Szabadidő

50 szuper, 90 perc játékidőn belüli film azoknak, akiknek drága az idejük

Ti is észrevettétek, hogy egyre hosszabbak a filmek? Még a korábban stabilan másfél óra körüli animációs filmek is kétórásak lettek. Pedig el lehet mesélni egy jó sztorit 90 percben is – bizonyítéknak itt van ötven nagyszerű film.

Mióta megszületett a második gyerekünk, a feleségemmel óriási kihívást jelent, hogy megnézzünk együtt egy filmet. Általában csak késő este tudunk belekezdeni, amikor már mindkét gyerek alszik, csakhogy addigra már mi is fáradtak vagyunk, ezért amikor néznivalót választunk, és meglátjuk, hogy egy film mondjuk 132 perces, kapásból elutasítjuk. Esélyünk sincs, hogy ébren végignézzük. Amikor ezt elpanaszoljuk valakinek, rögtön jön a jó tanács, hogy

Miért nem néztek inkább sorozatokat?

Nézünk. Csakhogy előfordul, hogy ahhoz van kedvünk, hogy egy történetet az elejétől a végéig egyben megnézzünk, mégse vegyen el a dolog az életünkből két-három órát. Az újabb filmek között kifejezetten nagy kihívás másfél órásakat találni, ma már a jellemzően rövid filmtípusok, például a vígjátékok és az animációs filmek is 20-30 perccel hosszabbak, mint régen. Ha te is hasonló kihívásokkal küzdesz, ez a válogatás rengeteg szuper néznivalót tartalmaz. Két feltétel volt a listára kerüléshez: a film legyen jó, és stáblistával együtt se tartson tovább kilencven percnél.

A tintahal és a bálna (2005)

Játékidő: 81 perc

Noah Baumbach a Házassági történet című új filmjében a saját válásának történetét mesélte el, míg tizennégy évvel ezelőtt a szülei válásáról forgatott filmet, méghozzá a gyerekek szemszögéből. Kisszerű konfliktusok, Woody Allen-es hangulat, Brooklyn és pazar színészgárda.

Párbaj (1971)

Párbaj, 1971 (Fotó: T.C.D / Visual movies / Profimedia)

Játékidő: 90 perc

Steven Spielberg nem az a rendező, aki manapság két óra alatti filmekben gondolkodna, de ezt a mozit még a pályája elején készítette. Egy őrült kamionos üldöz egy személyautót a sivatagban, és sem az autó sofőrje, sem mi, nézők nem tudjuk, miért. Pont ettől lesz félelmetes.

Szexi dög (2000)

Játékidő: 89 perc

Gal élvezi a napsütést spanyolországi házában, amikor jön a brutális gengszter, Don Logan, hogy végezzen el neki egy utolsó melót. Don nem az a fickó, akinek csak úgy nemet lehet mondani. Ben Kingsley a bőröd alá kúszik, és ott is marad. Stílusos, dögös, erőszakos brit gengszterklasszikus.

REC (2007)

Játékidő: 78 perc

Found footage zombifilm, ami nagyrészt egy spanyol társasházban játszódik, amit a hatóságok karantén alá vesznek, miután odabent kitör a zombi járvány. Egy tévéstáb is benn reked, akik az eseményekről forgatnak. Nyers, dokumentarista borzongatás.

Egyszer (2007)

Játékidő: 86 perc

Angyali hangú cseh bevándorló lány, és egy ragyogó dalszerző és gitáros sorsszerű találkozása Dublinban. Majdnem szerelmi történet sok-sok dalolással és meghitt pillanattal. Majdnem musical.

Kommandó (1985)

Játékidő: 90 perc

Ma már egy üres, érdemi sztori nélküli látványfilm is alsó hangon két órát visz el az életedből, de nem volt ez mindig így. A nyolcvanas évek közepén Schwarzeneggernek még elég volt másfél óra arra, hogy egymaga végezzen egy komplett hadsereggel, és közben emlékezetes egysorosokat puffogtasson.

