Szabadidő

Az internetre kapcsolt okos maghőmérő profi grillezőt csinál bárkiből

A kezdők is magabiztosan sütögethetnek az intelligens eszköz segítségével.

A nyár egyik csalhatatlan jele, hogy hétvégente finom illatú füst száll fel a hétvégi házak, nyaralók kertjéből. A gasztroforradalom az elmúlt években belökte a köztudatba az olyan finomságokat, mint a pulled pork vagy az omlós-füstös BBQ-marhaszegy, ma pedig már boldog-boldogtalan űzi ezt a műfajt.

Még rögtön a cikk elején szögezzük le, hogy a grillezés és a BBQ (barbecue) nem is állhatna távolabb egymástól, hiszen az előbbi a magas hőmérsékleten, gyorsan készülő fogások, míg utóbbi az alacsonyabb hőfokon, hosszabb időn át készülő megoldás, nem véletlen, hogy utóbbihoz az Egyesült Államokban, a BBQ egyik központjában a ‘low and slow’, azaz alacsony (hőmérsékleten) és lassan motto is hozzákapcsolódott. Az egyszerűség kedvéért azonban a továbbiakban grillezésnek fogjuk nevezni a kerti sütögetést, ez alatt azonban a BBQ-t is értjük egy kicsit.

Így lehetsz te is profi grillező

A grillezés és a BBQ az elmúlt években vált igazán népszerűvé (Fotó: Getty Images)

A kerti sütő mellett jön ki, hogy ki a király a konyhában

A kertben – vagy akár teraszon – felállított készségek kevés mozgásteret hagynak, hiszen itt nem igazán van helye hibázásnak, ha túl nagy tüzet rakunk, elszenesítjük a húst – vagy épp zöldséget, sajtokat elvégre a vegák számára is rendkívül ízletes falatok készülhetnek egy kis füst hozzáadásával – ha viszont bizonytalankodunk, egy félig sült, félig nyers konc lesz csak a jutalmunk, ami jó esetben a kukában végzi, rossz esetben mi végezzük a mosdóban vagy a belgyógyászaton. Nem beszélve az így elpazarolt élelmiszerről.

Az internetre kapcsolt maghőmérő grillkirályt csinál mindenkiből

Az okoshőmérővel egyszerre négyféle fogás is készülhet a grillen (Fotó: Getty Images)

A Weber Connect Smart Grilling Hub nevű fejlesztése éppen ezen segít, néhány szenzor és egy okostelefonos applikáció segítségével. A készlet egy USB-kábellel tölthető dokkolót és két különleges hústűt tartalmaz. Az egyik a tűzhely vagy grill hőmérsékletét figyeli, míg a másikat a húsba kell szúrni, hogy ellenőrizhessük a maghőmérsékletet sütés közben. Ilyen eszközt más gyártótól is lehet kapni, a Thermoworks Smoke 99 dollárba, azaz bő 30 ezer forintba kerül, a Thermopro cég hasonló eszközeihez viszont már 60 dollártól (szűk 19 ezer forint) hozzá lehet jutni.

A Weber eszköze azonban több egyszerű húshőmérőnél, ugyanis lépésről lépésre képes segíteni a hétvégi hobbiszakácsok dolgát. A készlet üzembe helyezése során a felhasználónak le kell töltenie a cég saját okostelefonos applikációját, amelyben kiválaszthatjuk, hogy milyen húst – a receptek között erős túlsúlyban a marhahús, de van megoldás disznóra, bárányra, pulykára és halra is – milyen módon kívánunk elkészíteni. Lehet sütni vagy füstölni, kinek-kinek ízlése szerint, az applikáció pedig mindenben segít a hús szakszerű kötözésétől az olajozáson át egészen addig, hogy a készülő szeleteket mikor kell megfordítani és hogyan kell fűszerezni. Az okos maghőmérőnek köszönhetően egyszerre akár négyféle étel is készülhet a grillen, mindig pontosan tudni fogjuk, hogy melyikkel mi a teendő.

Tény, hogy a nagyobb, komolyabb okosgrillekhez képest a Weber készlete valamennyire igényli a felhasználó jelenlétét, mivel itt nem lehet az okostelefonon keresztül vezérelni a hőmérsékletet, cserébe ez bármelyik kerti grillből vagy téglából rakott tűzrakóhelyből képes okosgrillt csinálni.

Ennek ellenére rendkívül hasznos, mivel az applikáció képes azt is megbecsülni, hogy mikor kell a következő fázis miatt feltápászkodni a nyugágyból vagy kikecmeregni a medencéből, így egyrészt a szakács maga is jobban részt tud venni a kerti mulatságban, de a vendégek sem lesznek frusztráltak, amikor kiderül, hogy a másfél óra múlvára ígért sültek még három és fél óra múltán sem készülnek el.

BBQ-szupersztár lehetsz az okos maghőmérővel

Az intelligens maghőmérőhőz járó telefonos alkalmazás a fűszerezésben is segít (Fotó: Getty Images)

Ez utóbbi funkciója miatt haladóknak is ajánlott, akiknek már valószínűleg a kisujjában van az összes alaplépés, de az időzítés számukra is könnyebséget jelenthet. A hústűk adatait feldolgozó központi egység egy teljes töltéssel akár több alkalmat is kibír, egy amerikai tesztelő kilenc óra alatt félig sem tudta lemeríteni az eszközt.

A végére hagytuk a mocskos anyagiakat: az alapkészlet 129 dollárba, azaz valamivel több mint 40 ezer forintba kerül. Ez sok pénz, de aki szenesített már el több ezer forintos steakeket vagy épp vadhúst a kerti grillen, az hamar beláthatja, hogy ez egy megtérülő befektetés, ha valakinek szenvedélye a grillezés.

További cikkeink a grill és a BBQ témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top