Szabadidő

Be mernél menni a világ legparább szabadulószobájába?

Ez nem holmi vásári ijesztgetés, itt tényleg szembe kell nézned a legsúlyosabb félelmeiddel.

A szabadulószobákat akár magyar sajátosságnak is tekinthetjük, mivel néhány éve nálunk indult el először jó néhány hasonló vállalkozás, és innen jutott el a koncepció a környékbeli országokba, majd a világon mindenhová az Egyesült Államoktól Japánig.

Ha a kedves olvasó esetleg nem járt volna még szabadulószobában: egyfajta interaktív rejtvényfejtésről van szó, ahol a jelentkezőket bezárják egy kisebb vagy nagyobb helyiségbe, ahonnan különböző trükkös feladatokat megoldva juthatnak ki. A kínálat szinte végtelen: a sima rejtvényfejtéstől a detektíves-nyomozós szobákon át egészen a csernobili menekülésig tart a spektrum, de persze szép számmal akadnak horrorfilmeket idéző, félelmetes élményt ígérő változatok is.

Képünk illuszráció, de a horror-szabadulószoba hasonlóan kellemes élményeket tartogat (Fotó: iStock)

Senki sem bírja ki a horror-szabadulószobát

Az Egyesült Államokban ma már két államban, Tennesseeben és Alabamában is látogatható a McKamey Manor nevet viselő szabadulószoba, amely egyedülálló módon nem gumimaszkos zombikkal és sötét sarkok mögül előugró bérijesztgetőkkel operál, hanem azt ígéri, hogy a játékosok „saját személyes horrorfilmjüket élhetik át”.

Az interaktív élményt pedig valóban testre is szabják, hogy a kedves ügyfelek saját legdurvább félelmeikkel nézhessenek farkasszemet. Annyira intenzív élményről van szó, hogy kizárólag akkor lehet kipróbálni, ha valaki orvosi – és sportorvosi – igazolással érkezik, hogy mentálisan és fizikailag is rendben van, és még ezután sem lehet csak úgy belevágni az egyébként tíz órán át tartó rettegésbe – egy átlagos szabadulószoba programja körülbelül egy órát szokott igénybe venni –, a jelentkezőknek ugyanis még egy 40 oldalas jogi nyilatkozatot is el kell olvasniuk és alá kell írniuk.

Minderre azért van szükség, mert a McKamey Manorban szinte bármi megtörténhet. A weboldalon külön felhívják a figyelmet, hogy a „játék” során intenzív hang-, és vizuális hatások, teljes sötétség, nedves környezet – vagy konkrétan víz – és fizikailag megterhelő feladatok várják a játékosokat, sőt számítaniuk kell arra is, hogy más lények (a cég munkatársai) meg is érinthetik őket, emellett pedig rendkívül felkavaró, horrorisztikus jeleneteknek lehetnek szemtanúi.

A figyelmeztetés nemcsak afféle levegőbe elmormolt unalmas tájékoztatás: itt az érdeklődők tényleg rettegni, sőt adott esetben reszketni és zokogni is fognak. A játék megkezdése előtt ennek megfelelően egy biztonsági szót is meg kell nevezniük, amellyel jelezhetik, ha már végképp nem bírják a strapát.

A cég egyébként minden játékosról videófelvételt készít, amelyeket a YouTube-csatornájukon meg is lehet tekinteni. Nyomatékosan felhívjuk azonban olvasóink figyelmét, hogy a felvételeket gyenge idegzetűeknek nem ajánljuk!

A szabadulószoba annyira megterhelő, hogy cikkünk megírásáig egyetlen ember sem akadt, aki képes lett volna teljesíteni a próbatételt. Russ McKamey, a cég tulajdonosa éppen ezért több ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki kibírja a kifejezetten halloweenre létrehozott legújabb tortúrát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top