Szabadidő

Jövőre csak női művészek alkotásait vásárolja meg egy múzeum

A különös lépésre azért volt szükség, mert nagyon kevés női alkotás található a gyűjteményükben.

A Baltimore Museum of Art (BMA) nemrég jelentette be, hogy 2020-ban csak női művészek munkáit vásárolja meg, mivel a múzeum kollekciójában a hasonló alkotások aránya mindössze négy százalék – értesült a CNN amerikai hírcsatorna. 

A kulturális intézmény a jövőre elinduló 2020 Vision címet viselő kezdeményezésének keretében azt is vállalta, hogy legalább 20 kiállítást rendez majd, amelyen a női művészek sokszínűségét mutatja be. A múzeumi víziót kétéves előkészítő munka előzte meg. 

„A 2020 Vision a múzeum etikai kódexének kiterjesztéseként értelmezhető – magyarázta a CNN-nek nyilatkozva Christopher Bedford igazgató. – Amikor ugyanis állandó kollekciót építünk, akkor az örökkévalóság számára írunk történeteket.”

A projektet egyébként két nő, Clair Zamoiski Segal és Asma Naeem vezető kurátorok irányítják, ők a múzeum felügyelőbizottságának is tagjai. A múzeum bejelentését üdvözölték azok az aktivistacsoportok, amelyek már évtizedek óta küzdenek a női művészekkel szembeni egyenlő bánásmódért. 

Túl sok a férfi – a Baltimore Museum of Art kortárs művészeti szárnya (Fotó: Getty Images)

„Annyi, de annyi nő van, akikről meg kellene emlékezni, akiket ismerni kellene – mondta a témával kapcsolatban évtizedek óta dolgozó Cindy Nemser. – Azt mondanám, ez most a kezdet. Próbáljuk meg ugyanezt elképzelni például 1972-ben.”

„A műkincsek, műalkotások megvásárlása gyökeresen alakítja át az állandó kollekciókat – tette hozzá Amelia Jones, a University of Southern California égisze alatt működő Roski School of Art and Design rektorhelyettese. – Azonban ez hosszú folyamat – 150 évig gyűjthetnénk a női művészek alkotásait, és akkor még csak a felszínt kapargatnánk.”

„Remélem, hogy mostantól mindenki belegondolhat, hogy a patriarchátus és a társadalmi hierarchiák hogyan nyomták el az emberek érdeklődését a múzeumok és kulturális központok iránt” – ezt már Elissa Blount Moorhead mondta, aki egyike a BMA által felkarolt kortárs művészeknek. Moorhead szintén reményét fejezte ki, hogy az alkotásainak köszönhetően lesznek olyan felnőttek és gyerekek is, akik kevésbé érzik majd láthatatlannak magukat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top