Szabadidő

Imádják, mert őszintén beszél arról, milyen lesz a nők puncija szülés után

Amikor Ali Wong hét és fél hónapos terhesen állt ki, hogy felvegyék a Netflixnek az első önálló estjét, mindenki döbbenten nézett. Mert ahogy ő is fogalmaz: a stand up komikus nők nem szoktak teherbe esni, vagy ha igen, az általában a karrierjük végét jelenti. Számára azonban a terhesség épp a kezdetet jelentette.

A Netflix kínálata nemcsak sorozatokban és filmekben nagyon erős: a streamingszolgáltató a stand up comedy estek elsőszámú kiszolgálójává vált, elorozva ezt a címet a babérjain sokáig kényelmesen ülő HBO-tól. A szolgáltató nagyon ügyes abban, hogy jellemzően nem olyan rengeteg pénzért – azért akadnak kivételek – veszi meg népszerű komikusok önálló estjeit, és annak, hogy jutányos áron kapja meg őket, igen logikus oka is van. Ha ugyanis valakinek megjelenik a Netflixen egy stand up specialje, szinte biztos, hogy jól fogynak majd a belépők a turnéján, így hiába veszített valamennyit azon, hogy áron alul adta oda a szolgáltatónak a show-ja felvételét, ez a veszteség később a jegybevételekből busásan megtérül, vagyis egy igazi win-win szituáció alakul ki, ahol mindkét résztvevő győztesnek érezheti magát.

A Netflix azonban sokáig csak már bejáratott, a klubokban népszerű előadókkal szerződött, így amikor 2016-ban megjelent a kínálatukban Ali Wong Baby Cobra című műsora, még a stand up rajongók is néztek egy nagyot, hogy kicsoda ez a hatalmas szemüveget viselő, aprócska ázsiai-amerikai nő, aki miniruhában, hét és fél hónapos terhesen áll ki a közönség elé, hogy megnevettesse. A korábban trendkövető hozzáállás Ali Wonggal megváltozott: azáltal, hogy a Netflix felvállalt egy ragyogóan tehetséges, de nem túl ismert komikust, és önálló estet adott neki, már ők maguk diktálták a trendeket.

Amikor szüléskor leszel sikeres

Amikor Ali Wong megkapta a lehetőséget, maga is alig akarta elhinni. Elmondása szerint gyorsan lekötött magának négy klubfellépést, hogy gyakorolni tudjon a show-ja felvételére, és már rögtön jött is egy nagy pofon: a négy fellépésre pocsékul fogytak a jegyek, és ahhoz, hogy telt ház előtt gyakorolhasson, kénytelen volt különféle kuponos oldalakon nevetséges áron kínálni az akciós jegyeket. (Az egyik netflixes műsorában még viccet is csinált abból, hogy két éve még simán meg lehetett nézni a fellépését potom tíz dollárért, azaz kábé 3000 forintért.) Aztán megjelent a műsora, és a korábban alig ismert komikus hirtelen a műfaj legkedveltebb sztárjai között találta magát, miközben olyan példaképei dicsérték nyakra-főre a sajtóban, mint Chris Rock. Mivel korábban leginkább a Fresh Off the Boat című szitkom írócsapatának tagjaként volt csak ismert, ez a fajta népszerűség számára is teljesen új volt. Nem is élvezhette sokáig: megszületett ugyanis az első lánya, és értelemszerűen el kellett tűnnie egy időre. Azonban szándékosan nem ment hosszú szabadságra: mivel tudta, hogy ez a siker nagyon friss, és addig kell ütni a vasat, amíg meleg, fogta az egész családját, és turnéra indult.

Ali Wong a 2014-es Los Angeles-i One Kid, One World előadásán (Fotó: Jason Kempin/Getty Images for One Kid One World)

Gazdag férjből eltartott férj

Ali Wong már az ismertté válása előtt sem szűkölködött. Első stand up specialjában épp azzal – is – viccelt, hogy világéletében trófeafeleség szeretett volna lenni, akinek a boldogító igen kimondása nagyjából annyit jelent, hogy soha többé az életben nem kell majd dolgoznia. Ezért is ment hozzá egy olyan férfihoz – a japán-koreai származású Justin Hakutához –, aki a Harvard Business Schoolon végzett, és egy szilícium-völgyi high-tech cég igazgatóhelyettese: mellette minden esély megvan arra, hogy az egész életét munka nélkül tengesse. Persze ez csak poén, Wong a férje oldalán még ismeretlenül is vadul dolgozott íróként, főnökei később a lenyűgöző humora mellett a munkamoráljáról is ódákat zengtek. De aztán jött a Baby Cobra, és hirtelen minden megváltozott.

Családjuk egyszer csak azon kapta magát, hogy már nem Hakuta viszi haza a több pénzt, és mivel Wong hónapról hónapra egyre népszerűbbé vált, a második stand up specialjének megjelenése után választás elé kényszerültek: a férje vagy otthagyja a munkáját, és elkíséri a feleségét és a két gyerekét – a második lányuk a második stand up special után született meg 2018-ban – turnézni, vagy alig fogja látni őket, ami előbb-utóbb szinte biztosan váláshoz vezet. Hakuta otthagyta a munkáját, és vállalta, hogy teljes mértékben a felesége karrierje támogatásának szenteli az életét. Azt, hogy ez a döntés nem volt könnyű, Wong is elismeri: kettejüknek párterápiára kellett járniuk, hogy fel tudják dolgozni az új helyzetet.