Popsztár: Soha ne állj le (a soha le nem állással) (2016)

Játékidő: 87 perc

Zseniális áldokumentumfilm egy boyband szólókarrierbe kezdő tagjáról, Conner4Real-ről, aki egyedül már messze nem olyan népszerű, mint a társaival volt, ezért a karrierje és a lelke is válságba kerül. A Lonely Island nevű vicczenekar tagjai olyan csodás slágereket produkáltak hozzá, mint a Things in My Jeep, a Finest Girl (Bin Laden Song) vagy az I’m So Humble.

Állj mellém! (1986)

Játékidő: 89 perc

Minden idők egyik legszívfacsaróbb filmje a felnőtté válásról, amiben négy srác elindul túrázni az erdőbe, hogy megleljék egy vonat által elütött társuk holttestét, és ezáltal először találkozzanak a halállal és az elmúlással. Stephen King tollából.

Hivatali patkányok (1999)

Játékidő: 89 perc

A tökéletes vígjáték azoknak, akik a hétköznapjaik nagy részét egy iroda falai között töltik, és sokszor értelmetlen, bürokratikus feladatok veszik el az életkedvüket. A film után mindenkinek kedve lesz ripityára törni egy fénymásológépet.

Locke (2013)

Locke, 2013

Játékidő: 85 perc

Egy autó, egy telefon, egy autópálya és a magánéleti és szakmai válságát egyszerre átélő Tom Hardy. A Locke egy minimalista remekmű.

A múlt hamvai (2013)

Játékidő: 90 perc

A bosszúfilmek hősei általában nem úgy néznek ki, mint egy átlagos középkorú hivatalnok a helyi kormányablakban, ezért is különleges mozi A múlt hamvai, ami a bosszúállás kicsinyességét és hiábavalóságát állítja a középpontba.

Édesnégyes (2011)

Játékidő: 90 perc

Iris kölcsönadja a családi nyaralót a testvérét gyászoló barátjának, Jacknek, nem tudván, hogy a nővére is épp ott próbálja kiheverni a szakítását. A két ember egy részeg éjszaka után lefekszik egymással, csakhogy reggel ott áll az ajtóban Iris, aki gyengéd érzelmeket táplált Jack iránt… Jóféle kamaradráma.

Csupasz pisztoly (1988)

Játékidő: 85 perc

A Nagyon különleges ügyosztály moziváltozata annyira tömény poénparádé, hogy másfél óránál hosszabb verzióban valószínűleg már sok is lenne, de 85 percnyi Frank Drebin-féle marhulás egyszerűen tökéletes. Ha pedig valakinek ennyi nem elég, még mindig megnézheti a második és harmadik részt is, azok se rosszak. 

Moszkva tér (2001)

Játékidő: 88 perc

A legjobb magyar film a rendszerváltásról tizenkét évvel azután készült el, és nem politikusokról, és a nagy társadalmi változások előmozdítóiról szól, hanem egy csapatnyi diákról, akik csalni próbáltak az érettségin és vonatjegyeket hamisítottak.

Kockázatos túra (2012)

Játékidő: 86 perc

Egy magazin újságírócsapata ellátogat egy fura, vidéki fickóhoz, aki egy általa feladott újsághirdetésben társat keres egy időutazáshoz. Ha azt mondanám, hogy sci-fi vígjáték, akkor spoilereznék, ezért nem mondom.

Fruitvale Station (2013)

Játékidő: 85 perc

2008-ban Bay Area-ban nagy visszhangot váltott ki a színes bőrű Oscar Grant rendőri igazoltatás közbeni meggyilkolása. A film az ő utolsó 24 órájának története. Talán kissé hatásvadász, de a végén garantáltan bőgni fogsz.

Mielőtt lemegy a nap (2004)

Mielőtt lemegy a nap (2004)

Játékidő: 80 perc

Richard Linklater Mielőtt-trilógiájának akár az első részét is választhattam volna, de mivel a második részben már jóval nagyobb a tét, és már nem egy nyári flörtről, hanem két felnőtt ember szerelméről és életéről van szó, inkább ez került a listára. Minden idők egyik legkülönlegesebb folytatása.

Az oroszlánkirály (1994)

Játékidő: 88 perc

Ezt a filmet nemcsak azért tettem ide, mert szuper és megunhatatlan, hanem azért is, mert tökéletesen bemutatható rajta, hogy ugyanezt a történetet a 2019-es remake-ben már fél órával hosszabban tudták csak elmesélni. Ismét elmondom: ugyanazt a történetet.

