Szabadidő

Piacra dobják az ijesztő robotkutyát

Nem harap, de biztos, hogy távol tartaná a betörőket. Meg mindenki mást.

A Boston Dynamics neve akkor került be a köztudatba, amikor a robotokat fejlesztő cég először bemutatta Big Dog nevű szerkezetét, amelyet elsősorban a hadseregnek szánnak, teherhordó feladatokra.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a cég pedig azóta is ontja magából a különféle robotokat, amelyek helyenként viccesek, de például az Atlas nevű fejlesztésük kifejezetten ijesztőnek is tűnhet, ha látjuk, milyen könnyedén tud végigfutni egy akadálypályán.

Valahol a kettő között helyezkedik el a korábban SpotMini néven bemutatott Spot nevű robot, amely a Big Doghoz hasonló négylábú eszköz, amelyről készült már vidám táncolós videó.

De idén áprilisban azt is megmutatták, hogyan tudnak többen együtt dolgozva elhúzni egy kamiont.

A Boston Dynamics a tegnapi nap során bejelentette, hogy az eddig csak kísérleti-fejlesztési felvételeken látható Spot rövidesen a piacra kerül. Bár a Wired értesülései szerint a cég maga is elismerte, hogy egyelőre ők sem tudják pontosan, hogy a Spotot mire lehet használni, ettől függetlenül majdnem biztos, hogy óriási lesz az érdeklődés a jellegzetes sárga robotkutya iránt.

A vásárlóinkkal együttműködve fogjuk kitalálni, hogy milyen alkalmazásai lehetnek ezeknek a robotoknak – magyarázta Marc Raibert, a Boston Dynamics első embere – Nem biztos, hogy mindent meg fognak tudni csinálni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyon ügyesek bizonyos területeken.”

Villanyszereléstől a cirkuszig

Egy pici csalódást kell most okoznunk azoknak, akik máris rohantak volna robotkutyát vásárolni, a cég ugyanis eleinte csupán lízingelési lehetőséget fog kínálni, azt is csak bizonyos kiválasztott vállalkozásoknak. Jelenleg tárgyalásokat folytatnak több energiaszolgáltatóval, ahol Spotot az infrastruktúra ellenőrzésére használnák, de beszélnek többek között a Cirque du Soleil társulattal is, akik valamelyik műsorukban szeretnék alkalmazni a robotkutyát.

A Boston Dynamics vezetői azonban további alkalmazási lehetőségekre is nyitottak, például afféle művezetőként építkezéseken vetnék be. Persze nem a munkások nyomasztása a cél, csupán az, hogy Spot az építkezésen sétálgatva milliméteres pontossággal fel tudja mérni, hogy minden fal a megfelelő helyre kerüljön. Ezt a munkát egy különleges, 360 fokos kamera segítségével pedig akár éjszaka is el tudja végezni, amikor nem zavarja az építkezést. A robotkutya ugyanis könnyedén eligazodik a nehéz terepen, nem esik kétségbe sem esőtől, sem portól, ráadásul, ha esetleg az oldalára vagy a hátára borulna, néhány mozdulattal magától is képes felállni. Omlásveszélyes, de akár azbeszttel szennyezett régebbi épületek felmérésére is alkalmas, anélkül, hogy az emberi munkaerő testi épségét vagy egészségét kockára kellene tenni.

A Spot robotkutyát különféle kiegészítőkkel lehet felszerelni, például a képen látható fekete robotkarral (Fotó: Getty Images)

Az még egyelőre nem derült ki, hogy milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki Spot szolgáltatásait szeretné igénybe venni, azonban Michael Perry, a cég üzletfejlesztési igazgatója szerint körülbelül egy új autó árával érdemes kalkulálni. Persze, ahogy egy kocsi esetében is, a robotkutyánál is sok múlik azon, hogy milyen felszereltségű modellt szemeltünk ki. Az alapfelszerelés magából a robotkutyából és az arra szerelt öt darab sztereokamerából áll, a hozzá való érintőképernyős távirányítóval együtt. Emellett azonban különféle kiegészítőkkel is fel lehet szerelni, például extra akkumulátorokkal, illetve különféle szenzorokkal.

Jó hír azoknak, akik attól tartanak, hogy az önjáró robotok mindenféle galibát okoznának azzal, hogy fel-alá kóricálnak a világban: a Spothoz jár egy kétlábú „felügyelő” is, aki gondoskodik róla, hogy ne történjen baleset – annak ellenére, hogy a robotkutyát magas fokú önállóságra fejlesztették. De például azelőtt, hogy a példaként említett építkezésen elkezdhetne dolgozni, először emberi segítséggel kell letapogatnia a területet, hogy biztosan minden akadályt fel tudjon térképezni.

Kíváncsian várjuk a robotkutyás cirkuszi előadást, ami még a fenti videóknál is látványosabbnak ígérkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top