Szabadidő

Elképesztően látványos lesz az augusztus 20-i tűzijáték

Kilenc helyszínről lövik majd fel a tűzijátékot, és lesz meglepetés is.

Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az ünnepi rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón.

A tűzijátékot a tavalyinál olcsóbban, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. A pirotechnikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni. A legmagasabb látványt jelentő tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

Kovács Zoltán azt mondta, az augusztus 20-i rendezvénysorozat középpontjában idén is a biztonság áll, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már megkezdte munkáját. A tűzijátékot egy ideiglenes vezetési pontról fogják felügyelni és irányítani, ha kell, a műsor bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomással leállítható.

Ilyen volt a tavalyi: tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2018. augusztus 20-án (MTI Fotó: Mónus Márton)

A tűzijátékot kilenc helyszínről (a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról) lövik fel, és idén is lesz meglepetés.

Az ünnepi programsorozat honlapja szerint a nemzeti ünnep szlogenje „Isten éltessen, Magyarország!” lesz. A nemzeti ünnep központi rendezvényei az elmúlt évekhez hasonlóan három napon keresztül tartanak.

  • A Mestersége ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és a három napon át várja a látogatókat a Kárpát-medence népi gasztrokultúrájának bemutatásával. Lesznek gyerekprogramok és koncertek, fellép mások mellett a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Beatrice és a Csík Zenekar.
  • Az augusztus 20-i programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet tart Áder János köztársasági elnök.
  • Légi parádét tart a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna szakasz felett. Az 50 percesre tervezett programon 14 repülőgépet (köztük Gripeneket), helikoptereket és motorcsónakokat láthatnak a nézők.
  • Idén is lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikában, a Szent Koronát pedig egész nap meg lehet nézni az Országházban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top