Cloverfield (2008)

Játékidő: 85 perc

A found footage filmek hőskorában készült ez a minimalista, Godzilla nélküli Godzilla-történet, amiben néhány Manhattanben házibulizó fiatal kerül bajba, amikor egy óriásszörny éppen a városrészben csap össze az amerikai hadsereggel.

Hétköznapi vámpírok (2014)

Játékidő: 86 perc

Tudtad, hogy Új-Zélandon a vámpírok közösen bérelnek pecót, mert egyedül rohadtul unalmas ám az öröklét? Ez a pompás és mocskosul vicces áldokumentumfilm betekintést nyújt a mindennapi életük gyötrelmeibe.

A lé meg a Lola (1998)

Játékidő: 81 perc

A film elején Lola, a narancssárga hajú német lány futni kezd, és nagyjából végigloholja a teljes játékidőt. Igazából nem egy, hanem három rohanást nézhetünk végig, a film ugyanis három alternatív valóságot is megmutat nekünk. A kilencvenes évek egyik megunhatatlan kultfilmje.

Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (2006)

Játékidő: 84 perc

Tudom, hogy ez már a sokadik vicces áldokumentumfilm a listában, de úgy tűnik, ez az a műfaj, aminek jól áll, ha nem húzzák tovább 90 percnél. Borat kazah műsorvezetőként akarja Amerikában megtalálni szívszerelmét, Pamela Andersont, hogy szerelmet valljon neki. Sacha Baron Cohen örök érvényű ökörködése, vaskos társadalomkritikával súlyosbítva.

Azonosság (2003)

Játékidő: 90 perc

A tíz kicsi indián alaptörténete egy nevadai motelbe áthelyezve, egy viharos éjszaka közepébe, sok-sok gyanús alakkal, és persze bizarr gyilkosságokkal. Bravúr, hogy ennyi karaktert és ennyi rejtélyt sikerült másfél órába sűríteni.

Crank – Felpörgetve (2006)

Játékidő: 88 perc

Chev Chelios (micsoda név!) megtudja, hogy amint lelassul a szívdobogása, egy durva méreg miatt meghal, és mivel nem nagyon akar meghalni, úgy szétpörgeti magát, hogy arra nincsenek szavak. Jason Statham messze legszórakoztatóbb filmje, amiből 88 perc pont elég.

Sleepwalk with Me (2012)

Játékidő: 81 perc

Mike Birbigliát leginkább stand up-osként ismerhetjük (a Netflixen is van fent egy-két műsora), pedig filmesként is érdekes fickó. Ebben a kevéssé ismert vígjátékban a saját alvajárási szokásairól, és az emiatti problémáiról mesél őszintén és szórakoztatón, és bár a filmbéli karakterét másképp hívják, ez azért nagyrészt egy önéletrajzi film.

Idegen arcok (2011)

Idegen arcok, 2011

Játékidő: 88 perc

Mi történik, ha idegenek támadják meg a bolygónkat, de nem egyből a Fehér Házra mennek rá, hanem London külvárosában egy lepukkant társasházra, ahol a helyi vagány bandák uralkodnak?

Ida (2013)

Játékidő: 82 perc

Fekete-fehér, Oscar-díjas csoda Lengyelországból, amiben egy fiatal apáca, és a középkorú, keményszívű, cinikus nagynénje együtt indul útnak, hogy feltárják családjuk múltjának borzalmait. A road movie műfajához nem feltétlenül kell Amerikába menni.

Valakit megöltek (1944)

Játékidő: 88 perc

Sokszor álomszerű, erős atmoszférájú krimi a film noir fénykorából, ami jóval több egy whodunitnál. Végtelenül kiábrándult film, nem csoda, hogy a II. világháború idején készült.

Lady Macbeth (2016)

Játékidő: 89 perc

Katherine-t kényszerházasságba adják a XIX. századi Angliában. A lány eleinte ennek csak a hátrányát érzi, de gyorsan rájön, hogyha kezébe veszi az irányítást, akár egy teljes uradalom egyedüli úrnője lehet. Pompás, vérbe fúló dráma arról, milyen volt feministának lenni akkor, amikor erre még nem állt készen a világ.