Justin Hakuta és Ali Wong (Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images)

A siker titka

Wong bájához és népszerűségéhez sok minden hozzájárul. Először is az, hogy ázsiai-amerikai stand uposokból nincs igazán túljelentkezés, vagyis egy népes réteg számára ő jelenti az azonosulási pontot. Ez időnként még számára is meglepő, ugyanis kínai származás ide vagy oda, ő már egyáltalán nem beszél kínaiul, és mindig csodálkozva tapasztalja, hogy a feliratozásnak köszönhetően még azok az idősebb, Amerikában élő kínaiak is odáig vannak érte, akik amúgy hadilábon állnak az angollal.

Wongot sokan imádják azért is, mert kendőzetlen őszinteséggel beszél a szexualitásról, az anyaságról, a karrierjéről, a feminizmusról, sőt akár arról is, hogy milyen lesz a nők vaginája a szülés után, és ha kell, okosan ki is forgat mindent. Különösen vicces benne, hogy a legtöbb poénjának céltáblája általában ő maga: szereti felvenni azt a szerepet, amit éppen kritizál, hogy aztán a poénok rajta csattanjanak, mint amikor a Baby Cobrában a trófeafeleség szerepében tetszelgett, miközben nyilvánvalóan sosem volt az. Ezzel a hozzáállással azt éri el, hogy bár a viccei gyakran durvák és közönségesek, mégsem válnak sértővé. Rengeteg személyes sztorit mesél a házasságáról, és egyáltalán nem próbálja idillikusnak lefesteni, sőt. Állítása szerint a férjéről szóló poénokat először mindig kis klubokban teszteli, és ha ott nevetnek rajtuk az emberek, akkor engedélyt kér Hakutától, hogy használhassa őket a nagyobb fellépésein is. Bár a férfinak vétójoga van, csak nagyon ritkán él vele – Wong szerint tudta, kit vesz el feleségül –, és ha mégis, főleg olyankor, amikor a saját családjáról (a szüleiről és így tovább) van szó, nem róla.

Ali Wong a Baby Cobra plakátján (Fotó: Netflix)

Wong és a filmek

Wongnak stand uposként akadnak azért heppjei is. Bár már stadionokban léphetne fel – példaképe, Eddie Murphy is szeretett hatalmas arénákban nevettetni –, jellemzően nemet mond az ilyen lehetőségekre, ugyanis túlságosan személytelennek tartja őket, úgy érzi, ilyenkor túl messzire kerül a közönségtől. Nála tehát szabály, hogy csak olyan helyeken szerepel, ahová nem fér be több 3500 embernél – inkább fellép ugyanott több egymást követő estén, mintsem hogy felálljon egy környékbéli stadion színpadára, és egyetlen este kiszolgáljon minden igényt. Tudja, hogy üzletileg nem ez a legkedvezőbb döntés, de nem szeretne lejjebb adni a minőségből, vagyis a közönséggel való direkt kapcsolatából.

Wong ma már nemcsak a megrögzött stand up-rajongók körében ismert. A Netflix egyik idei nagy dobása volt az Always Be My Maybe című romantikus vígjáték, aminek ő volt az egyik írója és főszereplője. A Fresh Off the Boat egyik sztárjával, Randall Parkkal már régóta tervezték, hogy megcsinálják a saját Harry és Sallyjüket, és a siker nem maradt el (bár Wongnak nem a Harry és Sally, hanem az Eddie Murphy-féle Bumeráng a kedvenc romkomja). A filmben hasonló férfi-női felállás jelenik meg, mint a magánéletében: ő egy rendkívül sikeres sztárséfet alakít, miközben a pasi, akivel összejön, még mindig a szüleivel él, és a végén ő is úgy dönt, hogy a szerelme karrierjének és sikerének szolgálatába áll, mert kettejük között csak így működhet a dolog.

Jelenet az Always Be My Maybe című filmből

Ali Wongé a világ!

A film igazi szenzációja azonban az volt, hogy az akciósztár Keanu Reeves egy apró, de nagyon vicces mellékszerepet játszott benne. Reeves maga is részben ázsiai származású, így az ázsiai-amerikaiak körében iszonyatosan népszerű, és az volt a cél, hogy egy olyan pasit találjanak Ali Wong karakterének, aki mellett Randall Park figurája teljesen esélytelennek érezheti magát. A közös jelenetek szenzációsak voltak, még egy dal is született róluk, és az alkotók számára az jelentette a legnagyobb meglepetést, hogy Reeves milyen könnyedén ráállt az együttműködésre. A sztárnak volt néhány szabadnapja a John Wick harmadik részének forgatása közben, és azonnal elugrott San Franciscóba a Netflix-film forgatására, ráadásul ha hihetünk Wongnak és Parknak, teli volt jobbnál jobb ötletekkel azt illetően, hogyan tegye nevetségessé önmagát (például az üveg nélküli szemüvegkeret ötlete is tőle származik), ugyanis arra kérték fel, hogy saját magát alakítsa. Az akcióhősről hamar kiderült, hogy Ali Wong nagy rajongója már a Baby Cobra óta, és arra is diszkréten figyelt, hogy ne vonja el a reflektorfényt az igazi főszereplőktől.

Mit várhatunk még Ali Wongtól? Több gyereket állítólag már nem – mindkettő megkapta a maga Netflix-specialjét, ennyi elég volt –, viszont egy könyvet igen: ősszel érkezik ugyanis az első írói munkája a könyvesboltokba, amiben kendőzetlen őszinteséget ígér. Ezenkívül fáradhatatlanul turnézik a családjával, készül az újabb Netflix-specialre, és szinkronizál a Tuca & Bertie című, hamar kultikus népszerűségre szert tevő animációs sorozatban. Továbbá szerepel az American Housewife című sorozatban, és benne lesz a DC női gonosztevőit felvonultató szuperhősös moziban, a Birds of Preyben is. Ő biztosan nem fog unatkozni, és neki köszönhetően mi sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top