Szabadidő

Ingyen nézhetsz magyar filmklasszikusokat az ünnepek alatt!

A két ünnep közötti időszakra kiváló időtöltést kínál a Filmarchívum különleges filmekből álló ingyenes csomagja.

Filmrajongók számára igazi ínyencséget ajándékozott idén karácsonyra a világnak a Filmarchívum: egy 66 különleges filmajándékot tartalmazó listát tettek közzé, a rajta szereplő klasszikus alkotásokat, dokumentum- és kultfilmeket, kasszasikereket most bárki ingyen megtekintheti, ehhez csupán internet-hozzáférésre van szükség. Az akció időtartama a 2019. december 20. és 2020. január 5. közötti időszak, ezért érdemes gyorsan lecsapni a kínálkozó lehetőségre. 

A listán szerepelnek valódi különlegességek, mint például az első Magyarországon forgatott filmfelvételek, 1896 Budapestjéről, de a történelem rajongói számára igazán érdekes lehet az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film „kritikai kiadása”, amely a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

Kulturált ünnepi szórakozás az egész családnak! (Fotó: iStockphoto)

Olyan régi közönségsikerek is bekerültek a válogatásba, mint a Csodacsatár, a Mágnás Miska vagy az Állami áruház című filmek, de megtekinthető Mészáros Márta 1975-ben Arany Medve-díjjal jutalmazott Örökbefogadás című munkája is, amelyet ráadásul teljesen restaurálva, 4K-felbontásban nézhetnek meg az érdeklődők. 

A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű filmjei közül is lehet válogatni, a Dögkeselyű, az Egészséges Erotika, a Roncsfilm vagy a Sose halunk meg egyaránt szerepel a listán, de Bujtor István „magyar Piedone”-filmjeinek rajongói is örülhetnek például a Pogány Madonnának

A válogatásban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak, mint például a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi; az ifjúsági filmek közül, az Égigérő fű, továbbá a Noé bárkái című természetfilm is.

A filmek egy részéhez ráadásul angol felirat is elérhető, több alkotás pedig akadálymentesített változatban került fel a Filmarchívum oldalára. 

Jó mozizást kívánunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top