Sound of My Voice (2011)

Játékidő: 85 perc

A The OA című kultikus Netflix-sorozat alkotópárosa ezen a filmen dolgozott először együtt. A sajátos hangulatú, kissé mindfuck Sound of My Voice-ban két dokumentumfilmes megy el forgatni egy szektába, melynek vezetője azt állítja, hogy a jövőből érkezett.

Don Jon (2013)

Játékidő: 90 perc

Jon a toxikus maszkulinitás tankönyvi példája, aki ráadásul pornófüggő. Amikor összejön álmai nőjével, a kinézetre akár egy pornósztárnak is beillő Barbarával, képtelen rá, hogyan alakítson ki egy normális kapcsolatot. Joseph Gordon-Levitt első rendezése, amiben nagylelkűen a főszerepet is magára vállalta.

Az erő krónikája (2012)

Játékidő: 84 perc

A Marvel és a DC sem szórakozik másfél óra alatti szuperhőstörténetekkel, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenképp nélkülöznünk kell a műfajt ebben az időtartományban. Az erő krónikája egy klasszikus eredettörténet három gimis srácról, akik szupererők birtokába jutnak. Menő.

Zombieland (2009)

Játékidő: 88 perc

Ha kitör a zombiapokalipszis, csak úgy maradhatsz életben, ha szigorú szabályok szerint élsz. Legalábbis e posztapokaliptikus, zombis road movie szerint, amiben inkább röhögünk a zombikon, mint megijedünk tőlük, és még Bill Murray-t is kinyírják benne.

A fülke (2002)

Játékidő: 81 perc

Eredetileg Hitchcock ötlete volt, hogy készítsen egy olyan thrillert, ami egyetlen telefonfülkében játszódik, de végül már nem ő csinálhatta meg. Ettől még nagyon kellemes utánérzés abból a korból, amikor még bőven akadtak telefonfülkék, de már látszott a vég.

A fantasztikus Róka úr (2009)

A fantasztikus Róka úr

Játékidő: 87 perc

Wes Anderson egyedi és színes világában nemcsak akkor izgalmas elmerülni, ha élőszereplős filmben láthatjuk, stop motion animációs filmként is ugyanannyira lehengerlő az élmény. Érdemes eredeti nyelven nézni, mert még a kis mellékszerepeket is nagy sztárok szinkronizálták.

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Játékidő: 83 perc

Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy csapatnyi, a főútról letévedő fiatal hippit egy kannibál család ledaráljon? A texasi láncfűrészes mészárlás szerint mindössze 83 percre, és ez a rövid idő tényleg zsigeri élmény. 45 éves film, de még ma is úgy hat, mint régen.

Belleville randevú – Francia rémes (2003)

Játékidő: 78 perc

A bemutatásakor nemcsak a filmet nevezték Oscarra, hanem a legjobb betétdal kategóriában is esélyes volt, ami nem csoda, ugyanis a címadó dal nagyon gyorsan dallamtapadást okoz, az emberrablós sztorit pedig simán eladja a csodás humor, és az elképesztően fantáziadús animáció.

Top Secret! (1984)

Játékidő: 90 perc

„TWir haben Pflichtmitten und der Heimblatt. Savanyúkáposzta van a bőrgatyámban.” A Top Secretben nemcsak minden idők legjobb német nyelvleckéje látható, hanem minden idők legjobb víz alatti bunyója is, és azt is megtudhatjuk belőle, mi történik az emberrel, ha gyerekként elveszíti az anyukáját egy zsúfolt áruházban. Megunhatatlan ökörködés.

Golyózápor (2007)

Játékidő: 86 perc

Tudtad, hogy szex közben is lehet jókat lövöldözni, ráadásul úgy, hogy üvölt a Motörhead és a Nirvana? Ezt az akrobatamutatványt itt Monica Bellucci és Clive Owen előadásában láthatjuk ebben az iszonyatosan túlpörgetett akciófilmben, ami még akkor készült, amikor még Hollywood szupersztárt akart faragni Owenből.

