokat követő megszállásig, amely hivatalosan ugyan már véget ért, ennek ellenére továbbra is több ezer amerikai katona tartózkodik az országban.

Ennek is köszönhető, hogy 2019-ben az átlagosnál komolyabb hírértéke van annak, ha az afgán fővárosban, Kabulban megnyílik az ország első hivatalos steakhouse-a. A Cabul Meat House elnevezésű éttermet egy Habib Khan Totakhil nevű férfi nyitotta, aki tinédzserkorát a szomszédos Pakisztánban menekültként töltötte.

„Amikor gyerek voltam, mindig úgy képzeltem el magamat felnőttként, hogy dzsihádot viselek a hitetlenek ellen” – magyarázta Totakhil az étterem ünnepélyes megnyitóján. „A legtöbb tinédzser arról álmodozik, hogyan szökik el otthonról egy jót bulizni, én a szent háborúról ábrándoztam.”

Habib Khan Totakhil a Cabul Meat House megálmodója (Fotó: Ali M Latifi/Twitter)

A fiatal férfi végül minél többet olvasott a dzsihádról, annál kevésbé érezte, hogy az életét a háborúskodásnak kellene szentelnie. Ehelyett a figyelme a vendéglátóipar felé fordult, és rájött, hogy a 2001 utáni időkben Kabulnak nagy szüksége lenne olyan éttermekre, ahol mindenkit szívesen látnak. Ezt részben saját élményei is megerősítették: tíz évvel ezelőtt külföldi újságírókkal dolgozott együtt, ez idő alatt egyszer a tálibok fogságába is esett, de később kiszabadult. Ezekkel a volt kollégáival szeretett volna elmenni a kabuli Gandamak elnevezésű, ma már bezárt bárba. Itt azonban az ajtónálló közölte, hogy oda afgánokat nem engednek be – akárcsak az afgán főváros számos, a nyugatiakra specializálódott étterme esetében.

Totakhil ezt szem előtt tartva korábban már nyitott egy mexikói éttermet a kabuli „zöld zónában” (az amerikai erők által megerősített biztonsági zóna), amely a mai napig várja a vendégeit. A vendéglátóhelyet már eleve úgy tervezte meg, hogy az a tinédzserek és a huszonévesek számára vonzó helyszín legyen, a középpontba pedig az került, hogy itt nem csak a külföldieket látják szívesen.

Nem eszik vörös húst

A most megnyílt Cabul Meat House egy hagyományos steakhouse, ahol egyelőre a kabuli felső osztály fiatalabb tagjai fordulnak meg főleg, részben persze a viszonylag magas árak miatt is. Érdekesség, hogy Totakhil maga majdnem teljesen vegetáriánussá vált.

„Apám a hús megszállottja volt” – mesélte a fiatal vendéglős. „Nem voltunk gazdagok, de azért legalább egy étkezésre jutott hús szinte mindennap. Emiatt, amikor gyerek voltam, hamar megutáltam a vörös húst.”

Totakhil csak csirkét eszik, eleinte pedig az volt az elképzelése, hogy Kabul első vegetáriánus éttermét fogja megnyitni. Ez azonban egyelőre nem biztos, hogy üzletileg sikeresnek bizonyulna, mivel Afganisztánban egyelőre a felsőbb rétegek körében a húsfogyasztás státuszszimbólumnak számít.

Afganisztánban a minőségi húsfogyasztás egyelőre a felsőbb rétegek státuszszimbóluma (Fotó: iStockphoto)

„Az elmúlt pár évben az emberek elkezdtek esténként társaságba járni, én pedig valami olyasmit szerettem volna adni nekik, ami hiányzik a piacról” – magyarázta a tulajdonos. A háromemeletes épület minden emelete különböző hangulatot áraszt, a legfelső szinten pedig akár koncertek, filmvetítések rendezésére is van lehetőség.

Totakhil tisztában van a vállalkozás kockázataival: bár már egy ideje nem kap halálos fenyegetéseket a táliboktól, az étterem Kabul üzleti negyedének egyik főútján található, amely így könnyű célpontot jelent.

„Sok pénzt fektettem ebbe a helybe, de elég egyetlen pokolgép, és lenullázódom” – mondta a fiatal vállalkozó, aki ennek ellenére optimistán tekint a jövőbe. „Egyáltalán nem gondoltam rá, hogy valaha ilyesmit fogok csinálni, de most, hogy már megvan, amit akartam, azt szeretném, ha mindenki, fiatalok, idősek, családosok és egyedülállók is jól éreznék magukat nálam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top