Szabadidő

Vége az Operában a „botrányos” Billy Elliot előadásoknak

Szeptember 22-én lejár a musical játszási joga. Az Elton John és Lee Hall által írt Billy Elliot című magyar előadást itthon eddig 150 ezer néző látta.

A Billy Elliot című musicalt szeptemberben még 12 alkalommal láthatja a közönség az Erkel Színházban. A Magyar Állami Operaház 2016 nyarán azért tűzte műsorára a darabot, hogy a 80-as évekbeli angol bányászközösségben felnövő, balett-karrierálmokat szövögető kisfiú küzdelmes történetén keresztül népszerűsítse a tánckarriert.

A történetnek most aktualitást ad, hogy néhány hete indult el a #BoysDanceToo kampány, mert ahogy akkor mi is megírtuk, az amerikai ABC Good Morning America című műsorának vezetője, Lara Spencer nevetve konferálta fel a hírt, ami arról szólt, hogy a brit trónörökös, György herceg balettórákra jár. (A műsorvezető azóta bocsánatot kért a szexista viselkedésért.)

Más okból ugyan, de a Billy Elliot előadás itthon is felborzolta a kedélyeket, miután a kormányközeli Magyar Idők tavaly nyár elején azt írta, az előadás melegpropaganda, és „tökéletesen szembemegy az állam céljaival”. Az állami fenntartású Operaház vezetője, Ókovács Szilveszter erre egy újabb cikkben reagálva kijelentette, nem fog magyarázkodni az opera és a balett irodalma miatt. Utána levettek a műsorról 15 előadást, majd az Operaház ugyanúgy játszotta tovább a Billy Elliotot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top