Zoolander – A trendkívüli (2001)

Játékidő: 90 perc

Tudod, hogy veheted le az alsóneműdet a nadrágod levétele nélkül? És azt, hogy hányfajta arckifejezésre van szüksége egy szupermodellnek? Vagy azt, hogy mi jelent egy benzinpancsis baleset? Ez a film igazán mélyre ás a modellek lenyűgöző világában.

Éjszakai járat (2005)

Éjszakai járat, 2005

Játékidő: 85 perc

Könnyed kis thriller, amit szívesen tol le az ember egy fáradt hétköznap este. Lisa egy éjszakai repülőgépen utazik, és a mellette ülő férfi megzsarolja őt: ha nem teszi, amit mond, az apja odahaza az életét veszítheti. Cillian Murphy ragyogóan hozza a főgonoszt.

Nyílt tengeren (2003)

Játékidő: 79 perc

Az igaz történetet feldolgozó filmben egy búvárokat szállító hajó véletlenül ott hagyja a nyílt tengeren két utasát, akik jobb híján egy helyben úszkálva várják, hogy a körülöttük legyeskedő cápák mikor lesznek elég éhesek ahhoz, hogy lecsapjanak rájuk.

Cobra (1986)

Játékidő: 87 perc

„Te vagy a betegség, én vagyok a gyógyszer” – hangzik el minden idők egyik legmacsóbb mondata a Cobra című filmben, ami maga a nyolcvanas évek. A film az évtized összes zsarufilmes kliséjét ellövi, de ezzel együtt is imádni való. Imádni valóan rossz.

Toy Story – Játékháború (1995)

Játékidő: 81 perc

A mai számítógépes animációs filmekhez képest az animációja talán kezdetleges, de a sztorija, a szíve és a bája még ma is működik, ráadásul ez az a film, amiben egy életre megszerettük Woodyt és Buzzt, és Andy gyerekszobájának többi lakóját. Pixar – A kezdetek.

Diszkópatkányok (1998)

Játékidő: 82 perc

Megkockáztatom, hogy ezt a filmet ma már csak az idő és a nosztalgia teszi viccessé, mégis van egy generáció, akik számára ez egy meghatározó, sokszor újranézhető vígjátéknak számít. What is Love? A Butabi fivérek tudják.

A köd (1980)

A köd (1980)

Játékidő: 89 perc

Száz éve, hogy egy hajó elsüllyedt egy tengerparti kisváros partjainál. Az évfordulóra hatalmas köd száll fel, a ködből pedig az elhunyt matrózok szellemei jönnek elő, hogy bosszút álljanak a városlakókon azért, amit az őseik velük tettek. Old school ijesztgetés, pompás zenével.

Szerelem (1971)

Játékidő: 88 perc

Cannesból a zsűri nagydíját hozta haza Makk Károly filmje, ami máig az egyik legszebben és legintimebben mutatja be a szocialista Magyarország bűneit egy mikrocsalád sorsán keresztül. Darvas Lili, Darvas Iván és Törőcsik Mari felejthetetlenek a főszerepekben. Csak bírd pézsével!

South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999)

Játékidő: 81 perc

A South Park alkotói a mozifilmes változat kedvéért sem kezdtek el kifinomultabb és részletgazdagabb animációban gondolkodni, inkább csináltak egy nagyszabású musicalt, csupa fantasztikus trágársággal teli dallal.

Frances Ha (2012)

Játékidő: 86 perc

Noah Baumbach filmje nemcsak egy New Yorkhoz írott szerelmes levél, hanem egy pompás karaktertanulmány egy lányról, aki teli van álmokkal, és bár nem sok esélye van megvalósítani őket, az optimizmusa nem akar lelohadni.

A betolakodó (2007)

Játékidő: 82 perc

A francia extrém horror iskola egyik leghíresebb alkotása ez a mozi, amiben egy terhes, a férjét gyászoló nő kerül szembe egy titokzatos asszonnyal, aki nemcsak terrorizálja őt az otthonában, hanem a megszületendő gyermekét is el akarja venni tőle. Annyira durva, hogy tényleg csak extra erős idegzetűeknek ajánljuk jó szívvel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top